Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

4 plusuri 0 minusuri
438 vizualizari

Am observat că există o tendinţă dominantă în a crede mai degrabă o teorie a conspiraţiei fantezistă decât o versiune rezonabilă a faptelor.

Mai degrabă credem că americanii şi-au distrus turnurile gemene decât să credem că o mână de arabi au pus mâna pe nişte avioane de linie şi le-au direcţionat în turnuri.

Mai degrabă credem că americanii au extratereştrii ţinuţi în zona 51 decât că habar nu au despre vreun extraterestru.

Mai degrabă credem că prinţesa Diana a fost ucisă de serviciile secrete decât că a murit, banal, într-un accident de maşină.

Mai degrabă credem că americanii au creat HIV, decât că acesta, ca atâţia alţi viruşi, au evoluat până la a-l infecta pe om. Şi în această idee, a creării de viruşi, sunt o mulţime de teorii "surori", despre cum guvernul din "umbră" ne vrea morţi, că suntem prea mulţi...

Lista teoriilor conspiraţiilor este, la limită, infinită...

Dar de ce există această tendinţă? Lipsa informaţiilor de primă mână nu justifică acest lucru. Trebuie să existe cauze psihologice ori poate chiar fiziologice pentru ca majoritatea să fie astfel. Pare că e nevoie de un efort uriaş de educare pentru a scăpa de această tendinţă de a vedea peste tot fantezii inimaginabile pe post de adevăr.

Senior (11.9k puncte) in categoria Psihologie - Filozofie

2 Raspunsuri

4 plusuri 0 minusuri
 
Cel mai bun raspuns

in putine cazuri exista probe care darama versiunea oficiala, chiar daca acestea sunt declarate nule de catre autoritati interesate. Datorita acestor putine exceptii, oamenii tind sa generalizeze, (cum o fac de obicei, wink ) si sa bage in acelasi sac realul cu irealul, fara sa mai cerceteze ca in anumite cazuri au existat dovezi iar in altele nu exista nimic care sa sutina o teorie a conspiratiei. Si mai este fenomenul "zeitgeist", unde cel care lanseaza o teorie amesteca intr-un mod foarte inteligent evenimente reale, demonstrate, pe care nimeni nu le contesta, cu povesti inventate, strecurate subtil in naratiune, dad astfel mai multa credibilitate intregului si "fortand" cititorul sa ajunga la concluzia pe care autorul o doreste. Este oarecum ca si jocul cu ghicitul unui numar, cand trebuie sa-l inmultesti, apoi sa aduni o anumita suma, apoi impartire s.a.m.d si se ajunge la un rezultat pe care bine-inteles "magicianul" il cunoaste. Iti arunca firmituri si te trimite in directia dorita.

  O persoana pregatita si critica in general cu tot ce i sa da sa mestece, va judeca si cerceta inainte de a crede o teorie, dar astazi, cand suntem efectiv bombardati cu informatie din toate partile,e ste foarte dificil sa discernem care este adevarata si care este falsa, pentru a ajunge la o concluzie cat mai aproape de adevar.

Novice (327 puncte)
4 plusuri 0 minusuri
Nu stiu cat de multi sunt cei care prefera varianta fantezista in fata uneia mai rezonabile (pentru asta ar fi nevoie de niste sondaje de opinie), dar e cert ca procentul nu ar fi de neglijat.

Una din cauze cred ca e de natura istorica. Exista evenimente importante din istoria recenta care s-au dovedit a se fi intamplat cu totul altfel decat au fost prezentate de autoritati la vremea respectiva.

De pilda, episodul Pearl Harbour ori armele de distrugere in masa imaginare ale irakienilor au fost situatii prezentate deformat de autoritati. Au trecut ani pana cand variantele reale au iesit la iveala.

Astfel ca, mai ales in cazul unei puteri planetare ca America, populatia a ajuns, cred, sa creada ca guvernul are mai mereu motive sa le ascunda variantele reale ale unor evenimente. Si de aici pana la versiuni imaginare care sa explice un episod ori altul nu mai e decat un pas.

Si industria cinematografica a alimentat puternic o asemenea gandire. Cand seara de seara vezi episoade din Dosarele X ori seriale de televiziune de aceeasi factura, cred ca ajungi sa inclini sa crezi ceea ce imagineaza teoreticienii conspiratiilor.

Daca ar fi sa ne limitam strict la aspectul psihologic al problemei, nu vad de ce nu am face o paralela cu credinta in zeitati. Oamenii prefera sa creada povestile lipsite de dovezi din scrierile religioase pentru ca dau un sens existentei lor pe Terra. La fel, de multe ori o teorie a conspiratiei, pe cat de irationala pare, pare a raspunde acestei tendinte a creierului uman.. In definitiv, e mai linistitor sa pui o intamplare pe seama actiunii unei entitati superioare (in acest caz statul ori un alt fel de Big Brother), decat sa accepti o explicatie banala, deseori absurda, lipsita de sens, a unui anumit eveniment...
Senior (8.1k puncte)
...