Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.7k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

4 plusuri 0 minusuri
536 vizualizari

Intrebat de un cunoscut daca are concurenti, un barbier a raspuns: "Dintre toti barbatii din oras, normal ca nu-i barbieresc pe cei care se rad singuri, dar ii barbieresc pe toti aceia ce nu se rad singuri". Conform celor spuse de el, barbierul se rade singur sau nu? (Ioan Dancila , Matematica distractiva)

Junior (1.3k puncte) in categoria Matematica
0 0
Nu se rade deloc...
0 0
Sunt mai multe varinate:
 1. Este ras de un angajat.
     - Angajatul este ras de către el.
 2. Se rade singur.
     - Asta nu înseamna ca nu îi poate bărbieri pe toți cei ce ce nu se rad singuri.
 3. Nu se rade deloc.

Concluzie: Conform ipotezelor prezentate rămân libere toate posibilitățile. Sunt trei la număr și au fost prezentate anterior.

2 Raspunsuri

4 plusuri 0 minusuri
 
Cel mai bun raspuns

Salut CornelBT,

Daca ma lasi sa ma joc putin cu ipoteza, suficient cat sa nu alterez prea vizibil problema, as gasi o iesire onorabila pentru nefericitul barbier. Interpretez sintagama "toti barbatii din oras" ca numarul tuturor barbatior aflati in oras, determinat ca numarul celor care domiciliaza acolo plus numarul celor aflati in vizita, minus numarul autohtonilor plecati din oras (in Spania, de exemplu:)) ). Mai fortez putin si "ii barbieresc pe toti aceia care nu se rad singuri" interpretez ca "la frizeria mea sunt barbieriti toti aceia...." (stiu, am fortat cam tare, dar nodul Gordian ori se taie cu sabia, ori nu-l deznodam).

Il scoatem pe bietul barbier din incurcatura, trimitandu-l in orasul vecin oridecate ori are barba prea mare, unde poate linistit sa se rada la frizer sau singur (preferabil, dupa ce l-am obligat sa cheltuie bani de drum). Singura grija este ca pravalia lui sa mai aiba macar un angajat care sa il inlocuiasaca pe timpul cand el a plecat sa se rada, nu de alta, dar e pacat sa piarda clienti, mai ales pe criza asta :)) . Si o parere personala: paradoxurile sunt frumoase.

Senior (6.6k puncte)
0 0
Interesanta abordare. Un vot pozitiv pentru ea si, poate, cel mai bun raspuns peste cateva zile.
0 0
Evident, a doua conditie (de a avea un angajat) nu e strict necesara, ar putea pune si o tablita cu "vin imediat", presupunand ca are clienti fideli si il asteapta. Avem insa experienta unor ghisee publice unde, uneori, este afisata cate o astfel de tablita, dar venitul imediat se amana si asteptam pana... ne creste barba :)
1 plus 2 minusuri
"Paradoxul barbierului" - este foarte cunoscut.

A incerca sa rezolvi un paradox e o absurditate. Poate fii cel mult comentat.
Experimentat (3.6k puncte)
0 0
Avand in vedere ca autorul lucrarii 'Matematica distractiva' (Ioan Dancila) pune intrebarea unor elevi de clasa a VIII-a, nu vad de ce nu s-ar putea pune si aici. Trecand pe un alt plan, nimeni nu cere rezolvarea paradoxului, ci pur si simlu era o intrebare la care se poate raspunde in multe moduri. De exemplu, daca cineva imi cere bani pe strada, pot sa-i spun ca ma grabesc. Sau alt exemplu: a raspunde la intrebarea 'Exista Dumnezeu?' inseamna rezolvarea problemei? Din toate aceste motive, plus altele, un vot negativ.
...