Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

Reguli de funcţionare QA

Această secţiune este guvernată de termenii şi condiţiile stabilite pentru site-ul Scientia. Mai jos sunt specificate reguli de funcţionare specifice secţiunii QA.

Scopul acestei secţiuni a site-ului Scientia.ro este acela de a permite vizitatorilor / utilizatorilor site-ului să se ajute reciproc pentru lămurirea întrebărilor din ştiinţă şi tehnologie şi de a dezvolta un spaţiu virtual în care informaţia ştiinţifică de primă mână să prevaleze.

**********

Interdicţii:
1 Se interzic atacurile la persoană, jignirile, limbajul vulgar ori provocările faţă de alţi utilizatori. Aici se dezbat idei, nu valoarea personală a membrilor.

2 Se interzice folosirea propagandei de orice fel (propaganda religioasă, politică etc), exprimarea unor opinii rasiste şi xenofobe ori a oricăror alte opinii care intră în contradicţie cu legislaţia românească şi europeană. Deşi libertatea de exprimare este garantată, profilul acestui site este unul ştiinţific, aşadar, discuţiile pe teme politice şi adiacente nu sunt recomandate.

3 Se interzice introducerea în mesaje a reclamelor ori mesajelor de promovare pentru orice tip de produs/serviciu/site.

4 Se interzice folosirea unui username (numele afişat pe forum pentru utilizatori) care conţin cuvinte / expresii indecente.

5 Se interzice repetarea aceloraşi fragmente de text în cadrul mai multor răspunsuri / comentarii.

6 Se interzice SPAM-ul (introducerea în mai multe subiecte de discuţii a aceluiaşi mesaj ori repetarea linkurilor către alte site-uri, în mod nejustificat). Folosirea linkurilor este permisă doar pentru a justifica ori ilustra opiniile exprimate în mesaje.

7 Se interzice folosirea mai multor conturi de către acelaşi utilizator.

8 Se interzice folosirea citatelor fără a fi precizată sursa (nume autor, publicaţie şi link - dacă există). În cazul folosirii citatelor în altă limbă decât româna, este obligatorie traducerea acestora (ori, în cazul unor citate mai lungi, oferirea unui rezumat în română).

9 Se interzice scrierea cu MAJUSCULE, scris doar îngroşat (boldat), doar cu alte culori ori doar cu text de mai mari dimensiuni decât cel implicit, oricât de importantă vi se pare ideea de transmis. Litere îngroşate, de alte culori ori alte dimensiuni se pot folosi, cu măsură, doar pentru pune în valoare anumite cuvinte, sintagme, propoziţii, fără a se abuza de aceste funcţii, evitându-se astfel citirea greoaie a textului scris.

10 Se interzice publicarea pe forum a unor texte/imagini care încalcă legislaţia dreptului de autor. Responsabilitatea respectării drepturilor de autor revine integral autorilor. În principiu, din opere/articole pot fi folosite, fără a cere acordul autorului, scurte paragrafe, pentru a ilustra, justifica anumite opinii.

**********

Insistăm asupra folosirii corecte a limbii române. Răspunsurile agramate ori confuze, chiar dacă au iz ştiinţific, vor fi şterse, în urma unei analize a administratorilor site-ului. Se recomandă folosirea diacriticelor (deşi nu este obligatoriu).
Răspunsurile care încalcă regulile Scientia vor fi şterse şi se vor lua măsuri împotriva utilizatorilor care încalcă această regulă, mergând până la suspendarea contului.

Funcţia de ascundere a răspunsurilor / comentariilor
Deși utilizatorii pot ascunde întrebările și răspunsurile/comentariile, nu încurajăm abuzarea de aceasta funcțiune a site-ului. Gândiţi înainte să publicaţi un text. Utilizatorii care vor folosi în mod excesiv acestă posibilitate a softului şi vor stânjeni activitatea celorlaţi utilizatori (de exemplu, prin ascunderea unei întrebări după ce au răspuns deja unii utilizatori), vor fi sancţionaţi prin diminuarea punctelor ori suspendarea / blocarea contului. Ne rezervăm dreptul de a decide dacă anumite răspunsuri / comentarii rămân ascunse ori nu, după ce utilizatorul a luat decizia de ascundere; prin urmare, vă rugăm să vă gândiţi înainte de a publica un răspuns.

Funcţia de votare
Nu abuzaţi de funcţia de votare a întrebărilor / răspunsurilor, doar pentru a acumula puncte. Voturile-spam vor fi sancţionate prin penalizări ori suspendarea / blocarea contului.

Sistemul de punctaj
Pentru activitatea depusă în cadrul secţiunii QA, utilizatorii sunt recompensaţi cu puncte, astfel:
:: Publicare întrebare: 10 p;
:: Selectarea celui mai bun răspuns (oferit de alţi utilizatori la propria întrebare): 5 p;
:: Primirea unui vot pozitiv la întrebarea publicată: 1 p;
:: Primirea unui vot negativ la întrebarea publicată: - 1 p;
:: Publicarea unui răspuns: 5 p;
:: Selectarea răspunsului tău de către autorul întrebării drept cel mai bun: 25 p;
:: Primirea unui vot pozitiv la răspunsul publicat: 2 p;
:: Primirea unui vot negativ la răspunsul publicat: -1 p;
:: Votarea pozitivă / negativă a unui răspuns / întrebare: 1 p;

Punem, deci, mare accent pe valoarea răspunsurilor date!

Atenţie! Utilizatorii care scriu doar de dragul punctelor şi care nu manifestă seriozitate în formularea răspunsurilor ori întrebărilor vor fi penalizaţi cu diverse procente din punctele acumulate, 10%, 20%, 30% ori 50%, în funcţie de situaţie. Penalizările pot fi multiple, în situaţia în care un utilizator insistă în a avea o activitate lipsită de valoare informativă. În ultimă instanţă, contul va fi suspendat pentru o anumită perioadă ori va fi blocat definitiv.
Limita de întrebări ce pot fi puse de un utilizator pe zi este de 5.

Clasificarea utilizatorilor, în funcţie de punctaj:
:: 100-350 p - Novice;
:: 350-1.500 p - Junior;
:: 1.500-5.000 p - Experimentat;
:: 5.000-12.000 p - Senior;
:: 12.000-20.000 p - Expert ;
:: > 20.000 p - Maestru QA.

100 de puncte se oferă din oficiu tuturor utilizatorilor, la publicarea primei întrebări ori a primului răspuns.

Atenţie! Este interzisă selectarea răspunsurilor proprii la propriile întrebări ca fiind cele mai bune.

Autentificarea pe site
Autentificarea pe site se poate face în două feluri: pe baza contului Facebook al fiecărui utilizator ori pe baza creării unui cont în secţiunea QA. În cel de-al doilea caz, este necesară confirmarea înregistrării din contul de email.

Doar utilizatorii înregistraţi şi confirmaţi pot publica întrebări, răspunsuri şi comentarii.

Este interzisă crearea de conturi multiple. Orice problemă tehnică legată de folosirea unui cont va fi rezolvată de către administratorii Scientia.

Avataruri şi nume utilizatori
După activarea contului, utilizatorii îşi pot seta contul, conform propriei dorinţe, apăsând pe butonul "Contul meu" din partea de sus-dreapta a site-ului. Deşi utilizatorii au libertate în alegerea avatarului (imaginii) care să-i reprezinte, este interzisă afişarea de imagini obscene. De asemenea, numele de utilizatori trebuie să fie decente, fără a conţine cuvinte obscene, fără a reprezenta publicitate pentru diverse produse/ site-uri şi nu pot sugera apartenenţa la echipa de administrare a site-ului, gen "moderator", "administrator" etc.

Categoria "Ştiaţi că"
Am creat această categorie pentru a permite utilizatorilor care au informaţii interesante, în urma unor lecturi recente ori mai vechi, de a menţiona aceste informaţii, sub formă concisă, pentru cei interesaţi.
Titlul trebuie să fie sugestiv, iar textul cât de succint posibil. Desigur, ceilalţi utilizatori pot comenta informaţia, pune întrebări etc.

...