Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

6 plusuri 1 minus
848 vizualizari
cum ne putem da seama de asta ? adică ce experiment trebuie făcut să ne dăm seama daca timpul trece la fel ca acum n ani în condiţiile în care toate procesele îşi modifică durata ?

adică, să zicem că 1 secundă trece mai repede decat secunda de acum 100 de ani. dar noi acum pe ceas vedem că a trecut tot 1 secundă.  cum ne dăm seama că e aceeaşi secundă de acum 100 de ani ?
Junior (1.1k puncte) in categoria Fizica
0 0
Timpul nu trece, trecem noi prin el si o facem mai repede pentru ca intreaga frecventa a planetei creste de la 7.8 la 13 exact cum o prezice secventa Fibonacci.

2 Raspunsuri

6 plusuri 0 minusuri

Buna dimineata !

Am auzit basmul asta, este din categoria "Iahim".

1. Secunda (SI) = durata a 9 192 631 770 de perioade ale radiației ce corespunde tranziției dintre cele două niveluri hiperfine ale stării fundamentale ale atomului de cesiu 133 în repaus la temperatura de 0 K

Deci ti-am si raspuns la intrebare, oamenii de stiinta au cautat un referential care sa nu se schimbe si au gasit (1967 !). Vi se pare ca a luat-o razna atomul de Cesiu ? El nu ...

2. In fapt, perceptia timpului de catre OM este foarte subiectiva (ca si multe altele), pentru ca cerebelul proceseaza si interpreteaza ABSTRACT semnale electrice, si le face in interesul biologic, nu de dragul stiintei.

- In primul rand s-a demonstrat ca exista o zona (sau chiar mai multe, se pare ca au ceasuri individuale si unele organe) din creier care joaca rol de ceas. Daca o afectezi in vreun fel (natural sau artificial) perceptia timpului se modifica radical.

- Un foarte bun exemplu este hormonul stresului - adrenalina. In momente de cumpana, creierul este inundat cu adrenalina, avand ca efect o accelerare a tuturor proceselor, inclusiv a celor cognitive. Astfel, timpul pare incetinit si iti ofera ragazul aparent sa actionezi salvator. Ati auzit povestea a aia ca "mi-am vazut toata viata intr-o secunda" ? Nu e poveste, este un efect al hiperactivitatii creierului in astfel de momente !

- O alta explicatie adiacenta este ca in aprecierea timpului folosim constient si inconstient referentiale neuniforme (durata unei zile-lumina, durata altor evenimente). Stiti ce greu trece timpul in fata usii unei toalete ocupate !smiley

Apoi, viata moderna ne-a inghesuit in programul zilnic o groza de activitati, fata de secolul trecut in care erau muuuult mai putine ! De aceea pare ca este mai scurta ziua, ca "nu stiu cand a trecut" !

Unul din referentiale este si durata vietii scurse pana la momentul aprecierii - fenomenul descris de Boson este cat se poate de real. Un copil apreciaza altfel timpul fata de un batran.

Senior (8.7k puncte)
0 0
poti sa stabilesti durata unui proces ca referinta pentru masurarea timpului. dar daca timpul se scurge mai repede si acel proces se va desfasura mai repede. deci nu vei avea cum sa-ti dai seama obiectiv ca timpul s-a modificat.
O sa vezi ca a trecut o zi cum a trecut si acum mai multi ani. soarele rasare tot dimineata... si o sa zici ca a ramas tot la fel. dar e posibil ca toate sa se desfasoare mai repede.
0 0
OK, este adevarat rationamentul tau pentru cazul referentialului - acolo doream doar sa arat de unde provine aceasta idee umana ! Dar ce zici de cazul Cesiului ? Si acolo este variabil referentialul ?

Am auzit ca si explicatie dilatarea spatiului-timp. Dar in acest caz, toate cresc proportional, deci ramane falsa ideea unui timp mai scurt.
0 0
Bun raspuns truth ca de obicei :)
Mai auzisem ceva si de frecventa. cum ca s-a modificat frecventa pamantului(fiecare corm vibraza cu o anumita frecventa)  si astfel a schimbat si perceptia timpului. Stii ceva despre asta ?
2 plusuri 5 minusuri
Salut.Buna intrebare.

Bineinteles ca timpul va curge din ce in ce mai repede.Spre sfarsitul universului cand energia intunecata va accelera si va extinde spatiul cu o viteza ce tinde spre viteza luminii atunci si timpul va curge atat de repede incat ar dispare din univers(Va curge repede in alt univers iar pentru un observator din universul nostru timpul ar sta in loc.Unui observator din universul nostru i s-ar parea ca nu exista timp).PA
Junior (435 puncte)
0 0
Best, asta chiar ai gândit-o? Aş pune textul tău ca element de studiu la orele de logică şi filozofie. Nu are niciun sens, nu are nicio acoperire ştiinţifică, nicio coerenţă. Pare a fi un text compus din cuvinte întâmplătoare, ieşite la tombolă. Aşa l-ai făcut?
...