Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

1 plus 0 minusuri
400 vizualizari
De multe ori ajungem să decidem ce alimente să consumăm punând criteriul gustului înaintea celui al efectelor acelor alimente (caloric şi nutritiv), iar rezultatele sunt deja alarmante: mâncăm alimente de foarte proastă calitate, cu efecte asupra sănătăţii grave (obezitate) sau chiar foarte grave (obezitate de grad superior, afecţiuni cardio-vasculare, diabet etc).

Cultura gustului, gustul şi aspectul exterior au un asmenea efect halucinogen încât nu realizăm la ce pericole ne expunem?
Experimentat (3.1k puncte) in categoria Corpul uman
0 0
Ce crezi ca este ingredientul secret de la kfc daca nu gustul artificial... se cunosc formule chimice care sa ne "placa" deci esenta nu mai conteaza.
Si da, consider ca suntem manipulati prin "trucuri" de genul acesta... de la mancare la muzica, se stie ce ne place si ce nu.
0 0
Şi eu am senzaţia asta foarte puternică, dar am început un soi de război interior, prin care încerc în primul rând să rearanjez lista priorităţilor în domeniu, dar şi o auto-re-educare în domeniul gustului şi al tentaţiilor alimentare.
0 0
@Luke si eu lupt de ceva timp impotriva propriei mele structuri biologice, care din pacate este stimulata artificial si deseori abuziv de sistemul alimentar actual.

@Iahim, ingredientul de la KFC nu este deloc secret. Monoglutanatul de sodiu, daca despre el vorbesti, este prezent pe aproape toate ambalajele lor ;-)
0 0
@schipix
Nu înţeleg de ce ar trebui să lupţi împotriva structurii biologice proprii! Trebuie să lupţi eventual pentru a o înţelege cât mai bine, iar apoi să te lupţi să-i oferi cea mai bună susţinere pe plan alimentar, indiferent de abuzuri.

1 Raspuns

1 plus 0 minusuri
Gustul şi evaluarea aspectului (împreună cu mirosul) sunt rezultate ale evoluţiei care au rolul, în principiu, de a ne feri de alimente stricate, dăunătoare organismului.

E drept, chimia modernă şi ingineria genetică permite manipularea produselor alimentare, intervenind în mersul natural al lucrurilor. Asta nu înseamnă că ingineria genetică ori chimia sunt rele în sine, dimpotrivă. Dar sunt şi efecte ale folosirii acestor ştiinţe care afectează evoluţia individuală. Ştiinţa transformă un produs banal într-unul foarte gustos.

Suntem manipulaţi? Se numeşte comerţ. Noi, în calitate de consumatori, avem de partea noastră posibilitatea informării şi a luării unei decizii în cunoştinţă de cauză.
Senior (11.9k puncte)
0 0
De acord cu ce ai scris, dar întrebarea încerca să orienteze spre faptul că gustul mâncării de azi a devenit mult peste necesităţile evolutive stricte, o mâncare nici măcar nu se mai strică aşa cu una cu două, dar nu înseamnă că ea este ok pentru organism. Acel glutamat are rol de "potenţiator" de gust, de amplificare a gustului oricum prezent. DE CE e nevoie de asta?? Mi se pare o forţare inutilă, o exacerbare din interese pur comerciale, fără legătură cu vreo necesitate naturală, cu evoluţia. Comerţul, industria alimentară sunt activităţi economice, iar ca orice activitate economică, parametrul principal este profitul!! şi nu parametrii nutriţionali, de sănătate.  În acest caz tendinţa este de a minimiza acei parametrii neproducători de profit şi maximizarea ceor aducători al acestuia, lucru ce ar putea dăuna grav sănătăţii.

Cine obişnuieşte să facă mâncare şi cunoaşte şi care sunt alimentele ce sunt foarte sănătoase si bogate în nutrienţi, ştie că o mâncare preparată din aceste elemente NU are gust grozav! Dar are o imensă valoare nutritivă faţă de un burger sau nişte aripioare picante de la KFC sau oricare alt fast food, mâncărurile acestor agenţi economici fiind nişte bombe calorice, cu valori nutritive infime. Adică ni se propune hrănirea minţii (prin gust) şi a stomacului (prin volum), dar nu o hrănire sănătoasă la nivelul celulei (nutrienţi), iar în comerţ (eu unul) observ o adevărată cursă a înarmării cu gusturi a unor alimente care n-au vazut nici în poză originalul producător al acelui gust.
...