Pentru a putea publica, trebuie să vă înregistraţi.
Contul se valideaza de admin in cel mult 24 de ore.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.4k comentarii

2.4k utilizatori

4 plusuri 0 minusuri
4.0k vizualizari
Am observat că atunci când sunt într-un grup oamenii au tendinţa să-i imite pe ceilalţi fără să gândească . Şi unii vor face lucruri pe care în alte circumstanţe nu le-ar face.

De ce?
Junior (632 puncte) in categoria Psihologie - Filozofie
editat de
0 0
Am editat textul intrebarii deoarece continea o multime de erori de scriere. Atentie pe viitor la acest aspect!

4 Raspunsuri

1 plus 2 minusuri
Efectul de turma, sa mai bine zis mentalitatea de turma apare la indivizii care nu au nici o baza stabila caracteristica creatiei sau verbului a fi sau a face..... Nu au caracter autoeducativ, astfel vor copia caracterul unui alt individ care presupun ca-i reprezinta. Astfel de insi sunt usor influentabili si isi vor stabili bazele fundamentale pe caracterul societatii din jur (grupul de contact)..... uneori benefic, alteori ridicol de inutil.....
Experimentat (1.7k puncte)
5 plusuri 0 minusuri
Iosif, esti prea dur cu special umana.

Efectul de turma exista din cauza evolutiei noastre care a insemnat trai in comunitate.

In situatii de confuzie, avem tendinta de a ne lua dupa celalalt, pentru ca presupunem ca acela care a luat deja o decizie a avut elemente suficiente pentru decizia respectiva. Pe de alta parte, e mai usor sa imiti comportamentul celuilat, decat sa judeci si sa iei propria decizie. Deci cred ca este vorba si despre legea minimului efort.
Senior (11.9k puncte)
0 0
Da,.... dar trebuie sa ai o baza autoeducativa ca sa poti separa beneficul de inutil..... Si eu mai copiez, dar caractere intelepte, adica iau doar ce-i bun datorita faptului ca am un fundament educativ bine stabilizat........ Ori, mai sunt si persoane care nu stiu sa separe.... n-au baza... azi sunt X si maine Y,.... caracter flexibil, »»»» o oaie cu mai multi pastori !!
0 0
Omul, ca fiinta sociala, are nevoie de modele. Instinctul de turma nu este altceva decat actiunea unor indivizi atunci cand exista un model pe care au acceptat sa-l urmeze. Din pacate "instinctul de turma" a capatat conotatii aproape exclusiv negative, ceea ce nu mi se pare corect. Poate, la fel de bine sa aiba si valoare pozitiva, in functie de modelul urmat si de actiunile ulterioare.
2 plusuri 1 minus
Asexe, efectul de turma apare la oameni cu personalitati slabe (pe de o parte) sau lenesi la gandire; este mai usor sa inghiti o mancare gata mestecata de altii, de ce sa te mai chinui?! Nu asta inseamna in zilele noastre sa fii destept: sa iei totul de-a gata, sa nu depui nici un fel de efort... lasa-i pe altii sa se chinuie?!... :( Ei, bine, nu, e gresit asa: cand procedezi astfel, creierul isi pierde incetul cu incetul functia de a rationa, persoanele respective devin din ce in ce mai incapabile de a lua decizii si de a discerne binele de rau si, pe termen mai lung, astfel de oameni formeaza "turmele" manipulate (iar cu o "masa de manevra" suficient de numeroasa se pot intampla multe... ;) )

Este o atitudine extrem de nociva atat pentru cei care o practica, cat si pentru altii... Ni s-a dat un creier ca sa il folosim, nu doar ca sa nu ne fluiere vantul intre cele doua urechi... ;)
Junior (950 puncte)
0 0
Este corect ce spui, deci realizezi ca la nivelul de programare din ziua de azi acea masa de oameni care constituie majoritatea e practic usor manevrabila incat controlul populatiei se face mai usor.
incercati "zombies of society" pe youtube ca sa aveti o impresie mai buna despre ce inseamna mentalitate tip stup
0 0
Da, Iahim, din pacate constat zilnic manipularile in masa care se fac (ma rog, cat mai aflu si eu ca nu le pot sti pe toate ;) )!... :( Iar "tehnicile de programare" incep prin "indobitocire" (scuze, e un cuvant urat dar are intelesul de a face pe cineva sa isi piarda facultatile intelectuale si morale, a prosti, a abrutiza, a reduce un om la nivelul de animal) astfel incat acel om sa nu mai fie capabil/dornic sa isi utilizeze intelectul; dupa aceea... restul vine de la sine...
Dar stii care e cel mai mare regret al meu in legatura cu acest comportament? Ca nu suferim (noi, oamenii) de el atunci cand e vorba de lucruri pozitive... ci predilect in directii gresite... :(
0 0
pentru ca deciziile proaste sunt intotdeauna mai usor de luat, asta se datoreaza si ego-ului din moment ce toti se gandesc la binele propriu in detrimentul colectivului.
0 plusuri 1 minus
Efectul de turma este foarte bine reprezentat in societatea romaneasca de azi, prin faptul ca adopta politicile celor din vest, fara a le trece prin filtrul propriei ratiuni.  Rezultatul e cit se poate de vizibil si greu de suportat.
Experimentat (3.3k puncte)
...