Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

4 plusuri 0 minusuri
5.1k vizualizari
Am un frigider obișnuit. Pentru a menține alimentele la o anumită temperatură, compresorul pornește și se oprește în funcție de ce măsoară un sensor de temperatură instalat în interior. Dacă aerul dinăuntru nu e destul de rece, compresorul pornește. Dacă s-a răcit destul, compresorul se oprește.

Frigiderul are un reglaj de temperatură. L-am potrivit o dată la temperatura optimă și n-am mai umblat la el.

Se întîmplă următorul fenomen ciudat: dacă pun un termometru în frigider, constat că vara, cînd e cald în casă, temperatura indicată e puțin mai mică decît iarna, cînd e frig. De ce se întîmplă asta? M-aș fi așteptat să fie pe dos, dacă stabilizare perfectă nu se poate.

Același efect ciudat poate să apară în orice alt sistem care funcționează prin termostatare: cuptoare electrice etc.

(Știu răspunsul. Întreb doar ca să parcurgă și alții același drum.)
Expert (12.9k puncte) in categoria Fizica
0 0
.. eu încă mai mă uit după un răspuns ... care nu prea vrea să vină...
0 0
Da, o să trebuiască să trec cam pe la toate întrebările pe care le-am pus și încă au rămas fără răspuns.
0 0
Am dat răspunsul.

5 Raspunsuri

0 plusuri 0 minusuri
Ok, am văzut precizarea din final..:))... deci o să încerc un răspuns!

Există câteva aspecte, iar primul de care pomenesc este legat de funcţionarea acestor termostate, anume histereza, adică intervalul de temperatură dintre momentul cuplării şi cel al decuplării, care este de câteva grade, în funcţie de cum acel bimetal se manifestă, de inerţia termică a lor etc.

Apoi, procesul de răcire/încălzire al mediului din interior se produce relativ încet (are nevoie de câteva minute), dar asta dacă nu se umblă la el deloc. Dacă deschidem uşa, aerul din interior fiind rece şi deci mai greu, se "scurge" afară, luându-i locul cel cald. Când închidem uşa, acel aer cald însă se răceşte rapid, pentru că toate corpurile din interior sunt în continuare reci şi vor prelua căldura aerului repede.

Mai cred apoi că e important şi cât de des deschidem acel frigider. Vara aproape totul este pus la rece, iar asta automat însemnă o deschidere mai frecventă a uşii, cu efect direct asupra temperaturii din interior. Cred că astfel termostatul este în situaţia de a cupla mai des compresorul, de multe ori chiar se "păcăleşte", nefiind cu adevărat nevoie.

Însumate aceste aspecte, cred că o explicaţie ar fi faptul că deschiderile mai dese pe timp de vară silesc senzorul să cupleze puţin mai mult decât e nevoie, iar decuplarea vine când deja temperatura scade un pic mai mult decât pe timp de iarnă, când nici nu se deschide atât de des, dar nici aerul care intă în frigider nu e atât de cald ca vara.

Un termostat cu o sensibilitate mai mare, cu o histereză foarte restrânsă ar rezolva (cred) problema asta, dar cred că nu ar fi eficientă pentru compresor, pentru care ar însemna porniri şi opriri foarte dese, un regim cu sarcini mai mari, uzuri mai mari şi deci care ar conduce spre alte necazuri

Oricum.. interesantă observaţie!
Experimentat (3.1k puncte)
0 0
Nu, nu e ăsta răspunsul. Cauzele pe care le dați ar trebui să producă exact efectul opus: vara să fie mai cald în frigider.

Dar cred că ar fi bine să dau cîteva detalii suplimentare. Temperatura din frigider o măsor la multe ore după ultima deschidere a ușii, de exemplu dimineața după ce frigiderul a stat închis vreo 8 ore. Altfel temperatura măsurată depinde de utilizator, nu de frigider, încît măsurarea e afectată de variații necontrolabile.

Azi frigiderele nu se mai fac cu sensor termic bimetalic. Funcționarea frigiderelor actuale este comandată de un microcontrolor, la care semnalul de temperatură vine de la un sensor electronic. E mai precis și probabil și mai ieftin, iar setarea temperaturii se poate face digital. Histerezisul se produce din softul microcontrolorului și deci se poate alege ca lărgimea intervalului de temperatură pentru histerezis să fie mai mic de 1°C, pentru ca alimentele să nu sufere fluctuații mari de temperatură (dar nici prea mic, ca să nu se strice compresorul de la prea multe porniri, așa cum spuneți).

Dar efectul e același și la frigiderele vechi și la cele noi. Efectul se produce și dacă ai un termostat ideal, care reușește să mențină temperatura sensorului perfect constantă indiferent de temperatura camerei.
0 0
Ok, dar cat e acea diferenta?
0 0
E mică, de ordinul a 1°C, dar dacă v-aș spune tot ce știu despre diferența asta mi-aș răspunde singur la întrebare. Oricum, nu cantitatea e importantă aici, ci efectul: cu cît e mai cald în exteriorul frigiderului, cu atît termometrul îmi spune că înăuntru e mai rece.
0 0
Singurele legături dintre cele două medii sunt în primul rând agentul de răcire, care acumulează căldura din interior şi o disipă la exterior şi apoi infiltraţiile de căldură dinspre exterior spre interior (din pricina izolaţiei termice imperfecte).
Senzorul nu are treabă, indifernet de principiul lui de funcţionare, el nu "ştie" câte grade sunt în exterior, el trebuie să furnizeze informaţia de comandă a compresorului, iar asta e o infrmaţie din interiorul frigiderului. Randamentul schimbului de căldură ar trebui să fie favorizat de un mediu exterior mai rece, ocazie cu care şi pierderile ar trebui să fie mai mici.
Cred că e un efect al proprietăţilor temodinamice ale agentului de răcire, de inerţia termică....
0 0
În afară de ultima frază e corect ce spuneți, iar treaba cu sensorul care nu știe cît de cald e afară e chiar relevantă la răspuns.
0 plusuri 0 minusuri
Este vorba de principiul ciclului carnot inversat.

Intr-un frigider pentru a raci un corp si a-l mentine la o temperatura mai MICA decat a mediului ambiant este necesar ca acel corp  sa CEDEZE mediului ambiant caldura consumand in acest scop energie mecanica.

Deoarece in cazul dvs aveti SETAT termostatul la ACEEASI valoare si  vara si iarna,CEDAREA caldurii in mediul ambiant va fi diferita ,numai ca Energia mecanica utilizata nu este ACEEASI.(de aceea vara se reduce termostatul pentru a nu ingheta apa in frigider). (Am scris gresit ca energia este aceeasi si am rectificat)
Experimentat (1.5k puncte)
0 0
Nu înțeleg. Energia consumată de frigider este în mod evident mai mare vara decît iarna, pentru că frigiderul are de menținut între interior și exterior o diferență de temperatură mai mare.

Și oricum principiul de răcire nu are importanță. Poate să fie un frigider cu elemente Peltier sau altfel. Importantă este termostatarea.
0 0
Atunci trebuie sa fie ceva in legatura cu aparatul de masura al temperaturii.
In cazul termometrelor de sticla contractarea si racirea brusca sticlei poate da usoare diferente. Vara diferenta este mai mare si asa arata mai "rece".
Iarna insa diferenta este mai mica deci si dilatarea sticlei termometrului va fi mai mica si va indica pe masura.
0 0
Sensorul de temperatură merge foarte bine, nu e vina lui. Și e electronic (se măsoară curentul invers printr-o diodă semiconductoare). Și chiar dacă ar fi de sticlă, termometrul e tot timpul la aceeași temperatură (mai puțin micile oscilații cu perioada ciclurilor de pornire și oprire), pentru că toată termostatarea urmărește exact acest lucru: ca temperatura sensorului să stea pe loc.

Ca detaliu istoric, pe vremuri la termostatare se foloseau într-adevăr și termometre de sticlă, cu mercur. Cînd mercurul urca pînă la un anumit nivel atingea un ac metalic și închidea un circuit. Dar așa ceva nu se mai folosește azi, oricum nu în aparate electrocasnice. Dispozitivele electronice sînt mai ieftine, mai mici, mai precise, mai interconectabile, mai rezistente etc.
0 plusuri 0 minusuri
Cred ca vara termostatul este afectat de temperatura exterioara,detecteaza o temperatura mai mare decat cea la care este setat sa declanseze si raceste mai mult. Nu stiu exact unde este situat acest termostat,dar alta explicatie nu vad

Edit:

Sau e posibil sa aibe legatura cu disiparea caldurii in mediul inconjurator,lucru mai dificil de facut vara cand temperatura deja este mare in exteriorul frigiderului. Din cate stiu,este folosit freonul pentru a prelua caldura din interiorul frigiderului si a o ceda in afara printr-un proces de schimbare a presiunii.
Junior (538 puncte)
0 0
Răspunsul e prea vag ca să-mi dau seama dacă ați găsit explicația.
0 plusuri 0 minusuri
Motivul ar putea fi efectul Mpemba(apa calda ingheata mai repede decat apa rece) in cazul particulelor de apa din camera si din frigider(uneori umiditatea din frigider vara este foarte mare mai ales la frigiderele vechi)

Pentru explicatia fenomenului este o intrebare aici pe Scientia dar nu stiu cum sa fac legatura cu ea.
Experimentat (1.5k puncte)
0 0
Nu. Explicația e mult mai simplă.
2 plusuri 0 minusuri
Răspunsul:

Sensorul de temperatură e plasat într-un anumit punct din interiorul frigiderului. Prin termostatare, temperatura acelui punct e ținută constantă (cu mici oscilații), oricît de frig sau de cald ar fi în exteriorul frigiderului, în limite rezonabile.

Eu cînd pun termometrul meu în frigider îl pun într-un alt punct (de altfel nici nu știu unde este sensorul frigiderului).

Acum, în funcție cît de cald e afară, compresorul frigiderului e pus la muncă mai intens (vara) sau mai puțin intens (iarna) pentru a obține termostatarea în punctul sensorului. Din cauza asta, sursa de frig a frigiderului este mai rece vara decît iarna. (Prin sursă de frig înțeleg desigur congelatorul, dar la unele frigidere și congelatorul are o temperatură constantă, independentă de exterior, iar ceea ce se ajustează pentru termostatarea incintei frigiderului este rezistența contactului termic dintre congelator și frigider, mai exact debitul de aer circulat între cele două.)

Atunci există două posibilități:

1. fie termometrul meu este mai aproape de sursa de frig decît sensorul frigiderului, de exemplu lîngă congelator sau lîngă gura pe unde intră aerul rece de la congelator, caz în care termometrul meu e mai rece vara decît iarna;

2. fie termometrul e mai departe de sursa de frig decît sensorul, de exemplu într-o zonă unde izolația termică față de exterior e cea mai slabă, caz în care termometrul e mai cald vara decît iarna.

Întîmplător termometrul meu s-a aflat în cazul 1, și de aceea mi-a indicat o temperatură mai mică vara decît iarna.

În esență circuitul termic al frigiderului se poate simplifica astfel: există un punct rece (congelatorul) și un punct cald (exteriorul). Cele două puncte se află la extremitățile unui conductor termic (slab). Căldura circulă dinspre punctul cald spre cel rece, adică intră de afară în frigider, se propagă prin toate componentele frigiderului, inclusiv alimentele, și în final ajunge la congelator. Undeva pe parcurs e pus sensorul de temperatură, iar în alt punct e pus termometrul meu. Termostatarea acționează asupra temperaturii punctului rece în așa fel încît să țină sensorul la temperatură constantă. Cînd punctul cald se încălzește (vara), punctul rece trebuie să se răcească. De aceea, toate punctele de pe conductorul termic aflate între capătul rece și sensor vor fi mai reci, iar toate aflate între sensor și punctul cald vor fi mai clade. În funcție de poziția termometrului meu, temperatura lui va fi neconstantă, în afară de cazul în care se nimerește să fie pus într-un punct de temperatură egală cu a sensorului.
Expert (12.9k puncte)
0 0
Nu explicaţia a fost grea, ci atenţia la unul din detaliile ipotezei, anume că e vorba de o măsurare cu un termometru propriu, adică cu alt instrument decât cel la care controlează termostatarea.

Deci e logc să fie mici diferenţe, indiferent că e vorba de un aparat de răcit sau de încălzit.
...