Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

1 plus 0 minusuri
738 vizualizari
Se stie de cateva esecuri suferite de NASA  cu echipaje umane in trecut,in mod sigur acestea au fost luate in calcul e un risc totusi ,dar nu este posibil sa se fi elaborat un plan de salvare a echipajelor ,avand in vedere calitatea si pregatirea echipajului ?

Am pus aceasta intrebare in ideea ca poate in scurt timp, este posibil Curiosity sa gaseasca ceva interesant pe Marte si atunci in mod inevitabil o expeditie cu echipaj uman la bord va avea loc in mod sigur mult mai repede.
Experimentat (1.6k puncte) in categoria Tehnologie
0 0
cam puerila intrebarea. Normal ca au luat in vedere toate esecurile posibile. Numai ca in momentul cand s-a produs o defectiune si au explodat rezervoarele, totul s-a petrecut in mai putin de 1 secunda. Ce plan de evacuare vrei sa aiba la o viteza de 30.000 de km la iesirea din atmosfera cand rezervorul iti explodeaza in mai putin de 1 secunda ?
0 0
Din cate stiu Challenger a explodat ,totul s-a intamplat extrem de rapid dar Columbia era in atmosfera,se pregatea de aterizare si i-au trebuit cateva zeci de secunde pina sa se dezintegreze si problema se cunostea de la lansare.
0 0
pai intrarea in atmosfera se face la o viteza de 20.000-30.000 km/h.
Avand in vedere ca recordul la sarit cu parasuta a romanilor este undeva la 9000m as putea spune ca inaltimea maxima ar fi de cel mult 10.000 m.

Statia spatiala are un perigeu de 319.000m iar un apogeu de  347.000 m

Daca se intampla ceva intre distanta de 347.000 m si 10.000 m astronautii nu pot sa faca absolut nimic, chiar daca au la dispozitie si 10 minute. Temperaturile sunt de mii de grade, iar pana la 10km altitudine nu pot sari.
0 0
Ciprian citisem mai demult intr-un articol ca au fost gasite cateva din corpurile echipajului de pe Challenger intr-o capsula sau ceva asemanator si am intrebat poate cunoaste cineva daca exista un sistem de evacuare  in caz de de forta majora ,bineinteles unde si cind situatia o impune.
In nici un caz nu mi-am inchipuit ca se pot arunca cu parasutele si din cate stiu recordul la saritura cu parasuta este undeva la 30000 m dintr-un balon cu heliu(bineinteles conditiile sint total diferite).
0 0
navetele au un spatiu limitat in care isi care strictul necesar misiunii respective. Avand in vedere testele de siguranta foarte stricte, marja de eroare ar trebui sa fie destul de mica. Ca sa cari o capsula dupa tine de cateva sute de kg doar pt cazul in care se poate distruge naveta la intrare in atmosfera ar fi absurd.

Stiam ca o sa ma iei cu recordul de inaltime. In primul rand e o inaltime destul riscanta si a fost stabilita de 1 singur om. Daca ar fi sarit 10.000 de oameni de la inaltimea aia era altceva. In al doilea rand a sarit dintr-un balon care avea o viteza aproape de 0 km/h si nu 20.000 km/h.  Daca tu ai putea sa sari la viteza aia tot respectul.

3 Raspunsuri

1 plus 0 minusuri
La ce te gândeşti? Un fel de cutie de plumb unde echipajul să fie ferit de orice pericol?

Nu ai ce măsuri să iei pentru astfel de misiuni, pentru că dacă explozia are loc în aer, asta-i viaţa - adică s-a dus...

Cred că trebuie apreciat curajul acestor cosmonauţi, precum şi eforturile NASA în ceea ce priveşte cunoaşterea Universului.

Cum ar fi dacă astfel de eforturi ar fi globale, dacă ar participa la misiuni extra-terestre toate statele lumii...
Senior (11.9k puncte)
0 plusuri 0 minusuri
nu cred ca exista masuri de precautie,este exact cu te-ai urca intr-un avion.
Novice (217 puncte)
2 plusuri 0 minusuri

Odata cu dezastrele  navetelor spatiale Challenger si Columbia  , Nasa s-a gandit la implementarea unei masuri de siguranta a echipajului astfel:

Capsula va fi dotata cu propulsie independenta si cateva parasute astfel incat   In cadrul problemelor aparute la decolare  , motoarele se opresc automat , capsula se elibereaza de restul rachetei si se propulseaza la o distanta sigura de aceasta ,urmand ca parasutele in dotare sa ofere o aterizare sigura.  ( Din cate stiu aceasta masura de siguranta este aplicabila doar in cazul capsulelor . In cazul  navetelor spatiale nu am idee )  

In cadrul problemelor aparute la reintrarea in atmosfera , din cauza vitezei mari ( naveta Columbia avea in momentul anterior dezastrului o viteza de aprox.  12,500 mph sau Mach 18.3)  nu sunt constient de existenta unei masura de siguranta.  De regula problemele care apar in reintrare isi au originea in etapele anterioare ( e.g.  dezastrul navetei  Columbia).

Date suplimentare pe acest subiect : http://www.sptimes.ru/index.php?action_id=2&story_id=18130 ,

Dezastrul Columbia :     http://www.aerospaceguide.net/spaceshuttle/columbia_disaster.html

Dezastrul Challenger : http://space.about.com/cs/challenger/a/challenger.htm

Junior (565 puncte)
...