Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

1 plus 0 minusuri
13.9k vizualizari
Cati bani se fabrica in fiecare zi?

Ce se intampla cu ei?

Daca suntem o tara saraca de ce nu fabricam mai multi bani?
Experimentat (2.2k puncte) in categoria Economie - Afaceri

3 Raspunsuri

3 plusuri 0 minusuri
 
Cel mai bun raspuns

Salut !

Au atins raspunsurile si colegii, dar sa incercam sa sistematizam. Ai acolo 2 intrebari diferite:

 

1. Cati bani se fabrica, cine, unde si de ce ?

Raspunsul la acesta intrebare este simplu - Monetaria Statului fabrica bani la comanda Bancii Nationale. Mici cantitati de bancnote si monede sunt fabricate permanent, pentru inlocuirea celor uzate. Cantitati suplimentare sunt fabricate si lansate pe piata exclusiv la comanda BNR.

 

2. De ce nu se fabrica/pun in circulatie mai multi bani ?

Pentru ca masa monetara in circulatie trebuie sa corespunda cantitatii bunurilor si serviciilor aflate pe piata. Simplificat, nu poti avea un salariu mai mare decat bunurile si serviciile pe care le produci - doar o fractiune din valoarea bunurilor produse ! Altfel, a doua zi dupa leafa o sa golesti magazinele. Cererea ridicata o sa ridice preturile, muncitorii o sa vrea salarii mai mari ca sa poata sa cumpere la preturile marite, etc - rezultand o spirala inflationista, pana la hiperinflatie. Au fost cazuri prin state din Africa in care nivelul preturilor se dubla in fiecare zi !

In fapt, BNR injecteaza permanent bani suplimentari pe piata (prin intermediul Bancilor comerciale), inflatia moderata este totusi utilizata ca parghie economica pentru stimularea cererii (3-4% /an este considerata acceptabila), coordonata si cu alti indicatorii (de pilda cu nivelul somajului, nivelul dobanzilor la credite, nivelul cursului de schimb, etc).

Echilibrul monetar este o factor critic pentru o tara - anomaliile pot produce dezastre nationale. In acele situatii, este necesara o stabilizare monetara, o masura disperata cu implicatii grave. In Romania au avut loc 3 stabilizari - 1929, 1947 si 1952.

Senior (8.7k puncte)
Cu alte cuvinte, niciodata nu ne vom putea permite TOTUL ?
1 plus 0 minusuri
nu se fabrica bani asa la intamplare, are stransa legatura cu productia reala, daca se fabrica mai multi fara acoperire de productie, apare inflatia .
Experimentat (3.3k puncte)
1 plus 0 minusuri
Junior (661 puncte)
...