Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.7k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

1 plus 0 minusuri
846 vizualizari
Junior (928 puncte) in categoria Matematica

1 Raspuns

3 plusuri 0 minusuri

Există. De fapt la origine a fost un singur cuvînt grecesc, venit la noi pe filieră latină și apoi franceză. În greacă para înseamnă „de-a lungul” (la fel ca în paralel), iar bole înseamnă „aruncare” (de unde și cuvîntul balistică). Inițial în greacă parabole însemna „comparație, ilustrare, poveste spusă despre ceva pentru a transmite altceva”. Este sensul rămas în parabola ca povestire alegorică.

Sensul din geometrie este ceva mai confuz, dar la origine făcea trimitere la o anumită relație dintre o arie și lungimea unui segment de dreaptă, deci era tot un fel de comparație.

Este interesant că același cuvînt grecesc, ajuns în latină sub forma parabola, a început să însemne pur și simplu „vorbire”, înlocuindu-l pe verbum, și astfel a produs mulți urmași în toate limbile romanice mai puțin româna. De acolo au ajuns și în română cîțiva, de exemplu palavragiu (venit pe filieră turcă) și parlament și parolă (pe filieră franceză).

Expert (12.9k puncte)
0 0
dar daca ne gandim ca parabola este o povestire (o ramura a graficului) cu un anumit inteles (cealalta ramura)? Pentru cine  oare povestea = intelesul?
0 0
Etimologia este un domeniu pasionant !
...