Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.7k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

3 plusuri 0 minusuri
436 vizualizari

Am citit astăzi pe un site opinia unui medic psihiatru care susţinea că toate suicidurile sunt patologice.

Dacă sunteţi de acord cu aşa ceva, cum explicaţi actul suicidar din societatea medievală japoneză? Are cultura în care creştem puterea de a ne modifica instinctele primare de conservare?

 

Senior (8.1k puncte) in categoria Corpul uman

3 Raspunsuri

2 plusuri 0 minusuri

Salut prieteni !

O intrebare clasica - substantiala si esentiala ! Iata parerea mea:

- Una din caracteristicile fundamentale ale Vietii este homeostaza - odata format, organismul lupta impotriva mediului pentru a se autoconserva . Ca urmare, in principiu fiintele reactioneaza la stimuli externi in acest sens- incercand sa-si evite distrugerea !

- Dar exista o alta legitate mai importanta: supravietuirea speciei ! Supravietuirea individului este subordonata supravietuirii speciei - de aceea avem multe exemple in lumea animala in care indivizii se sacrifica pentru binele grupului/urmasilor/speciei !

- La fiintele constiente, lucrurile se complica si mai mult - ratiunea transcede comenzilor biologice ! Astfel, un om sanatos isi poate decide propriul sfarsit din diverse motive: in sustinerea unei idei, a unei credinte, inadaptare sociala, conflicte, etc. Psihologii vor sa ne spuna ca un om sanatos nu ar trece niciodata peste instinctul de conservare - dar in istorie sunt exemple cu duiumul !

Imi vine acum in minte exemplul lui Socrate - care avut mai multe ocazii de a evita pocalul cu cucuta, dar le-a refuzat pe toate sorbind otrava pana la fund - sustinandu-si ideile dincolo de moarte chiar si prin gestul fatal !

(Dupa Socrate mi-am ales nick-ul ironic: "Singurul lucru pe care-l stiu cu certitudine este ca nu stiu nimic cu certitudine!")

Desigur, anumite conveniente sociale, religioase, etc - te pot apropia foarte mult de o decizie suicidara, ca in exemplul lu Gogu. Sa nu uitam si ca religia majoritara promite o viata post-mortem - de aceea a fost nevoie sa inventeze gaselnita cu "pacatul sinuciderii" - altfel ar fi fost multi dornici sa evadeze - vezi si cazurile celebre ale unor secte sucidare.

Senior (8.7k puncte)
0 0
Teoretic, daca nu mai vezi iesirea din situatia ta nefasta si devii depresiv sau resemnat e tot caz patologic
2 plusuri 0 minusuri

E doar un medic psihiatru. Nu iau în derâdere meseria, dar, să fim serioşi, psihiatria nu este matematică. Cele mai multe diagnostice sunt puse din burtă, bazându-se pe nişte simptome standard. Dacă îmi amintesc bine, filozoful Michel Foucault a pus la cale un mic experiment, trimiţând câteva zeci de falşi pacienţi la mai multe ospicii. Inşii au fost evaluaţi şi fără excepţie au fost consideraţi nebuni.

Dar altul este subiectul: cum stabileşti că "suicidul este întodeauna patologic"? Cum stabileşti că asemenea afirmaţie este certă? Mă tem că nu ai cum, pentru simplul motiv că mulţi dintre cei care s-au sinucis nu au mai putut fi evaluaţi, iar despre mulţi care au încercat să se sinucidă, dar nu au reuşit, nu se ştie.

Mie articolul cu pricina mi se pare mai degrabă un mod subtil de a consolida ideea, trasmisă de o parte a presei, că încercarea de suicid a lui Năstase nu e una reală. Doar Năstase este sănătos psihic, nu? Iar dacă tentativa de suicid e reală, Năstase de dezechilibrat mental, deci e naşpa rău.

Deci aş înclina să cred că articolul este unul tendenţios, mai degrabă decât unul ştiinţific. În fapt nu e nimic care să aducă a ştiinţă în el.

Senior (11.9k puncte)
0 0
Avand in vedere ca in nici un caz societatea nu admite suicidul si ca de obicei sinucugasii au conceptii gresite despre viata sau situatia lor curenta (imaginatia domina realul fara sa fie neaparat de genul "halatul,cat e halatul") putem considera ca sunt cazuri patologice. Asta luand in calcul faptul ca instinctul de conservare trebuie respectat mereu si ca ocolirea lui prin gandire lucida trebuie evitata.
1 plus 0 minusuri
Probabil ca majoritatea covarsitoare a sinuciderilor sunt patologice, instinctul de supravietuire este profund inradacinat in fiintele vii. Iar duritatea probelor la care au fost supuse speciile in timpul evolutiei nu lasa loc pt. cei debili fara dorinta de a supravietui.

Sa presupunem alte cazuri unele extreme, putini ar putea rezista unei presiuni psihologice uriase, de ex. din cauza ta sa se produca un accident domestic sa-ti ucizi toata familia si rudele. Multe persoane care le-am considera foarte echilibrate psihic s-ar prabusi.

Nu este cazul domnului Adrian Nastase, care are probabil sute de milioane de euro dosite in paradise fiscale, puscaria nu ar fi fost nici lunga nici dura, nu este parasit de catre prieteni, iar pedeapsa nu pare a fi o greseala juridica, perioada lui de guvernare a fost una deosebit de corupta,  ca sa spui ca are depresie pt. ca este victima unei nedreptati.
Experimentat (3.3k puncte)
...