Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

1 plus 0 minusuri
13.2k vizualizari
Daca traiti ori macar ati copilarit ori ati petrecut vacante de iarna pe la tara, stiti ca sobele de teracota, cu lemne/carbuni, se comporta astfel: in momentul in care usita de jos, folosita pentru scoaterea cenusii rezultate in urma arderii lemnelor sau carbunilor, este inchisa, soba nu mai "trage". Daca deschidem usita de jos, soba incepe sa "traga", fapt care ajuta la aprinderea lemnelor pe care le introducem in soba (lucru util mai ales cand aprindem focul ori daca realimentam soba cu lemne/carbuni atunci cand mai este foarte putin jar in ea).

Ce anume din "fizica sobelor" genereaza acest comportament? De ce "trage" soba mai bine cu cat usita de jos este mai deschisa?

M-ar interesa chiar o explicatie mai ampla despre felul in care variaza tirajul sobei in functie de cat de inalt e cosul si de deschiderea usilor (si de ce variaza, desigur). In plus, pentru cei care se pricep, cred ca ar fi interesant de explicat si cum creste randamentul sobelor in functie de inaltimea sobei si de numarul de "fumuri" (nu cunosc denumirea tehnica, dar cred ca stiti la ce ma refer, daca aveti idee despre interiorul sobei).
Senior (8.1k puncte) in categoria Fizica

3 Raspunsuri

0 plusuri 0 minusuri
Incalzirea gazelor in soba face ca ele sa iasa pe cos pt. ca au o mai mica densitate, soba realimentandu-se cu aer din casa,  asta provoaca o usoara depresie atmosferica in camera. Banuiesc ca intr-o camera 100% etansata la usa si ferestre nu ar functiona bine o soba.

Autoritatile ar trebui sa oblige ca toate casele sa avem detectoare de monoxid de carbon. Unele sunt f. ieftine pe net si ar evita accidente inutile.
Experimentat (3.3k puncte)
2 plusuri 0 minusuri
Arderea diferitilor combustibili este o reactie chimica numita oxidare.Cand oxidarea lemnului se intampla in anumite conditii de presiune si temperatura, aceasta devine "mai violenta" adica lemnul arde cu flacara.Pentru initierea arderii avem nevoie de ridicarea temperaturii local, din aceasta cauza aprinderea focului in soba se face cu "un pic" de material inflamabil(hartie, motorina imbibata in rumegus, NU FOLOSITI NICIODATA BENZINA!PERICOL GRAV DE ARSURI!).Hartia care se aprinde foarte usor ridica temperatura lemnelor, taiate foarte "subtire", astfel incat acestea se aprind ridicand si mai mult temperatura in focarul sobei, ca urmare se aprind si lemnele mai groase.Mentinerea arderii deja initiate se face prin aport de oxigen(la sobele cu tiraj natural oxigenul se ia din aer).Aerul din focarul sobei , fiind cald deci mai putin dens, se ridica, fortat, in sus creand astfel o mica depresiune(cum a spus si @Marco) in focar.Intre focar si "cenusar" fiind acel "gratar", depresiunea face ca aerul rece din exterior sa "invadeze" focarul intretinand arderea, acest "nou aer rece" se incalzeste tragand, la randul lui, alt aer rece din exterior si tot asa pana se termina combustibilul.Aceasta este valabil daca "cenusarul" are clapa deschisa daca este inchisa sau deschisa prea putin aportul de aer rece este limitat astfel incat arderea nu se mai automentine iar focul se stinge.

Inaltimea si grosimea cosului de fum au si ele un rol in controlarea arderii dar nu cunosc detalii, stiu doar ca inaltimea cosului de fum trebuie sa fie mai mare decat inaltimea acoperisului pentru ca, atunci cand bate vantul, sa nu "intoarca" fumul in casa(pot aparea curenti de aer care nu mai lasa fumul sa iasa in sus si il "indeasa" inapoi pe cos in focar de unde intra in casa).

Nu sunt "sobar" si nu stiu care trebuie sa fie aportul "ideal" de aer la o soba cu tiraj natural dar, de exemplu, la arderea gazului metan trebuie sa avem un raport gaz/aer egal cu 1/10 pentru o ardere completa cu cat mai putine emisii de monoxid de carbon, sulfiti si nitriti.

P.S.Sunt in asentimentul lui @Marco in ce priveste siguranta in legatura cu emisiile de CO, CO2 dar detectoarele de fum foarte ieftine pot fi si foarte proaste.Mi s-a intamplat ca dintr-o comanda de 50 buc., 15 sa nu actioneze cand am apropiat o tigara aprinsa de senzor deci trebuiesc verificate si apoi montate.
Junior (820 puncte)
3 plusuri 0 minusuri
Ansamblul soba-cos este un sistem static de ardere la care aerul si gazele circula prin convectie libera. Pentru a exista circulatie este necesara o depresiune in focar fata de aerul din camera. Depresiunea (tirajul) se realizeaza datorita densitatii mai mici a coloanei de gaz din ansamblu fata de cea a aerului la iesirea din cos. Daca in camera este mai cald decat afara convectia are loc si fara foc (tiraj initial), de aceea la unele sobe se poate inchide accesul la cos (foarte periculos). Vara este foarte greu sa se aprinda focul in soba deoarece tirajul initial lipseste. Dupa aprinderea focului, in circuitul sobei se afla un amestec cald de gaze: vapori de apa, dioxid de carbon, azot, oxigen in exces, etc. Cea mai mica densitate o au vaporii de apa ce rezulta din arderea lemnului sau a hidrocarburilor (gaz natural, petrol, carbune), dar si celelalte gaze calde au densitate mai mica decat aerul exterior si contribuie la tiraj. Constructia unei sobe ceramice (samota + teracota) urmareste realizarea schimbului de caldura intre gazele calde si ceramica, precum si acumularea caldurii in masa sobei. Pentru cresterea suprafetei de schimb de caldura soba contine un labirint de canale (fumuri) accesibile din exterior prin dezlipirea unor capace. Pe canale si pe cos se depune un amestec inflamabil de funingine (negru de fum) si de gudroane si este necesara curatarea lor periodica pentru a evita pericolul de incendiu. Dupa arderea cu flacara a carbunilor sau lemnelor, combustibilul se carbonizeaza si formeaza jarul, care necesita pentru ardere mai putin aer, iar tirajul se poate reduce inchizand partial usa cenusarului.
Junior (817 puncte)
...