Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

2 plusuri 0 minusuri
408 vizualizari

Salut tuturor!

Olimpiada de la Londra tocmai s-a terminat şi m-am gândit să vorbesc pe scurt despre o realizare mai veche a României în acest domeniu. Probabil că românii trecuţi de 40 de ani ştiu că în 1984 Jocurile Olimpice au avut loc în San Francisco şi au fost boicotate de majoritatea ţărilor din blocul sovietic.

Una din puţinele excepţii a fost România, iar rezultatul a fost un senzaţional, mai ales privind prin prisma rezultatelor noastre de la ultimele Olimpiade, loc 2 pe naţiuni în clasamentul pe medalii. Doar SUA a câştigat mai multe (valoric) medalii decât noi atunci, lucru care mi se pare uluitor, privind retrospectiv. E drept, ţări ca URSS, Ungaria, Bulgaria sau RDG (fosta Germanie Democrată) nu au fost prezente, dar lotul olimpic al României de atunci a fost unul de o valoare uriaşă.

http://en.wikipedia.org/wiki/1984_Summer_Olympics_medal_table

Ce părere aveţi? Mai vedeţi posibilă în următoarea sută de ani o performanţă similară?

Senior (8.1k puncte) in categoria Stiati ca?-Diverse
0 0
Iata si un articol din NYTimes despre cum au fost atrase China si Romania "in joc"...

http://www.nytimes.com/2008/07/14/sports/olympics/14olympics.html?_r=1&pagewanted=all

3 Raspunsuri

0 plusuri 0 minusuri
E complicat de comparat metalitatea romanilor din 1984 cu cea din 2012.

Chiar daca erau vremuri grele, oamenii erau mult mai patrioti decat vor fi generatiile actuale. Daca atunci o medalie insemna faima acum inseamna doar bani.

Pot spune doar ca sportul nu este finantat deloc la noi in tara. Fara sprijin nu poti face performanta.  Singurul sport preferat de majoritatea romanilor (din care fac parte toate scursurile de oameni ) este fotbalul. Avem 5-10 canale de sport romanesti in care vezi numai fotbal si ciobani care comenteaza meciurile de fotbal. In afara de eurosport 1,2 in care mai poti vedea si alte sporturi nicio alta televiziune sportiva nu difuzeaza altceva deoarece asta se cere la noi. Oamenii prefera circul ieftin. Cu berea-n stanga, semintele in dreapta si cu ochii la ciobani.
Senior (6.9k puncte)
0 plusuri 0 minusuri

 

Salut prieteni !
 
Il contrazic pe Ciprian intr-un punct - ala cu "patriotismul" de pe vremuri ! 
Prin anii 60-70 existau intr-adevar "oameni ai muncii" multumiti de "revolutia socialista" care i-a scos din glodul capitalist, mai ales ca economia mondiala era in plin avant postbelic. Copiii lor insa n-au mai prins vremurile bune si propaganda comunista era in van. Iar nepotii lor au iesit in strada la Revolutie si au dat jos regimul - constienti de enorma diferenta fata de nivelul de trai capitalist. Deci pentru ultimele doua generatii, patriotismul era egal cu propaganda !
 
Realitatea este alta: Si succesele sportive comuniste au fost obtinute tot cu BANI, BANI si iar BANI ! In gimnastica, de pilda, s-a investit enorm  - pe modelul sovietic (cu care si concuram), dar banii aia nu erau vizibili ca astazi. In ultimii ani, pur si simplu am fost depasiti de colosi financiari, SUA, China, etc.
 
Deci solutia este urmatoarea: "Cineva", Stat sau privati, sa investeasca masiv intr-un sport anume. O sa vedeti cum, miraculos, "se vor naste talente" care vor concura la nivel de varf ! Pentru ca e nevoie de centre regionale, burse sportive, antrenori, sali de sport, promovare media (foarte important in vremurile noastre), etc, etc. Iar cand nu ai campioni, dar ai bani, pur si simplu POTI SA-I CUMPERI  (citeste "naturalizezi").
 
De ce credeti ca se finanteaza aproape exclusiv fotbalul ? Din motive economice (partial si din interese politice - "suporterii" reprezinta o masa care voteaza, vocifereaza, etc), acolo patronii castiga mai multi bani decat cheltuiesc ! Cand nu mai este asa, pur si simplu desfiinteaza echipa - vezi cazul campioanei Unirea Urziceni !
 
La final, trebuie sa recunoastem ca sunt si sporturi la care conteaza si specificul genetic, banuiesc ca n-o sa putem concura cu etiopienii la maraton, cu jamaicanii la viteza, etc.
 
PS: Ca sa raspund direct la intrebarea lui Gogu: - Nu, suntem prea saraci ! In plus, atunci era o anumita conjunctura politico-economica, care nu cred ca este repetabila...
Senior (8.7k puncte)
0 plusuri 0 minusuri
mda,nu,mi aduc aminte foarte bine olimpiada din '84,dar am rasfoit putin palmaresul fetelor de la gimnastica,deci asa ceva nu cred ca vom mai avea vreodata nu in 100 de ani....cata daruire este acum,cu ,,tavalugul,,pe care l,am suportat la londra si cum luptau sportivii pe timpul lui ceausescu?..este o decalare prea mare in raport cu ce vedem actoalmente in sportul romanesc...pacat!!
Junior (1.4k puncte)
0 0
daca nu ma insel si fotbalistii erau in glorie pe vremea aceea..
...