Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

0 plusuri 0 minusuri
9.9k vizualizari
Daca unesc o faza cu nulul rezulta scurtcircuit, corect? Dar de ce cand circuitul se inchide printr-un bec de exemplu, nu mai este scurt circuit?

Ce inseamna defapt scurtcircuit si in ce conditii are loc.

Multumesc.
Novice (161 puncte) in categoria Fizica

1 Raspuns

3 plusuri 0 minusuri
Scurtcircuitul este un fenomen care se definește numai convențional, în raport cu ce considerăm că este starea normală a circuitului. Din punct de vedere fizic însă un scurtcircuit nu diferă calitativ, ci numai cantitativ, de un circuit închis obișnuit.

Mai exact convenția este că dacă între două puncte ale circuitului dorim să se păstreze o anumită tensiune și dacă în mod accidental un conductor face ca tensiunea aceea să scadă mult, atunci avem un scurtcircuit.

În exemplul dumneavoastră, dacă circuitul se închide prin bec, tensiunea de la bornele lui rămîne aproximativ egală cu tensiunea de alimentare (cei 230 V ai rețelei), iar curentul din circuit are valori sub limitele considerate acceptabile. Pentru un bec de 100 W și 230 V curentul are intensitatea de circa 0,44 A, sub cei 10–20 A pe care îi permite un circuit casnic obișnuit. În schimb, dacă circuitul se închide printr-o sîrmă groasă în locul becului, atunci tensiunea la capetele ei va fi mult mai mică decît cea nominală, practic zero, iar curentul ar atinge valori periculoase sau s-ar produce alte stricăciuni (ar putea arde firele din pereți) dacă în momentul acela n-ar sări siguranța.

În mod convențional se poate stabili o valoare de prag a rezistenței (sau impedanței) consumatorului electric, valoare sub care se consideră că avem un scurtcircuit. Sau tot convențional se poate stabili un prag al curentului din circuit, peste care se consideră că avem un scurtcircuit. Și în sfîrșit se poate defini un prag al scăderii tensiunii, iar dacă tensiunea scade și mai mult atunci zicem că avem un scurtcircuit.

Toate aceste valori de prag depind de circuitul pentru care au fost definite. De exemplu, ansa de cupru a unui pistol de lipit are o rezistență de ordinul miliohmilor și prin ea trec curenți de ordinul sutelor de amperi, dar nu spunem că ar fi un scurtcircuit, pentru că aceștia sînt parametrii normali în cazul respectiv. Și invers, curentul acela de 0,44 A care trece în mod normal prin filamentul unui bec ar putea fi considerat curent de scurtcircuit dacă ar trece prin componentele unui ceas electronic de mînă, unde curenții normali sînt de ordinul microamperilor.

Altfel spus, scurtcircuitul este situația anormală în care o bună parte a curentului se scurge pe unde nu vrem, de regulă pe un traseu mai scurt decît cel normal, de unde și denumirea.
Expert (12.9k puncte)
1 0
O completare tehnica la raspunsul dumneavoastra, daca-mi este permis.In afara regimului normal de functionare  al unui circuit electric , din punct de vedere tehnic mai exista doua regimuri "de avarie":Scurt-circuitul si suprasarcina.

1.Scurt-circuitul."Teoretic" scurt-circuit inseamna cresterea intensitatii curentului electric "la infinit".Practic , scurt-circuitul inseamna cresterea intensitatii curentului la valori foarte mari(cred ca de zece ori mai mult decat intensitatea pentru care a fost proiectat circuitul, n-am mai citit de mult timp normativele si e posibil sa se fi schimbat), in acesta caz siguranta decupleaza circuitul intr-un timp de ordinul zecilor de milisecunde.

2.Suprasarcina.Daca circuitul electric este proiectat pentru 20 Amperi, de ex., si pe acel circuit introducem consumatori astfel incat sa se ajunga la o intensitate a curentului de 25 de amperi, sigurantele vor decupla intr-un timp mai lung, timpul de decuplare depinde de intensitatea curentului "cerut" de consumatorii "suplimentari".

Glumind, un pic, un electrician mi-a spus odata ca:"Scurt-circuitul este o "suprasarcina de avarie".

Exista dispozitive electronice care decupleaza in timpi de ordinul nanosecundelor la "cea mai mica depasire a curentului nominal" dar sunt destul de scumpe si nu sunt fiabile pentru uz casnic.

P.S.Am facut aceasta completare pentru ca, pe la 16 ani, nu intelegeam prea bine care e diferenta intre scurt-circuit si suprasarcina.
0 0
Așa e, suprasarcina este încă un regim anormal de funcționare, care necesită o reacție automată mai puțin urgentă decît la scurtcircuit. Mulțumesc pentru completare.

În ce privește scurtcircuitul, curentul nu crește întotdeauna mult. De exemplu, dacă într-un circuit electronic avem două rezistoare de aceeași rezistență puse în serie, putem spune că „scurtcircuităm” una din ele cu un conductor, iar curentul abia se dublează. Tot scurtcircuit e și acela, deși curentul nu tinde spre infinit nici măcar din punct de vedere teoretic.
0 0
Cred ca la capitolul "suprasarcina" as avea si eu o intrebare/nelamurire:

Aud frecvent de asa-numitele "socuri de curent", situatie in care un cartier intreg ramane fara curent. Cand circuitul se inchide din nou, o multime de eletrocasnice devin fier vechi (se stie ca piesa cea mai scumpa se arde pentru a proteja siguranta). Imi imaginez ca pentru un timp relativ curentul care a trecut prin ele a fost mult mai mare decat cel normal generat de tensiunea nominala. Daca se mai si repeta de 3-4 ori, rezultatul e clar.

Care este explicatia? In loc de 230 V avem 300, sau mai mult?...cum permite un TJ calculat pentru o anumita tensiune sa genereze cu o treime mai mult?
0 0
Cand apare un scurtcircuit in primarul unui trensformator, raportul de transformare se modifica. Tensiunea secundara creste necontrolat pana actioneaza o siguranta sau un circuit de decuplare.
...