Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.7k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

4 plusuri 0 minusuri
1.9k vizualizari
Junior (686 puncte) in categoria Fizica
0 0
DEX : VÂNT s. (FIZIOL.) gaz, pârț, (pop.) bășină, fâsâială, (prin Bucov. și Maram.) târtâită, (fam.) pam.

Asa numita flatulenta- in termeni stiintifici - este pur si simplu expulzarea in afara organismului a unui amestec de gaze care nu sunt altceva decat produse secundare ale procesului digestiv.

Variatiile "sunetului" depind in exclusivitate de tonusul muschilor sfincterului anal si de viteza amestecului de gaze propagat.

Gazele intestinale se formeaza din surse exogene (aer ingerat prin nas si gura cand mancam cu lacomie) si surse endogene (gaze produse in tractul digestiv).

Mirosul neplacut al vanturilor se datoreaza mai multor substante prezente rezultate din activitatea digestiva.

Printre vinovati se numara: acidul butiric (miros de unt ranced) si hidrogenul sulfurat (miros de oua rancede).

Alimentele vinovate de amplificarea fenomenului sunt cele bogate in polizaharide si oligozaharide (precum inulina), adica: lintea, fasolea, ceapa, ridichiile, cartofii, cartofii dulci, cerealele (orezul este singura cereala care nu produce gaze), anghinarea. Campioane raman legumele din genul Brassica: varza, conopida, broccoli.

Studiile recente au descoperit ca produsele probiotice, precum iaurul de casa si kefirul, reduc flatulenta si restabilesc echilibrul florei intestinale.

Medicina moderna se bazeaza si pe consumul tabletelor de carbune natural, prescrise de obicei in cazurile de flatulenta cronica.

Sper ca te-am lamurit !
Sa auzim si, mai ales, sa mirosim de bine!

2 Raspunsuri

2 plusuri 0 minusuri
 
Cel mai bun raspuns

 

'Neata !

Incerc un raspuns putin mai detaliat, desi subiectul este vast:

- Vanturile de pe Terra au doua categorii de cauze: una termodinamica si una mecanica, respectiv tendinta naturala de egalizare a presiunii si temperaturii, pe de o parte, efectul Coriolis, forta centrifuga si forta de frecare, pe de alta parte. Prima este legata de caldura primita de la Soare iar a doua de miscarea de rotatie a Pamantului si de relieful acestuia.

- Cauza termodinamica este legata de tendinta naturala a sistemelor termodinamice de a ajunge la echilibru. In conditiile in care masele de aer sunt incalzite diferit (direct de Soare sau indirect, prin intermediul formelor de relief) din multiple motive (sezon, latitudine, altitudine, relief, etc), apar diferente de presiune atmosferica si, in consecinta, miscarea maselor de aer dinspre regiunile cu presiune mai ridicata spre cele cu presiune mai scazuta (anticiclon/ciclon). Ca sa vizualizam fenomenele, trebuie sa unim punctele cu aceeasi presiune, obtinand asa-numitele "izobare".

- La prima vedere, vanturile permanente ar trebui sa bata perpendicular pe izobare, conectand centrele de presiune ridicata cu cele de presiune scazuta. Dar rezultanta dintre forta Coriolis si forta centrifuga ar face ca directia de miscare sa fie aproape paralela cu izobarele (cum se intampla la inaltimi mari). La sol insa, miscarea este oblica fata de izobare sub unghiuri de 20-45 grade, pentru ca actioneaza in plus si o forta de frecare, functie de gradul de accidentare al reliefului ! De remarcat ca ziua aerul cald tinde sa se ridice, iar efectul de franare este redus - de aceea vantul "cade" noaptea ! Sensul de miscare al vanturilor permanente este invers in cele doua emisfere.

- In afara de vanturile permanente (ex: alizeele), mai exista si vanturi sezoniere de sens opus (provocate de diferentele termice sezoniere - ex: musonul) sau de diferentele termice zi-noapte (ex: briza). De asemenea, exista si vanturi neregulate si o groaza de vanturi locale, in Romania fiind cunoscute Crivatul, Nemirul, Austrul, Foehnul, Baltaretul, Zefirul, Cosava, etc. In cazul ultimelor doua categorii, cauzele sunt diverse, tinand in special de sezon, relief si altitudine.

- Desigur, mai exista si miscari de aer violente in cazul furtunilor, aici cauza tine aproape exclusiv de diferentele mari de temperatura/presiune locala dintre doua mase de aer.

Senior (8.7k puncte)
2 plusuri 0 minusuri
Vantul reprezinta miscarea maselor de aer.

In linii mari, aerul cald se ridica, cel rece din straturile superioare ale atmosferei coboara.
Experimentat (3.6k puncte)
...