Potrivit lui Linus Pauling (expert in vitamina C si laureat al Premiului Nobel pentru Chimie) nu exista nicio diferenta. Corpul uman nu reuseste sa faca diferenta intre molecula identica biologic (sintetica) si cea produsa in natura, la plante si animale.
Potrivit celor de la Vitamin C Foundation cea mai naturala "forma" de vitamina C este acidul ascorbic - forma sintetiza la nivelul rinichiului si ficatului majoritatii mamiferelor.
Aproape toata vitamina C dintr-un produs sintetic ce depaseste 200mg (indiferent de compania producatoare) este vitamina C "sintetica".
Multor vitamine sintetice le lipsesc transportorii (molecule de care se leaga in organism pentru a fi transportate) si cofactorii asociati care se gasesc in vitaminele naturale, intrucat au fost izolate.
Potrivit Organic Consumers Association vitaminele sintetice nu pot fi recunoscute sau folosite de catre organismul uman in acelasi mod ca cele naturale. Forma naturala este absorbita alaturi de alte vitamine, minerale si enzime care controleaza modul in care organismul recunoaste, metabolizeaza si lefoloseste pentru a produce ceea ce are nevoie. Vitaminele izolate nu pot fi folosite intotdeauna de organism fiind stocate pana cand se obtin nutrientii necesari folosirii lor sau sunt excretate. Vitaminelor sintetice le lipsesc de asemenea anumite minerale astfel incat trebuie sa foloseasca propriile minerale ale organismului putand duce la carente minerale periculoase.
Vitaminele sintetice liposolubile (solubile in lipide) sunt periculoase intrucat pot fi depozitate in tesuturile adipoase (grase, lipidice) producand toxicitate. Mai mult, forma sintetica este periculoasa intrucat se administreaza o cantitate mare, o doza concentrata de vitamina, spre deosebire de cantitatea ingerate prin alimentatie.
Tot cei de la Organic Consumer Association au au realizat un tabel cu vitamine si formele lor sintetice/semisintetice/naturale.
Isobel Jennings de la Universitatea din Cambridge sustine ca: "...vitaminele sintetice obtinute prin procedee chimice in loc de cele naturale sunt mai putin active biologic decat cele naturale reducand astfel efectele benefice pe care le-ar putea avea."
In concluzie, mancati sanatos, echilibrat si cat mai natural!