Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

0 plusuri 0 minusuri
747 vizualizari

Stiu ca pun o intrebare care nu este nici precisa, nici foarte clara.
 

Ma gandesc ca desi suntem mandri, ca si civilizatie, de realizarile noastre, suntem destul de la inceput.


Echipamentele cu care am putea calatori in spatiu sunt destul de nesigure si suficient de costisitoare incat putine tari sa poata sustine programe spatiale.


Internetul, care probabil ca este una dintre marile realizari ale omenirii pare in stadiul incipient, instabil, nesigur, plin de virusi, usor de atacat de diversi cowboy cibernetici.


Nevoia de energie si imposibilitatea de a oferi surse ieftine si usor de obtinut duce la intretinerea unor conflicte pe planeta, iar marile tari sunt marile pradatoare de resurse (actiuni camuflate, ce-i drept, sub diverse slogane). Suntem inca, deci, primitivi in modul in care actionam la nivel global.


Economia este departe de a fi o stiinta, fluctuatiile economiilor fiind imposibil de inteles si stapanit.


Ingineria genetica, desi a promis mult, nu a adus inca rezultate senzationale in ceea ce priveste combaterea bolilor incurabile. Virusii si bacteriile sunt in continuare inamici imbatabili.


Tinand cont de toate cele mentionate succint mai sus si altele pe care le stiti voi, ce credeti? Unde ne aflam la scara istorica? Cat de avansati suntem?

Scientia.ro: Întrebarea este din arhiva Q&A, secţiunea "Filozofia-științei" (vechiul QA, acum inaccesibil).

in categoria Psihologie - Filozofie
0 0
Pe o scara de la 1 la 100, cred ca suntem la 2. Dupa descoperirea focului si a ampicilinei, nu s-au facut mari progrese. Toate inventiile din ultimii 30 de ani sunt folosite cu idei de acum 100-500 de ani. Cred ca in anul 10000 ajungem pe la 7.

100 ar insemna sa fii Creatorul sau Creatorul Creatorului.

4 Raspunsuri

0 plusuri 0 minusuri

Ar trebui sa raspundem intai la o problema de natura filozofica - "putem sti oare TOTUL, vreodata" ? - de aici si unul din argumentele teistilor, ca omul nu poate sti totul, ci doar Dumnezeu, bla, bla, bla ...
 

E posibil ca proprietatile Universului sa ne impiedice sa stim TOTUL, pur si simplu pentru ca informatia necesara nu este fizic accesibila din cauza constantelor Universului (viteza luminii, etc).


Pe de alta parte, cred ca partea cognoscibila a Universului va fi descifrata total intr-o buna zi, sa zicem pana intr-o MIE de ani.


Privind istoria stiintei (care practic se confunda cu istoria civilizatiei), observam ca EVOLUTIA ESTE MULTI-EXPONENTIALA ! Deci, pe o scara logaritmica de la 1 la 10, as aprecia ca ne aflam la 2 - dar cu perspective foarte bune ! (A propose, te contrazic privind nivelul actual al stiintei, mai bun decat crezi tu, plus ca unele afirmatii nu sunt corecte, internetul  este atacat tot cu ajutorul stiintei, economia este intr-o buna masura predictibila - numai ca circumstantele se schimba uneori ca si vremea, este natural, in biologie si genetica s-au facut progrese uriase - dar nu trebuie sa iei de bune estimarile presei privind anumite termene, etc. Iti dau dreptate intr-o singura directie, omul a ramas primitiv privind motivatiile sale, aceleasi de mii de ani - este vorba de propria bunastare, prioritara fata de cea a comunitatii - este mecanismul care sta la baza societatii capitaliste - se pare singura viabila.)


Revenind la cunoastere, cred ca batalia intelegerii realitatii se da la nivel microscopic si nu la nivel macroscopic- in momentul in care vom descifra "tesatura" din care este construit Universul, va avea loc un "breakthrough" si ni se vor deschide posibilitati uluitoare, iar stiinta va avansa cu o viteza uriasa.

Scientia.ro: Răspunsul este din arhiva Q&A, secţiunea "Filozofia-științei" (vechiul QA, acum inaccesibil).

0 plusuri 0 minusuri

Eu am sa iti dau un raspuns putin diferit fata de intrebarea ta.
 

Se spune ca in univers exista 3 tipuri de civilizatii:
 

1-civilizatii care isi controleaza natura propriei planete cum ar fi la noi sa controlam uraganele,vulcanii,cutremurele,etc. Fata de acest nivel se spune ca pentru omenire mai trebuie sa treaca  aprox 100 de ani.


2-civilizatii care controleaza energia stelei din sistemul solar din care fac parte.Fata de acest nivel se spune ca suntem la aprox 1000 de ani.


3-civilizatii care pot sa aiba acces la energia intregii galaxii din care fac parte.fata de acest nivel se spune ca suntem la 100000 de ani.

Scientia.ro: Răspunsul este din arhiva Q&A, secţiunea "Filozofia-științei" (vechiul QA, acum inaccesibil).

0 plusuri 0 minusuri

Dacă 1 înseamnă a nu ști nimic, iar 100 a ști tot, atunci în prezent ne aflăm pe la 2: știm ceva, dar foarte puțin față de cît mai avem de aflat.


Scientia.ro: Răspunsul este din arhiva Q&A, secţiunea "Filozofia-științei" (vechiul QA, acum inaccesibil).

0 plusuri 0 minusuri

Eu cred ca ne aflam undeva pe la 60, cu un pic de indulgenta. Insa, s-ar putea si mai mult daca nu s-ar mai risipi banii in razboaie si in terorism. Cred ca marile centre universitare ale lumii, din tarile bogate, ar trebui sa investeasca si mai mult in tarile sarace, sa-si deschida filiale unde sa gazduiasca supercreierele. Iar Romania n-ar face rabat de la statutul de tara saraca (eu i-as da 5 pe scara ta, tot cu indulgenta), unde invatamantul dar si R&D sunt cvasiinexistente.
 

Gandeste-te, sunt unii oameni care-ti fac calcule mai rapid decat tastezi tu pe calculator, asta inseamna ca mintea umana este in stare de mult mai mult decat sa conceapa un Kalashnikov.


Scientia.ro: Răspunsul este din arhiva Q&A, secţiunea "Filozofia-științei" (vechiul QA, acum inaccesibil).

...