Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

4 plusuri 1 minus
740 vizualizari
Junior (1.4k puncte) in categoria Cultura Generala

3 Raspunsuri

3 plusuri 0 minusuri
 
Cel mai bun raspuns
Cred ca raspunsul lui Marco e suficient, dar vreau sa fac niste observatii:

Multe dintre expresiile si imaginile, cu si despre personaje, folosite de oameni (inclusiv cele romanesti), au o origine mult mai veche decat crestinismul. Trebuie sa tinem cont ca religiile nu au doar 2000 de ani, iar in religiile vechi - majoritatea politeiste - existau si zei demoni, si fiecare zeu era intruchipat in functie de rol, de personalitate.

In crestinism, de exemplu, Diavolul/Satana, era de fapt Lucifer - "cel care luceste", "cel luminos", primul inger creat de Dumnezeu si cel mai frumos dintre ingeri, si totusi, el este reprezentat ca o fiara urata, cu coarne, imagine imprumutata din religiile vechi.

In crestinism "moartea cu coasa" nu are ce cauta, la fel cum nu are ce cauta nici "apa Sambetei"- probabil inspirata din Raul Styx  pe care un demon ducea sufletele mortilor in iad.

Aceste concepte s-au pastrat pentru ca sunt mai folosite si mai colorate, mai bune stimulatoare pentru imaginatie, decat informatiile noi, crestine, pe care unii nu le inteleg, nu le stiu, sau doar le ignora.
Novice (270 puncte)
5 plusuri 0 minusuri
Poate veni de la zeul grec Tanatos, reprezentat de un tanar barbos cu o coasa sau de la zeul breton Ankou care deasemenea avea o coasa, manta neagra provine din cultura occidentala, care aminteste de arta romanica si gotica plina de imagini demoniace.
Experimentat (3.3k puncte)
1 plus 0 minusuri
http://dumitruagachi.wordpress.com/2009/07/20/infricosata-moarte-o-interpretare-20-07-09/

aceasta este o biserica din Curtea de Arges care are pe un perete exterior o infatisare a "mortii cu coasa" calare pe un cal.
Junior (538 puncte)
...