Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

1 plus 0 minusuri
12.2k vizualizari
În vizită pe la o mănăstire, am aflat că unul dintre călugări, ostracizat pentru că nu se împăca bine cu ceilalţi, trăia singur într-o căsuţă vai de mama ei şi mânca ce-i ofereau împrejurimile, cam deluroase - adică, atunci când am fost eu, ciuperci.

Mă întreb cum reuşea călugărul să facă distinciţie între ciupericile otrăvitoare şi cele comestibile. Sunt semne clare ori şi un pic de noroc?
Senior (11.9k puncte) in categoria Informatii utile
0 0
Nu exista o regula generala care sa faca distinctia intre ciupercile comestibile si cele otravitoare. Exista asemenea "metode" raspandite pe la tara, dar evident niciuna nu e eficace ci sunt legende; unii au ajuns la spital pe faza asta.

Calugarul respectiv pur si simplu stia sa deosebeasca soiurile de ciuperci. Oamenii crescuti in zonele respective stiu chiar de mici ce si cum sa aleaga.

Oricum, fata de ciupercile de cultura, exista riscul contaminarii unor ciuperci comestibile cu spori de la altele otravitoare, si chiar de cunosti bine speciile poti fi intoxicat. Din fericire aceste cazuri sunt extrem de rare.

1 Raspuns

0 plusuri 1 minus
 
Cel mai bun raspuns
Salut,acum un an am avut ocazia sa ajung pe valea oltului la o gura de relaxare,si cum imi place natura am facut o tura cu micuta prin apropiere constietizand ca trebuia sa pregatesc si focul pentru (gratarel) cu gandul de a culege si ceva ciupercute ptr copt...

   in romania exista diferite soiuri de ciuperci,majoritatea comestibile(f bune) printre ele si cele crescute pe trunchiurile copacilor(de prefrinta fagul) -- acestea le poti culege cu siguranta fiindca sunt singurele care chiar mi,au plaut..si care prezinta un succes deosebit in comert -- pastravul de fag(pleurotus ostreatus) -- ,,carnea pastravului de fag este alba,compacta,frageda,cu miros si gust placut,usor aromata,,foarte mult apreciata de gastronomi ..daca doresti s,o mananci pe grata,obligatoriu trebuie oparita ptr inlaturarea oricarui pericol,(apa clocotita 1 min)

 o alta cipercuta foaaarte buna,si extrem de cunoscuta in lumea gastronomica este galbiorul ---(cantharellus cibarius) se poate,, detecta,, foarte simplu deoarece are culuarea si mirosul (caisei) -- cutremurator de gustoasa pe gratar(nu necesita fierbere)

 primavara putem alege o variata gama de bureti (calocybe gambosa) sau ciuperca Sfantului Gheorghe)la fel de buna ...,,carnea,, este alba,densa,cu miros de faina si are un gust dulceag...se gaseste la marginea padurilor,pajisti(poenita)..foarte cautata de altfel fiind cunoscuta pentru efectele pozitive terapeutice si tot atat recomandata special diabeticilor

 hibrul ,,manatarca,,(boletus edulis),precum si alte specii inrudite cu aceasta este singura specie care poate dauna sanatatii(dereglaje digestive violente)..asta numai in conditia in care nu se curata complet cochilia si se fierbe intens..de obicei se recunosc de cele comestibile avand,, cochilia,(palaria )extrem de mare(vascoasa,)

 bineinteles ca sunt mult mai multe,dar destul de rare pe langa cela mentionate mai sus..
Junior (1.4k puncte)
...