Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

3 plusuri 3 minusuri
21.6k vizualizari
E o constatare banala, atunci cand facem baie, desi apa nu depaseste 40 de grade, cel putin in cazul meu, o parte din apa se trasforma in vapori.

De ce la temperatura atat de mica?
Senior (11.9k puncte) in categoria Fizica

7 Raspunsuri

5 plusuri 1 minus
 
Cel mai bun raspuns

Salut, stai sa zic si eu:

Sunt doua fenomene diferite:

- evaporarea apei LA SUPRAFATA are loc incepand de la 0 grade, numai ca este mai slaba, depinzand de mai multi parametrii (temperatura, aria suprafetei, presiune atmosferica, presiunea vaporilor in ambient, etc);

- in cazul in care apa ajunge la temperatura de fierbere, are loc SI o evaporare IN INTREGUL VOLUM (formand acele bule de vapori pe care le observam).

In ambele situatii evaporarea se produce cand moleculele de apa capeta suficienta energie cinetica pentru a traversa interfata apa-aer.

Senior (8.7k puncte)
0 0
Pe langa evaporare trebuie tinut cont si de condensare. Cand ai ajuns la temperatura de fierbere dar presiunea vaporilor este saturata rata de evaporare este egala cu rata de condensare.
0 0
Asa e Harap Alb, asta ar fi cazul unei fierberi intr-un recpient inchis, nu-i asa ? Caci altfel presiunea vaporilor scade prin disipare in mediu ...
0 0
Evaporarea are loc si mult sub 0 grade celsius si este cu atat mai intensa, (la orice temperaturi si stare de agregare), cu cat presiunea pe suprafata de pe care se face evaporarea, este mai mica. Temperatura este o marime care reflecta o medie/integrala a energiilor moleculelor. Unele pot avea la 0 grade  "o temperatura" de peste 10 grade, iar altele sub -10.
1 plus 3 minusuri
In primul rand ai facut o analogie gresita. Apa nu trebuie sa fiarba ca sa se evapore. E adevarat insa,ca daca o fierbi se evapora mai repede.

 

Nu sunt sigur de raspuns dar cred ca e vorba de diferenta de temperatura. Asa ca daca o sa improsti apa la o temperatura de numai 20 de grade intr-un mediu de  -30 de grade, cu siguranta vei vedea vapori. Vezi mai multe la fenomenul de "evaporare".
Experimentat (3.6k puncte)
0 plusuri 7 minusuri

Poate asta o sa iti fie de folos (pe langa cele afirmate de ktn91land):

Chiar si in zilele cu cer senin, apa este prezenta sub forma vaporilor si particulelor, dar care sunt prea mici pentru a fi vazute. Moleculele de apa se combina cu micile particule de praf, sare si fum din atmosfera si formeaza picaturi mici care se combina unele cu altele, alcatuind norii. Pe masura ce aceste mici picaturi se combina si isi maresc dimensiunile, norii se pot dezvolta si pot aparea precipitatii.

Norii se formeaza in atmosfera deoarece aerul care contine vapori de apa se ridica si se raceste. Soarele incalzeste aerul din imediata apropiere a suprafatei Pamantului, acesta devine mai usor si se ridica acolo unde temperaturile sunt mai scazute. Pe masura ce aerul se raceste, procesul de condensare se intensifica, favorizand formarea norilor.

(http://ga.water.usgs.gov/edu/watercycleromanian.html)

Probabil ca fenomenul pe care il vedem cu totii in baie (temp = ~40 grade) este cel de formare a unor norisori timizi... ;)

Junior (950 puncte)
Ce este inteligenta?
1 plus 3 minusuri
Salut Quark.Salut prieteni.

@Quark:Circuitul apei in natura este geografie de clasa a patra.

Apa oceanelor se evapora...ajunge in nori.Nori ajung deasupra continentelor, ...etc...

NU e nevoie ca apa sa ajunga 100 grade celsius ca sa se evapore,Vapori de apa apar in conditii de frig.La 0 grade celsius(temperatura aerului) du-te la o fintina arteziana si ai sa vezi ca ies aburi(Chiar daca  apa din fintina are 2 grade celsius).PA
Junior (435 puncte)
5 plusuri 0 minusuri
Nu numai apa, ci si gheata se evapora printr-un proces de sublimare. Energia cinetica a moleculelor de suprafata, energie direct proportionala cu temperatura, fac ca unele molecule de apa sa se desprinda. Daca la suprafata apei sufla vintul (nu S O Vintu), Acesta va disloca molecule de apa  cu care vine in contact, absorbind enegie din masa se apa, ducind la racirea acesteia.
Experimentat (3.3k puncte)
0 0
Eu as alege raspunsul tau ca fiind cel mai bun. L-ai formulat putin gresit, apa si gheata fiind aceleasi dar in stari diferite ;)
1 plus 3 minusuri
o intrebare foarte prost pusa. Puteai sa te documentezi un pic inainte sa spui o aberatie. Tu stii ca apa se evapora din oceane ,

Daca pui o cana cu apa in camera unde dormi , intr-o sapt se va evapora ! Tu crezi ca la tine in camera sunt 100 de grade ???

O intrebare corecta era de ce fierbe apa la temperaturi mai mici de 100 de grade.

Stii ca apa poate fierbe si la 60grade celsius.

La 100grade fierbe numai cand presiunea atmosferica este de aproximativ 1 barr.

CU cat scade presiunea scade si puncul de fierbere al apei !

O zi buna !
Senior (6.9k puncte)
0 0
1. Daca stia raspunsul nu punea intrebarea.
2. Dar tu crezi ca la tine in dormitor sunt 10mbar?
2 plusuri 1 minus
Viteza de evaporare nu depinde numai de temperatura ci si de presiunea vaporilor. Dupa ce faci baie incearca sa ramai in cabina de dus la temperatura de 40 de grade si plina de vapori de apa, vei vedea ca nu te usuci.

Mai multa informatie gasesti pe wikipedia sau intr/un manual de liceu>

http://en.wikipedia.org/wiki/Evaporation#Factors_influencing_the_rate_of_evaporation
...