DEX : VÂNT s. (FIZIOL.) gaz, pârț, (pop.) bășină, fâsâială, (prin Bucov. și Maram.) târtâită, (fam.) pam.
Asa numita flatulenta- in termeni stiintifici - este pur si simplu expulzarea in afara organismului a unui amestec de gaze care nu sunt altceva decat produse secundare ale procesului digestiv.
Variatiile "sunetului" depind in exclusivitate de tonusul muschilor sfincterului anal si de viteza amestecului de gaze propagat.
Gazele intestinale se formeaza din surse exogene (aer ingerat prin nas si gura cand mancam cu lacomie) si surse endogene (gaze produse in tractul digestiv).
Mirosul neplacut al vanturilor se datoreaza mai multor substante prezente rezultate din activitatea digestiva.
Printre vinovati se numara: acidul butiric (miros de unt ranced) si hidrogenul sulfurat (miros de oua rancede).
Alimentele vinovate de amplificarea fenomenului sunt cele bogate in polizaharide si oligozaharide (precum inulina), adica: lintea, fasolea, ceapa, ridichiile, cartofii, cartofii dulci, cerealele (orezul este singura cereala care nu produce gaze), anghinarea. Campioane raman legumele din genul Brassica: varza, conopida, broccoli.
Studiile recente au descoperit ca produsele probiotice, precum iaurul de casa si kefirul, reduc flatulenta si restabilesc echilibrul florei intestinale.
Medicina moderna se bazeaza si pe consumul tabletelor de carbune natural, prescrise de obicei in cazurile de flatulenta cronica.
Sper ca te-am lamurit !
Sa auzim si, mai ales, sa mirosim de bine!