Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

0 plusuri 0 minusuri
624 vizualizari
Junior (928 puncte) in categoria Religie
0 0
Cred ca este preluata de la Fericitul Augustin

1 Raspuns

1 plus 0 minusuri

Este vorba de principiul antropic, în sens dublu. Omul ajunge la un nivel prin care cunoaşterea sa reuşeşte să-l facă pe om să se cunoască pe sine, de aici rezultând că scopul cunoaşterii este cunoaşterea omului (omul - antropo - este în centrul cunoaşterii, odată ce el este şi centrul de la care porneşte cunoaşterea).

În creştinismul post Augustin, cum bine ai specificat (deşi aceste idei au venit într-un melanj filosofic arabo-grecesc), luând în considerare că omul este una din creaţiile divinităţii rezultă că şi scopul Creaţiei este Omul. Reciproca, mântuirea omului, se înfăptuieşte odată cu întâlnirea divinităţii, deci căutarea în sine devine "dovada" existenţei lui Dumnezeu.

Binenţeles că realitatea ne demonstrează că nu există sens şi voinţă a universului, acesta desfăşurându-se doar în virtutea evenimentelor unidirecţionale temporal (cauza precede efectul). Creierul nostru, pregătit a înţelege realitatea prin analogii, ca soluţie de previziune în scopul supravieţuirii, încearcă să determine şi un sens în virtutea căruia să poată valoriza evenimentele.

Câteva analize cu privire la argumentele raţionale ce doresc a demonstra necesitatea divinităţii găsiţi aici: http://profudereligie.blogspot.ro/2012/07/argumente-rationale-pentru-dovedirea.html

Junior (1.3k puncte)
...