Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

3 plusuri 1 minus
983 vizualizari
Mereu când merg la ţară, în Oltenia, prietenii mei vorbesc ciudat faţă de mine. Aş vrea să ştiu de ce vorbesc aşa ciudat.
Novice (336 puncte) in categoria Limba Romana
0 0
Accentul, ca si fondul lexical (vocabularul), difera de la regiune la regiune (din cate stiu, limba romana are doar regionalisme, nu si dialecte) datorita - cred eu - influentelor limbii nationalitatilor conlocuitoare din zonele respective. Gandeste-te, de exemplu, la unguri, sasi, secui, turci, tatari, bulgari, rusi, tigani, sarbi etc - in zona de influenta, s-a creat o limba romana oarecum diferita, in care unele cuvinte sunt un fel de "romgleza" (daca ai auzit de termenul asta, insemnand - in acest caz - o corcitura intre romana si engleza). In desemnarea unui lucru, uneori a predominat cuvantul in romana, alteori cel al conlocuitorilor... Nu stiu cat de bine te pricepi la limbile straine apartinand vecinilor nostri, ca sa ai o imagine mai clara a ceea ce incerc sa iti explic aici... Apoi, mai exista fondul de neologisme, insemnand cuvinte importate din alte limbi... Iar perfectul simplu este utilizat in exclusivitate (din cate stiu eu) in regiunea Olteniei... Dar nu e chiar asa de grav: inca ne mai intelegem intre noi, in Romania... chiar daca uneori preferam engleza... :)

3 Raspunsuri

0 plusuri 1 minus
 
Cel mai bun raspuns

întrebarea cred că e mai profundă decât cred că-şi dă seama puştiul.

Mie mi se pare interesant că deşi toţi românii suntem bombardaţi cu un limbaj cumva standardizat, cel de la TV, diferenţele dintre graiurile vorbite în diferite zone ale ţării rămân semnificative.

Adică este, cred, o cocluzie interesantă de tras că limba vorbită de comunitate (accentul căzând pe familie) prevalează în faţa celei vorbite la TV, deşi probabil că mulţi puşti ascultă mai multe televizorul decât pe membrii comunităţii sale.  E doar o speculaţie.

Senior (11.9k puncte)
0 0
Limba este ceva ce sufera schimbari o data cu poporul care o vorbeste... Intr-adevar profunda intrebare iar raspunsul ,daca se poate da unul categoric, este la fel si totodata foarte complex.

"O limbă reprezintă un sistem abstract, complex, de comunicare verbală între oameni. În afară de forma orală (limba vorbită, exprimată cu ajutorul vocii), bazată pe articularea de sunete, limbile actuale au în general și o formă grafică, limba scrisă." <- Definitia wikipedia. Ca sa incerc sa raspund la intrebare o sa ma intorc la punctul 0 al formarii graiului. Momentul cand omul pesterii A i se adreseaza omului pesterii B, acesta intelegand pe deplin care este mesajul transmis ba mai mult este in stare sa emita un raspuns pe care omul pesterii A la randul lui il poate intelege. Sa zicem ca A si B sunt primii oameni care se pot intelege, deci ei sa zicem ca ar fi inventat limba ( Desi in toate culturile LIMBA mai bine zis GRAIUL este un cadou dat de "oamenii cerurilor" sau zei, aproximativ toate culturile... turnul lui babel etc. ) A ar ramane in pestera lui sa-si invete perechea sa vorbeasca care aceasta l-ar invata pe fiul lor. B ar pleca in alta parte s-ar intalni cu alti oameni ai pesterilor pe care i-ar invata sa vorbeasca. Ei bine e deajuns ca doar UNUL din oamenii cu care s-ar intalni B sa se faca ca a inteles cum se pronunta un cuvant si toti cei din pestera lui ar rosti acel cuvant "gresit". Cam asta cred eu ca e treaba si cu accentele diferite :) Telefonul fara fir de pe vremea cand nu exista nici telefon nici net nici tv nici mobil nici ipad si nici toate cacaturile cu care copiii nostri vor creste si vor deveni dependenti... Cred ca am facut o analogie buna...
1 plus 0 minusuri
Salut, tu de unde esti?

Daca nu esti din Oltenia, posibil sa fie perfectul simplu.

Eu sunt din Oltenia, si nu mi s-a parut ca oamenii de la tara au un accent diferit fata de cei de la oras.
Junior (1.2k puncte)
2 plusuri 0 minusuri
Salut, eu sunt din Bucureşti, dar merg în Oltenia la ţară în vacanţe. Mi se pare o mare diferenţă între limba pe care o folosesc cei de la oraş şi limba pe care o folosesc cei de la ţară de la mine.
Novice (336 puncte)
...