Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

2 plusuri 1 minus
783 vizualizari
Mi-as dori, daca se poate, pareri sau afirmatii argumentate, nu seci si fara lipsa de continut...
Novice (292 puncte) in categoria Religie

5 Raspunsuri

1 plus 2 minusuri
Care-i ideea? Ce te-ar interesa, concret? O descriere a ceea ce inseamna agnosticism? Ori daca suntem de acord ori ba cu aceasta filozofie de abordare a realitatii?
Senior (11.9k puncte)
0 0
Simplu, ma intereseaza parerea unor membri a unui site de popularizare a stiintei, despre agnosticism.
Nu doresc o explicatie a fenomenului, ci doar parerea.
2 plusuri 1 minus
După părea mea a fi agnostic sună cam aşa:

Un bărbat de 52 ani care a văzut lumea şi a făcut două facultăţi se uită pe geam din camera lui spre frumoasa lui grădină pe timp de ploaie şi gândeşte : Oare aceasta este ploaie sau un fenomen necunoscut?  Apa care îmi udă grădina vine din nori sau este aruncată din avion? Sigur nu o să gasesc răspunsul niciodată.

Asta este doar o scurtă ilustrare.

Să fim serioşi la ce intrebare nu se poate afla răspunsul?

Chiar aici la scientia nişte oameni care nu sunt neapărat experţi dau răspunsuri mai exacte sau mai puţin exact

Agnostici zic ca nu purem cunoaşte adevărul.

Mai cred că acest curent a apărut din incpacitatea unor erudiţi de a face faţă realităţilor vieţii de zi cu zi.
Junior (632 puncte)
0 0
Agnosticii nu spun ca nu putem cunoaste adevarul, spun ca nu putem cunoaste "adevarul absolut".
0 0
Sunt mai multe adevăruri?
0 0
Adevarul absolut inseamna adevarul deplin, complet; nu exista mai multe adevaruri, ci doar adevaruri incomplete care pot apartine adevarului complet...  Conform DEX, Adevăr absolut = adevăr care nu poate fi dezmințit. Nu pot fi mai multe cu aceeasi valoare, nu? ;)
6 plusuri 0 minusuri
Majoritatea agnosticilor pe care ii cunosc au un nivel destul de ridicat al cunostintelor din diverse domenii si discipline. Statisticile ne arata ca in mare parte, cei care se considera atei/agnostici/sceptici, fara a face neaparat o asimiliare intre termeni, manifesta o curiozitate si un interes mai mare pentru documentare, cercetare, analizare a fenomenelor din jur( fie ele naturale, sociale, politice). Desigur, asta nu inseamna ca oamenii credinciosi/religiosi sunt inculti sau au un coeficient de inteligenta scazut.
Novice (335 puncte)
9 plusuri 1 minus
Termenul de agnostic este inventat de T.H. Huxley, care l-a inventat, zice el, pentru ca nu exista un cuvant care sa-l descrie: adica un ins care nu credea in capacitatea omului de a raspunde tuturor intrebarilor, de a afla adevarata natura a realitatii.

In spatiul religios, un agnostic spune ca si ateul si habotnicul sunt aroganti, pentru ca-si exprima certitudini intr-un domeniu care nu poate fi testat. Nici credinciosul nu poate proba ca Dzeu exista, dar nici ateul ca nu exista, intr-un mod care sa anuleze orice discutie.

Mergand pe ideea generica de imposibilitate a cunoasterii naturii realitatii, cred ca agnosticismul este o filozofie sanatoasa, pentru ca este cert ca noi, oamenii, nu avem acces la adevarata realitate.

Simturile noastre au rolul de filtrare si de metamorfozare a realitatii, nu de furnizare a realitatii, asa cum este. De exemplu, vederea este transfigurarea undelor electromagnetice receptionate de retina in diverse culori. Mirosul este tranfomarea interactiunii dintre anumite molecule si celulele-receptor specifice din nas in miresme anume. Dar nici ochii, nici nasul nu ne spun cum sunt lucrurile receptate in realitate, produsul organelor de simt fiind unul specific omenesc.
Senior (11.9k puncte)
1 plus 1 minus
Toţi suntem agnostici în anumite privinţe, şi gnostici în altele. Întrucât întrebarea este la secţiunea religie presupun că se referă la cei ce nu se declară nici atei, nici credincioşi. Personal consider că agnosticii sunt ateii cu prea mult bun simţ, ce preferă să nu intre în polemici sterile.
Junior (1.3k puncte)
0 0
Exceptional ai raspuns Quark si eu sunt sau asa cred ca sunt si anume agnostic dar asta nu inseamna ca nu o sa caut toata viata raspunsuri despre existenta sau nu a lui Dumnezeu sau a unei forte creatoare
...