Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

2 plusuri 1 minus
635 vizualizari

Asta e întrebarea mea: un bliț de aparat foto, de astea simple, ieftine, destinate uzului amatorilor (deci nu pentru profesioniști) ar putea sta continuu aprins? Blițurile dau o cantitate relativ mare de lumină cu toate că sunt destul de mici în dimensiuni și totuși această lumină e emisă pe o perioadă foarte scurtă de timp (nici măcar o secundă), fapt carem -a făcut să mă gândesccă dacă un astfel de bliț ar lumina continuu ar lumina destul de bine o încăpere de ex. Până la urma, ar putea un bliț lumina continuu sau s-ar arde? Ori electronica din el pur și simplu nu permite asta? Dar dacă ar fi adaptat să lumineze continuu,ar putea face asta? Sau acel tub cu gaz nu poate da decat flashuri?

Novice (306 puncte) in categoria Fizica

2 Raspunsuri

2 plusuri 0 minusuri
N-ar putea, din mai multe motive.

Blițul are un tub de descărcare în gaz (xenon). Un condensator se încarcă la înaltă tensiune, iar pentru declanșarea blitzului tensiunea aceea se pune pe tub. În foarte scurt timp (de ordinul cîtorva milisecunde), prin tubul de descărcare trece un curent foarte mare.

Dacă încercăm să lungim timpul de descărcare, avem următoarele probleme: ne trebuie un condensator din ce în ce mai mare sau o sursă continuă de înaltă tensiune și mare curent. Căldura generată în cîteva milisecunde în tub nu-l strică, dar prelungind timpul tubul se va încălzi și se va topi.

Dar lucrurile astea se pot rezolva. Azi există lămpi cu xenon care luminează în regim continuu și se folosesc la unele faruri de mașină sau la proiectoarele din cinematografe. Pentru asta caracteristicile mecanice și electrice ale tubului au trebuit bineînțeles schimbate substanțial. Unele tuburi cu xenon de mare putere sînt răcite cu flux continuu de apă.
Expert (12.9k puncte)
1 plus 0 minusuri

Nu, niciun fel de blizt obisnuit (chiar unul mai scump, profesionist) nu poate face asta! De vina nu este atat partea electronica (un condensator ce se descarca), cat tubul in sine, ce nu ar putea suporta PUTEREA unei descarcari continuue. Sigur ca da, bliztul da o lumina suficent de puternica pentru poza TOCMAI pentru ca descarcare este foarte scurta (circa 1/1000 de secunda). Daca ai vrea sa functioneze la acest nivel de energie, in primul rand ar trebui un tub mult mai mare, racit fortat, probabil chiar cu apa - racirea cu aer, ca ventilatorul de la calculator, ar putea sa nu fie de ajuns!

In plus, ti-ar trebui si o SURSA DE ALIMENTARE pe masura: la bltul obisnuit, un set de baterii AA sau un accumulator Li-ion pot asigura sute de descarcari, pentru ca energia per descarcare este redusa. la functionarea in regim de iluminare permanenta, consumul ar fi mult mai mare, bateriile obinuite pur si simplu nu au cum sa asigure atita energie ... Sper sa fie de folos aceasta opinie simplista. smiley

Novice (107 puncte)
...