Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

0 plusuri 0 minusuri
127k vizualizari
Novice (196 puncte) in categoria Fizica

2 Raspunsuri

5 plusuri 0 minusuri
 
Cel mai bun raspuns
Nu-mi dau seama ce știți, ce nu știți și de ce puneți întrebarea, așa că nu știu dacă răspunsul meu vi se potrivește sau nu.

În amperi se măsoară intensitatea curentului electric, adică cantitatea de sarcină electrică (de obicei electroni) care trece prin conductorul respectiv. Astfel 1 amper înseamnă că în timp de 1 secundă trece o sarcină de 1 coulomb. Un număr mai mare de amperi înseamnă un număr mai mare de electroni care trec printr-un conductor. Imaginați-vă curgerea curentului electric printr-un fir ca pe curgerea apei printr-un tub. Intensitatea curentului din fir echivalează cu debitul apei din tub, măsurat în litri pe secundă.

În volți se măsoară tensiunea electrică, adică diferența de potențial electric. Potențialul electric poate fi înțeles ca echivalentul electric al înălțimii de la care cade un corp. Cu cît tensiunea dintre două puncte e mai mare, cu atît electronii simt o forță mai mare și deci curentul care trece printr-un rezistor conectat la cele două puncte e mai mare. Imaginați-vă tensiunea ca pe diferența de înălțime a apei de o parte și de alta a unui baraj. Cu cît diferența e mai mare, cu atît trece mai multă apă printr-o gaură de la baza barajului.

În wați se măsoară puterea (electrică sau de orice altă natură). Puterea arată cîtă energie se transmite / se produce / se consumă în unitatea de timp. 1 watt înseamnă o energie de 1 joule într-un timp de 1 secundă.

Unitățile de măsură au fost alese convenabil, încît puterea electrică se poate calcula ușor înmulțind tensiunea cu intensitatea curentului. De exemplu dacă între două puncte e o tensiune de 12 volți și printr-un rezistor conectat între cele două puncte trece un curent de 2 amperi, puterea consumată de rezistor este de 24 de wați. Altfel spus, viteza cu care rezistorul transformă energia electrică în căldură este de 24 de jouli pe secundă.
Expert (12.9k puncte)
0 1

@AdiJapan

multumesc pentru info.

am inteles foarte clar amperul, datorita analogiei cu debitul apei la iesirea dintr-un tub.

si watt-ul a fost clar. (volt x amper = watt; watt / volt = amper; watt / amper = volt)

DAR nu reusesc sa inteleg volt-ul din explicatia de mai sus.

as prefera sa ramai la aceeasi analogie cu apa si tubul pentru toate cele 3 exemple si folosind diverse constante,  (eg:  viteza apei, diametrul tubului, debitul total, etc) sa clarifici amper, volt, watt.

 

daca este posibil.

multumesc.

0 0
Va multumesc mult, in sfarsit am inteles si eu .
0 0
In aceeasi reprezentare a barajului, tensiunea/diferenta de potential poate fi vazuta si ca presiunea de la baza barajului sau mai precis ca diferenta dintre presiunea de la baza lui, (intrarea intr-un tub/gaura ce strabate barajul), si cea de la suprafata, sau dintre capetele tubului de la fundul barajului, capatul exterior fiind liber, (nu in alt bazin cu inaltime mai mica a apei), este la aceeasi presiune, (cea atmosferica), cu suprafata lacului de acumulare. Rezistorul e gaura/tubul din baraj iar valoarea lui e cu atat mai mare cu cat diametrul/suprafata/aria sectiunii e mai mica, iar lungimea, (grosimea zidului barajului), e mai mare.
1 0
Din păcate nu pot face o analogie completă între electricitate și curgerea apei. Cu tensiunea și curentul pot, dar pentru putere analogia se complică și nu vă mai ajută să înțelegeți.

Uite analogia. Hai să zicem că avem două vase cu apă, puse la înălțimi diferite. Cele două vase au pe fund cîte o gaură. Între cele două găuri punem un tub cu diametrul potrivit. Pe parcursul tubului montăm un robinet cu care putem ajusta debitul de apă dintr-o parte în cealaltă. Tot pe parcursul tubului punem și un debitmetru.

Și acum să ne jucăm cu instalația. O să constatăm că dacă suprafața apei din cele două vase e la aceeași înălțime, debitul rămîne zero indiferent cît de larg deschidem robinetul. Apa nu are nici un motiv să treacă dintr-o parte în alta a tubului, pentru că presiunea din ambele direcții e aceeași. Dacă însă un nivel e mai sus decît celălalt, apa curge prin robinet. Debitul e cu atît mai mare cu cît diferența de nivel e mai mare.

Apoi păstrăm diferența de nivel fixă și ne jucăm cu robinetul. Dacă îl închidem de tot, debitul apei e zero, apa nu poate trece. Dacă îl deschidem din ce în ce mai mult, debitul e din ce în ce mai mare.

Un circuit electric echivalent arată așa: avem niște baterii, un rezistor variabil și un ampermetru, puse toate în serie prin fire (avem grijă la polaritatea bateriilor, să fie toate în același sens). Dacă omitem bateriile de tot, ampermetrul va indica zero, adică nu trece curent deloc, pentru că nu e nimic care să pună electronii în mișcare. În schimb dacă punem pe rînd în circuit o baterie, două, trei etc., curentul e din ce în ce mai intens. Apoi păstrînd un anumit număr de baterii, facem în așa fel încît rezistorul să se împotrivească din ce în ce mai puțin la trecerea curentului; atunci ampermetrul va indica o intensitate din ce în ce mai mare.

Iată echivalențele:

• tensiune (sau număr de baterii) – diferența de nivel dintre rezervoarele de apă
• intensitatea curentului – debitul apei
• rezistența electrică – dificultatea apei de a trece prin robinetul parțial închis
1 0

un mic comentariu, tot ca o analogie: puteti considera tensiunea electrica asemenea presiunii produse de o pompa; sau chiar mai exact asemenea diferentei de presiune intre intrarea si iesirea pompei.

1 0
Da, e foarte bună analogia. Pompa încearcă să mențină o diferență de presiune între cele două părți așa cum o sursă de tensiune încearcă să mențină diferența de potențial între cei doi electrozi. Doar că nu sînt sigur că analogia asta poate ajuta la mai ușoara înțelegere a tensiunii. Pentru mulți pompa de apă e o cutie neagră, o necunoscută (mai rău, pompele funcționează de obicei cu motor, adesea electric, ceea ce încîlcește și mai mult lucrurile). Pentru ca o analogie să fie utilă pedagogic elementul de referință trebuie să fie ceva ușor de înțeles, ceva familiar.

De fapt pentru mine înțelegerea tensiunii, curentului etc. nu a venit prin analogii, ci prin simpla joacă cu baterii și beculețe, cînd eram foarte mic. Așa că sfatul meu pedagogic pentru cine vrea să înțeleagă tensiunea e să se joace cu ea. În mod poate surprinzător, fenomenele electrice pot deveni extrem de intuitive prin simplul exercițiu.
0 0
Nici daca s-ar referi la o sursa de curent/enegie electrica, analogia cu pompa nu e buna.Tensiunea exista si fara ca sursa sa functioneze si un curent sa circule prin ea sau un consumator, iar energia sursei este inclusa in ea, nu vine din afara.
3 0
John Flower 1, orice analogie/asemănare are limitări/restricții și nu funcționează/merge din toate perspectivele/privințele. Așa este, pompa are nevoie/necesită un flux de energie/putere din afară/exterior, dar dincolo de asta, în fond/esență, corespondența dintre pompă și baterie e bună/funcționează. Dacă vă place/convine mai mult, considerați analogia între pompă și o sursă de tensiune/curent care se alimentează de la priză/rețea sau de la un motor cu benzină/motorină, caz în care energia vine/intră tot din afară.

(Sper că nu vă deranjează/supără că v-am parodiat/ironizat stilul foarte personal/particular în care vă exprimați/scrieți.)
0 0
Apreciez de fiecare data cand ai dreptate, (si din punctul meu de vedere), si cand accepti ca si punctul meu de vedere este acceptabil.

Aceasta ultima analogie a ta e valabila si as fi inteles-o foarte bine/poate chiar mai repede, chiar si fara parodierea stilului meu de scriere:

diferenta de tensiunea exista si fara curent, ca si cea de presiune fara apa care sa mai si circule, eventual intr-o pompa care face vid intr-un capat si presiune in altul, ambele fiind inchise.

In rest, totul e sa nu exageram. Eu scriu asa pentru a sublinia/evidentia ceva, cu scopul de a ma face mai bine inteles.
0 1
Nu vă faceți mai bine înțeles cu bare oblice decît scriind normal. Dimpotrivă, dați impresia că nu vă puteți hotărî ce să alegeți între două variante și că lăsați interlocutorul să înțeleagă ce-o putea.
0 0
Ar trebui sa scriu prea multe cuvinte in locul acelei bare. Nehotararea nu e de partea mea, ci dau cititorilor mai multe indicii/variante intre care vor hotara in functie de puterea lor de intelegere, impresia pe care si-o fac neafectandu-ma in nici-un fel. Daca inca tot au nelamuriri, pot intreba si le raspund.
0 1
Eu vă spun cum se vede din afară stilul acesta, și anume caraghios / ridicol / neserios / nehotărît / nesigur / șovăielnic / etc. Dar dumneavoastră faceți cum vă place.
0 0
Nu ma afecteaza cum se vede din afara si in consecinta nici nu ma intereseaza.

Dar nici nu prea avem cum sa stim cum se vede din afara saitul acesta devreme ce suntem inauntrul lui, insa desi de aici si eu il vad jalnic/caraghios / ridicol / neserios / nehotărît / nesigur / șovăielnic / etc.., si chiar m-am gandit ca nu are sens sa-mi mai pierd vremea si sa ma enervez cu el, tot am ramas fiindca ma mai si distreaza si mai si aflu/invat lucruri noi sau imi reimprospatez cunostintele.
0 1
Nu vorbeam de exteriorul sitului, ci de exteriorul dumneavoastră. Eu mă aflu în acel exterior și v-am spus ce văd. Nu vă interesează, asta e.
0 0
Spatiul dintre randuri/fraze, aliniatul nou, trebuiau sa te ajute sa observi ca era ceva diferit in completarea raspunsului propiuzis la comentul tau. Nu am confundat stilul cu situl/saitul, fii linistit.
0 1
Domnule dragă, și dincolo de chestia asta cu bara scrisul dumneavoastră e plin de scăpări, cuvinte scrise greșit, punctuație pusă aiurea, exprimări neinteligibile, afirmații picate din lună etc. încît nu mă pot baza pe un biet spațiu dintre „randuri/fraze” pentru a ghici la ce vă gîndiți. Să fim serioși. Data viitoare cînd vreți să schimbați subiectul spuneți că ați schimbat subiectul.

În fine, discuția asta nu mai are rost. Ați înțeles cît ați putut. Degeaba mă ofer eu să ajut bătrînica să treacă strada dacă e nu vrea s-o treacă.
1 0
Analogia cu pompa include varianta in care ambele capete ale circuitului de fluid sunt astupate. (era sa zic "astupate/inchise :) "). Daca pompa functioneaza, (sau daca a functionat si a fost oprita si este o pompa de tip cu pistoane (ermetice)), exista o diferenta de presiune intre intrarea si iesirea pompei, care este cat se poate de analoaga tensiunii electrice la capetele unei baterii bunaoara, ca sa nu mai divaghez prea mult....

Cam atat eu zic ca e suficient, hai sa nu ne certam pe termeni si moduri de exprimare, cata vreme sunt in limite rezonabile. Suntem aici in scopul de a invata unele lucruri, si eventual si de a-i ajuta pe altii sa isi lamureasca aspecte, exact in acelasi mod.
1 0
Analogia aceasta am rcunoscut-o in raspunsul/comentariul catre AdiJ, ca fiind corecta, atat in cazul in care este apa in ea, cat si in cazul aerului. Am schimbat si voturile mele gresite la cei pe care i-am contrazis nejustificat.
2 plusuri 1 minus
Pe langa raspunsul lui AdiJapan, as mai completa cu faptul ca tensiunea electrica intre doua puncte exista chiar daca cele doua puncte nu sunt conectate printr-un conductor. De altfel, in raspunsul lui AdiJapan este cumva implicit aceast lucru, chiar si cand spune ca printr=un rezistor conectat la cele doua puncte curentul este mai mare cand tensiunea este mai mare.

Mare atentie totusi la kilowatt, care in limajul de energie casnica se confunda foarte des cu kilowatt-ora, care este energia consumata la o putere de 1 kilowatt timp de o ora. Chiar se greseste si mai si, cand dupa ureche se spune kilowatt/ora.
Novice (129 puncte)
0 0
o mica completare: Tensiunea diferita intre doua puncte poate exista deoarece cele doua puncte (corpuri) au un numar diferit de purtatori de sarcina acumulat pe  suprafata lor ca urmare a unui fenomen oarecare care a dus la separatia sarcinilor electrice: de exemplu sarcinile electrice atmosferice sau frecarea unui obiect izolator cu un alt obiect.
0 0
Ar trebui sa mai purcedeti putin la notiunile fundamentale ce caracterizeaza un camp electric, printre acestea fiind si potentialul. Acesta nu exista neaparat in puncte in care se gasesc sarcinile electire, de altfel in astfel de puncte nu putem vorbi neaparat de functie de potential, ci apare ceva mai complex, notiunea de distributie, ce este ceva mai complicata. Dar potentialul exista, si este definit fara echivoc in zonele din jurul distributiilor de sarcini. Adevarat, in raport cu un punct de referinta, care introduce o constanta, ce nu are relevanta pentru tensiune, ce este o diferenta de potential. Mai reflectati va rog, sau poate trebuie sa mai studiati cum se defineste potentialul, legatura lui cu intensitatea campului electric, de exemplu. Un prim exemplu de la care care sa porniti atunci cand veti incerca sa va debarasati de ideea ca am tensiuni unde am sarcini,  este inductia electromagnetica, cand produce un camp electric doar prin miscarea unui magnet. Completarea dumneavoastra introduce o idee gresita.
0 0
Bine, mestere, esti tare. Dar la saracu omu' ala care a intrebat ce e ala volt, watt, amper, nu se mai gandeste nimeni. Ne tachinam intre noi cu detalii care implica o cunoastere adanca a fenomenului, dar uitam pentru cine am scris raspunsul...
0 0
Nu fiti ofensat ca am spus ca ati completat cu o idee gresita. Poate cine stie, din comentariile noastre omul se duce la definitia potentialului electric( si de aici a tensiunii electrice, care, trebuie subliniat, este doar o diferenta de potential, nu putem vorbi de tensiune electrica intr-un punct). Cateodata trebuie sa trecem dincolo de analogii, asemanari, etc, ci sa mergem mai departe, la partea fundamentala.
0 0
Imi pare rau, si eu am exagerat. Intr-adevar, poate e vb si de potential. Am putea remarca si ca potentialul unui punct e intotdeauna in raport cu ceva, de exemplu cu pamantul; ca nu se creeaza un potential pur si simplu, ci ca urmare a unor separari de sarcini; ca in natura inconjuratoare in general totul e neutru, si sarcina apare numai ca urmare a separarilor de sarcini; dar uite-asa cad si eu in acelasi pacat si .....mai bine tac :D Scuze oricum, repet, am exagerat (eram in pioneze nitel :) )
...