Pentru a putea publica, trebuie să vă înregistraţi.
Vf. folderul Spam după înregistrare.
Pune o întrebare

Newsletter


3.6k intrebari

6.7k raspunsuri

15.3k comentarii

2.5k utilizatori

1 plus 3 minusuri
1.3k vizualizari
Ma gandesc la vitamina C, din care mai iau cate o pilula din cand in cand.

E vreo diferenta intre vitamina C cumparata, sub forma de pastile si vitamina C dintr-o portocala, de exemplu?
Senior (11.9k puncte) in categoria Medicina - Sanatate

2 Raspunsuri

4 plusuri 1 minus
 
Cel mai bun raspuns

Potrivit lui Linus Pauling (expert in vitamina C si laureat al Premiului Nobel pentru Chimie) nu exista nicio diferenta. Corpul uman nu reuseste sa faca diferenta intre molecula identica biologic (sintetica) si cea produsa in natura, la plante si animale.

Potrivit celor de la Vitamin C Foundation cea mai naturala "forma" de vitamina C este acidul ascorbic - forma sintetiza la nivelul rinichiului si ficatului majoritatii mamiferelor.

Aproape toata vitamina C dintr-un produs sintetic ce depaseste 200mg (indiferent de compania producatoare) este vitamina C "sintetica".

Multor vitamine sintetice le lipsesc transportorii (molecule de care se leaga in organism pentru a fi transportate) si cofactorii asociati care se gasesc in vitaminele  naturale, intrucat au fost izolate.

Potrivit Organic Consumers Association vitaminele sintetice nu pot fi recunoscute sau folosite de catre organismul uman in acelasi mod ca cele naturale. Forma naturala este absorbita alaturi de alte vitamine, minerale si enzime care controleaza modul in care organismul recunoaste, metabolizeaza si lefoloseste pentru a produce ceea ce are nevoie. Vitaminele izolate nu pot fi folosite intotdeauna de organism fiind stocate pana cand se obtin nutrientii necesari folosirii lor sau sunt excretate. Vitaminelor sintetice le lipsesc de asemenea anumite minerale astfel incat trebuie sa foloseasca propriile minerale ale organismului putand duce la carente minerale periculoase. 

Vitaminele sintetice liposolubile (solubile in lipide) sunt periculoase intrucat pot fi depozitate in tesuturile adipoase (grase, lipidice) producand toxicitate. Mai mult, forma sintetica este periculoasa intrucat se administreaza o cantitate mare, o doza concentrata de vitamina, spre deosebire de cantitatea ingerate prin alimentatie.

Tot cei de la Organic Consumer Association au au realizat un tabel cu vitamine si formele lor sintetice/semisintetice/naturale.

Isobel Jennings de la Universitatea din Cambridge sustine ca: "...vitaminele sintetice obtinute prin procedee chimice in loc de cele naturale sunt mai putin active biologic decat cele naturale reducand astfel efectele benefice pe care le-ar putea avea."

In concluzie, mancati sanatos, echilibrat si cat mai natural!

Experimentat (2.4k puncte)
selectat de
0 0
Hmm...Eu iau un complex B si ma simt bine dupa,chiar foarte bine.La fel si cu magneziul efervescent.Imediat se simte ca actioneaza asupra sistemului nervos,reducand tensiunea nervoasa ,anxietatea...

Vitamina C naturala este mai rezistenta in organism decat cea sintetica,care rezista doar maxim 2 h si care este sensibila la cofeina.

Cea naturala este legata de flavonoide,cum este cea din kiwi,si prin aceasta este o forma de vitamina c stabila ,in comparatie cu cea sintetica.

Vitaminele liposolubile adica vitamina A in cantitati prea mari este periculoasa,fiindca produce fenomene toxice,dar betacarotenul nu este toxic.

Ultimele studii afirma ca vitaminele sub forma cristalina,adica suplimentele,sint mai repede absorbite in sange decat cele naturale.
0 0
Doze mari de beta-caroten sintetic administrat ca supliment au fost asociate cu o crestere a ratei cancerului pulmoar in randul fumatorilor. (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18429004)
Mai mult, suplimentele cu beta-caroten pot creste riscul de aparitie a cancerului de prostata, hemoragiei intracerebrale, cat si mortalitatea generala si cardiovasculara in randul fumatorilor sau celor care prezinta o expunere indelungata la azbest. (http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/druginfo/natural/999.html#Safety)
0 0
Ufff, bine ca ai dres-o la sfarsit, Sergiule, ca ma cam schimbasem la fata cand am auzit ca Pauling afirma ca nu e nici o diferenta... :) Si eu sunt de parere ca substantele sintetizate de natura sunt potrivite perfect pe nevoile noastre, in timp ce produsele de sinteza (chiar la cel mai inalt calitativ) nu pot atinge aceleasi performante. Este ca si diferenta intre o haina noua si una peticita: da, in caz de nevoie poti folosi haina peticita si chiar se poate dovedi destul de utila; dar nu e ca una noua... ;)
0 0
De regula daca apar deosebiri intre o substanta proprie materiei vii si una obtinuta prin sinteza acestea sunt legate de moleculele optic active . aceste substante prezinta izomerie optica adica rotesc planul luminii polarizate la dreapta sau la stanga si se noteasa L levogir si D dextrogir . in toate organismele vii aceste molecule se gasesc doar in forma levogira , este o proprieteate a lumii vii . In substantele de sinteza moleculele optic active sunt 50% L  si 50%D acest amestec se numeste racemic . Deci in cel mai bun caz (in care nu sunt urme de agenti contaminanti ex catalizatori etc ) organismul tau foloseste doar 50% din medicament in speta vitamina C , adica doar moleculele levogire .
0 plusuri 2 minusuri
DA ! E ca diferenta dintre cafea naturala si nechezol.
Experimentat (3.2k puncte)
...