Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

4 plusuri 2 minusuri
356 vizualizari

Citeam deunazi pe un ziar de sport despre un bogatas american care si-a adoptat amanta pentru a-si proteja averea si mi-a venit in minte o situatie ipotetica (atentie producatorilor de telenovele din Romania! Daca imi furati ideea o sa cer drepturi de autor smiley) :

Sa zicem ca barbatul X este donator de sperma. Familia Z-ulescu nu poate avea copii pe cale naturala si apeleaza la o banca de sperma. Fiica lor, astfel nascuta, este fiica biologica a lui X. Peste 20 de ani X si fiica Z-ulestilor se cunosc din intamplare si vor sa se casatoreasca. 

Cum controleaza legislatia romaneasca o asemenea situatie potential incestuoasa? Exista mecanisme legale puse la punct in acest sens?

Senior (8.1k puncte) in categoria Diverse

1 Raspuns

2 plusuri 1 minus
mda, o intrebare ciudata, dar interesanta.

din cate stiu banca de sperma in tara este la maternitatea giulesti. donatorii nu primesc bani ci doar analize gratis. Donarea se face anonim. Deci atata timp cat nici macar familia care a luat samanta nu stie cine este persoana, statul cu atat mai putin. Nu sta nimeni sa monitorizeze sute de cazuri anuale, intr-o perioada de 20 de anii ajunganduse la 10mii de cazuri.

Tot ce pot sa spun, e imoral incestul , in schimb din punct de vedere medical nu e mai periculos decat o relatie intre 2 necunoscuti. Faza cu mutatii genetice este doar o pacaleala ca sa nu faci incest.   Gandeste-te ca animalele o fac tot timpul, s-au intamplat cazuri destule si nu s-a intamplat nimic. Mutatiile genetice apar atunci cand femeia consuma droguri, bauturi spirtoase, tigari, si alte boli de sanatate.
Senior (6.9k puncte)
0 0
Asta stiam si eu, ca nici familia, si nici donatorul nu au idee despre sursa, respectiv destinatia materialului seminal. Dar am pus intrebarea tocmai din curiozitatea cu privire la implicarea statului in aceasta problema. Nu sunt convins ca statul nu are o baza de date comuna cu bancile de sperma prin care sa poata controla asemenea evenimente. Nu stiu, poate ceva de genul ca , atunci cand o persoana conceputa prin metode artificiale cu material seminal donat, se hotaraste sa se casatoreasca, sa fie puse in miscare niste verificari suplimentare....suna cam distopic, cred, dar ma intreb cum e, daca o fi ceva de genul asta...
0 0
nishte adaugari, rata de inseminare artificiala are un procent de reusita de 10-15%  De la un donator se insemineaza 10 femei, dar doar una va naste un copil. Daca se nasc 2 sau 3 copii, acel donator este inalturat. Nu se permite ca un donator sa aibe 50 de urmasi !

Alt caz ipotetic ar fi ca dupa casatorie unul dintre ei sa sufere de un transplant si sa se caute compatibilitatea la partener, atunci se va afla ca sunt rude de gradul 1 :D
Raspunsul cautat ti-l poate da doar unul care a donat. Doar el stie ce i sa cerut sa completeze in formular. Daca esti obligat sa-ti treci datele personale, atunci vei face parte dintr-o baza de date, chiar daca ti se va pastra confidentialitatea fata de cuplul repsectiv. In cazul acesta se poate urmarii anumite aspecte.
0 0
Evitarea incestului din motive medicale nu este o păcăleală. Dacă un copil are părinți care sînt rude de sînge foarte apropiate atunci există o probabilitate crescută a defectelor de naștere și a problemelor de sănătate:
http://en.wikipedia.org/wiki/Inbreeding

În practic toate comunitățile umane incestul e considerat inacceptabil. La origine, cauza acestei atitudini nu a fost una morală, ci medicală. Că mai tîrziu religiile au acaparat un obicei deja încetățenit și i-au dat o poleială religioasă, asta e altceva. Comunitățile care au considerat incestul ca fiind acceptabil sau comunitățile foarte mici care au fost nevoite să recurgă frecvent la incest în general nu au supraviețuit.

Și la animale există aceleași efecte. Cu grijă se pot obține totuși și efecte pozitive, de exemplu producție mare de lapte la vaci.
0 0
da stiam articolul, dar pt mine nu are absolut nicio relevanta, avand in vedere ca un copil care se naste din 2 parinti bolnavi va avea de 1000 de ori sanse mai mari sa fie bolnav decat in cazul unui incest intre 2 oameni sanatosi.

Stim cu totii ca, sunt multe boli care se pot transmite de la mama la copil, sau chiar si de la tata.  Legate de hepatite, diabet, alzheimer, probleme legate de carii, de calciu,de inima, ficat, rinichi ... cancer... sunt o infinitate.

Deci pana la urma orice nastere se face cu un anumit risc. Peste tot sunt procente. Si intre 2 parinti perfect sanatosi poate sa iasa unu cu malformatii.
0 0
Ați spus că „Faza cu mutatii genetice este doar o pacaleala”. Eu v-am arătat că nu e doar o păcăleală. Procentele malformațiilor la copii rezultați din incest sînt statistic mai mari decît dacă părinții nu sînt rude apropiate.
0 0
m-am gandit cand am scris asta ca sigur va fi cineva care imi va atrage atentia acestui aspect. Din graba mi-a fost mai simplu sa scriu asa. Daca am trai dupa procente ar trebui sa nu mai iesim din casa. In absolut orice activitate sunt un nenumarat numar de procente in care ti se paote intampla ceva.  Cum am zis si daca parintii sunt perfect sanatosi copilul se poate sa se nasca mort, sau sa moara mama la nastere.  
Am vazut cu totii atatea cazuri in care copii incostienti (pana la 20-25de ani tot copii sunt) au fumat, s-au drogat, au consumat bauturi alcolice si tot au nascut copii perfect sanatosi. Au fost si cazuri cand nu.
...