Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

0 plusuri 0 minusuri
13.8k vizualizari
Invitat intr-o emisiune de a lui Mihai Gadea, Mihai Razvan Ungureanu zicea ca un roman adevarat poate fi recunoscut atunci cand stie sa raspunda la intrebarea pusa mai sus.
Novice (262 puncte) in categoria Limba Romana
0 0
Asta-i tot ce i se pretinde unui român "adevărat"?? Şi ce e aşa relevant în definţiile alea, că eu chiar nu pricep?... Sau asta deja nu mai contează..

2 Raspunsuri

2 plusuri 0 minusuri
 
Cel mai bun raspuns

Mai exact Mihai Răzvan Ungureanu a spus așa: „Dacă vreți să vedeţi cît de bine vorbește cineva limba română, cereți-i să spună care este diferența între din și dintre.”

Chestiunea este mai mult una de pedanterie decît de reală corectitudine. În ultimele decenii a apărut un fel de mișcare printre redactori, corectori etc., de impunere a unei noi reguli, și anume că înainte de un plural trebuie neapărat spus dintre, nu din. În realitate regula nu există, ba dimpotrivă găsim contraexemple nenumărate în scrierile românești cele mai îngrijite, atît mai vechi cît și mai noi, de la Eminescu și Creangă pînă la scriitorii de azi. Impunerea cu fermitate a unei astfel de reguli ar fi inutilă.

Vedeți detalii și explicații în articolul „Din și dintre” de Rodica Zafiu.

Expert (12.9k puncte)
0 0
Am mai auzit discuţia asta la TV, la insul care urăşte pe bani pe cine trebuie (participă şi la manifestaţii, în aceiaşi bani!), Mircea Badea. El ştie că e  mare diferenţă între "din" şi "dintre". Şi astfel se mai propagă printre cetăţeni un mit.
Mihai Răzvan Ungureanu, la acea emisiune, mi-a adus aminte de mine după ce citisem primele 50 de cărţi de filozofie: credeam că ce ştiu eu nu mai ştie nimeni. E caraghios să vezi un tânăr care nu a excelat prin nimic altceva decât relaţiile în lumea politicienilor cum se crede şi se arată ca cel mai înţelept şi erudit dintre români, deşi eu, care i-am mai citit interviurile de-a lungul vremii, nu cunosc un mai mare specialist în limba de lemn decât el.
0 0
Intrebarea asta imi aduce aminte (cu bucurie) de explicatiile domnului Noica despre "in" si "intru".
3 plusuri 0 minusuri
prepoziţia din se foloseste dacă mulţimea de referinţă este desemnată de un singular cu sens colectiv ("unul din grup")  iar prepoziţia dintre dacă e vorba de un substantiv la plural ("unul dintre elevi").
Junior (526 puncte)
...