Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

2 plusuri 0 minusuri
1.3k vizualizari
O sa spuneti, probabil, ca ma uit la Antena 3 prea mult :)

Dar dincolo de asta, sa incercam sa discutam putin problematica din titlu.

As fi curios sa stiu:

- de ce cifrele MAI , reactualizate (cel putin teoretic) continuu cu decesele, nasterile si majoratele inregistrate in tara, difera de cele de la recensaminte?

- sunt sincronizate, la vreun moment de timp (sa zicem, la recensaminte), datele MAI cu cele ale INS, definitive, referitoate la recensamant?

- care sunt diferentele dintre datele casei de asigurari de sanatate si ale MAI? Dar dintre cele ale Ministerului Muncii si MAI?

- exista vreo modalitate  de a cuantifica populatia cu cetatenie romana care traieste la un moment dat peste hotare?

 

In fine, intrebarea ar fi, in cele din urma, cum isi numara cetatenii tarile civilizate, cum actualizeaza aceste cifre, si daca si noi facem la fel...
Senior (8.1k puncte) in categoria Informatii utile
0 0
Populatia nu se calculează, se numără.

- Cifrele de la recensământ sunt numărători mai mult sau mai puţin precise, pentru că nu toţi oamenii participă.

- Cifrele MAI- Evidenţa populaţiei nu sunt corelate în niciun fel cu recensământul.

- cifrele CAS şi MM nu sunt corelate în niciun fel cum cifrele MAI.

- populaţia care trăieşte peste hotare poate fi cuantificată numai după centralizarea totală într-un sistem informatic unitar a datelor MAI.

La ultima întrebare nu pot decît presupune că sunt mai serioşi şi actualizează datele continuu.

3 Raspunsuri

2 plusuri 0 minusuri
Cred că cuvântul "calculează" din titlu ar fi unul din răspunsurile pentru întrebările tale din detaliere. Într-adevăr este vorba şi de calcule, chiar dacă sunt făcute numărări concrete masive, iar asta din cauză că numărarea prezintă o mulţime de situaţii neclare (declaraţii controversate), temporare (persoane care nu locuiesc permanenet în ţară, au cetăţenii multiple etc) sau incerte (documentele existente oferă prea puţine informaţii pentru stabilirea certă a situaţiei unei persoane), iar acolo intervin calculele statistice şi probabilistice, care au ca rezultat cifre estimative, cu marje de erori uneori importante.

Plus că e vorba de a stabili nişte cifre legate de o entitate dinamică, populaţia are fluctuaţii permanente, iar statisticile despre diverse aspecte ale acestei populaţii sunt şi ele într-o permanentă variaţie.

O informatizare puternică şi bine făcută a sistemelor de evidenţă a populaţiei, o foarte optimă metodă de lucru, un grad înalt de responsabilitate în cadrul unui asemenea sistem, sunt convins că ar face lucrurile mult mai clare, posibil să se întâmple pe la alţii.
Experimentat (3.1k puncte)
1 plus 0 minusuri

Salut prieteni !

1. Inainte de toate, cer mii de scuze ca v-am dezinformat grav la intrebarea lui Ciprian privind Referendumul (http://www.scientia.ro/qa/8831/referendum), iata care este realitatea:

- Scrutinurile electorale se desfasoara in Romania pe baza Listelor Electorale;

- Listele electorale provin de la Biroul de Evidenta a Populatiei - aflata sub autoritatea Ministerului de Interne
- Cu ceva timp inainte de alegeri, Biroul de Evidenta a Populatiei transmite Listele in vigoare la Primarii - pentru ca acestea sa elimine cetatenii decedati.
- Apoi Listele sunt trimise la BEC si de acolo la BEJ-uri, etc, si constituie baza pentru calculul rezultatelor electorale. Cata vreme ai cod numeric personal, ai 18 si n-ai murit, vei figura pe Listele electorale. Singurul risc este sa nu fi fost inregistrata mutatia ta - dar in cazul unui Referendum nu conteaza unde domiciliezi - numai la celelalte tipuri de alegeri.
- Rezulta ca datele Recensamantului N-AU NICIO LEGATURA CU PROCESUL ELECTORAL - ele fiind utilizate in cu totul alte scopuri !
 
2. Nu, datele de la Recesamant NU sunt utilizate in vreun fel pentru a corecta datele de la Evidenta Populatiei.
 
3.Datele de la Casele de Asigurari au cu totul alta destinatie, acolo figureaza doar cei care platesc asigurari sociale pe teritoriul Romaniei.
 
4. E greu sa cuantifici cati cetateni sunt peste hotare, pentru ca o parte nu s-au inregistrat oficial acolo, apoi pentru ca sunt dificile demersurile pentru a obtine date despre cei inregistrati oficial.
 
Toate afirmatiile politicienilor care invoca altceva decat Listele electorale in vigoare (validate chiar de ministrul de interne al coalitiei la putere) sunt ori rauvoitoare ori incompetente.
 
Speram ca va veni o vreme cand totul va fi informatizat, inclusiv votul si vor disparea toate aceste balbaieli.
Senior (8.7k puncte)
0 plusuri 2 minusuri
Cred că azi consemnăm sfârşitul lui Băsescu. Curtea Constituţională se axează practic pe numărul de alegători.

Mai cred că Băsescu va face un calcul rece, ca întodeauna, şi va alege să demisioneze, pentru a-şi păstra privilegiile. Asta dacă nu află că numărul de electori îl avantajează.
Senior (11.9k puncte)
...