Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

1 plus 0 minusuri
29.7k vizualizari
Poate că întrebarea nu este luminată, dar un răspuns ar putea fi.

Cum i-aţi explica unui copil care nu şi-a luat încă orele de fizică faptul că deşi atât de mari şi de grele (clasa cea mai mare de vapoare cred că trece de 350 m lungime), este normal ca acesta să nu se scufunde?
Senior (11.9k puncte) in categoria Fizica

1 Raspuns

1 plus 0 minusuri
 
Cel mai bun raspuns

Aici e o explicatie pentru copii : http://www.boatsafe.com/kids/021598kidsques.htm

Poti sa ii explici ca atunci cand nava apasa cu greutatea ei asupra apei, si apa apasa cu greutatea volumului de apa dezlocuit aupra navei, in sus, iar daca acel volum dezlocuit e destul de mare in raport cu masa navei, forta exercitata de apa o sa fie destul de mare cat sa tina vaporul la suprafata. Si puncteaza-i clar ca tot spatiul gol din nava (unde e aer, etc.) conteaza tot ca volum dezlocuit (ca e in nava) dar nu si ca greutate pentru vapor.

Aici e inca un link care iti sugereaza si un experiment extrem de facil (in faci in chiuveta) pentru a ilustra exact explicatia de mai sus : http://www.whyzz.com/why-do-boats-float-instead-of-sink

Sper sa fie de folos!

Junior (647 puncte)
0 0
Da , e o chestie care tine de raportul densitate-volum. Un cui se scufunda pentru ca e prea dens in raport cu volumul de apa dislocat. Si un vapor se poate scufunda daca e asezat necorespunzator in apa. Dar de unde vine forta asta a apei de a sustine un corp imens ce disloca un volum suficient de apa? Pai, atunci cand corpul e prea dens in raport cu volumul dislocat, moleculele de apa sunt rupte si corpul se scufunda, insa atunci cand densitatea corpului e mai mica si volumul lui mai mare el nu mai are forta sa rupa moleculele de apa si pluteste.
0 0
Daca e copil mai mare, poti sa ii explici si de tensiunea superficiala, si sa ii explici ca asa merg pe apa paianjenii, broscutele si serpii care fac asta. Si ii faci si un experiment punand pe o masa plana niste apa, si asezand cu grija un obiect deasupra ei, aratandu-i ca apa ramane intre obiect si masa, contrar intuitiei.
...