Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

2 plusuri 0 minusuri
1.1k vizualizari
O stire vazuta azi la TV vorbeste despre un tip care si-a ucis concubina gravida in 9 luni, a ranit alte 5 persoane, a amenintat alti oameni, tinandu-si in tot acest timp pe umeri fiul de 2 ani. Procurorii au numit persoana in cauza " o personificare a raului insusi". E limpede, desfiintarea pedepsei cu moartea a fost una din conditiile puse Romaniei pentru admiterea in Consiliul Europei in anii '90 si nu se pune problema reintroducerii acesteia. De aceea intrebarea se refera la o (necesara?) reactie a societatilor civile din Europa, in favoarea reintroducerii pedepsei cu moartea.
Senior (6.6k puncte) in categoria Diverse

4 Raspunsuri

3 plusuri 0 minusuri
Nu prea cred ca ar fi o pedeapsa...daca va muri,logic ca ii va disparea constientul,deci suferinta lui va fi de scurta durata,comparativ cu persoanele pe care le-a facut sa sufere...Daca chiar ar dori pedepse eficiente,de ce ii tine in inchisoare cheltuind pe ei haine,alimente,bani,etc?Daca...ar face opusul?I-ar infometa,nu le-ar da haine,i-ar tine in viata...nu sa ii tortureze,ci sa-i chinuie...asta ar putea fi considerata o pedeapsa reala :).
Novice (169 puncte)
0 0
Daca un faptuitor al unor astfel de acte ar sti ca  poate ajunge in fata unui pluton de executie, ar mai comite faptele respective? Functia pedepsei este, poate mai mult decat orice,  aceea de a descuraja comiterea unor fapte, pentru ca de reeducare nu poate fi vorba.
0 0
Nu stiu...dar din cate am auzit,la oamenii suferinzi de probleme psihopatologice,frica de moarte in sine nu este prea evidenta,ca dovada fiind faptul ca nu au nici respectul de a considera viata celuilalt ca fiind inviolabila...deci,cred ca un chin gen foame,caldura,etc...care le-ar atinge instinctele primare de supravietuire i-ar afecta mai mult,nu crezi?
0 0
Nu se pune problema la persoane cu probleme psihice dovedite, o asemenea situatie ii exonereaza de raspundere penala si locul lor este nu la puscarie ci la o institutie psihiatrica. Este nerealist sa vorbim in societatea moderna de tortura, chinuri, ochi pentru ochi etc. Dar este aplicabila si se aplica pedeapsa cu moartea. In U.E. a fost desfiintata si, e clar, doar la presiunea societatii civile s-ar mai putea reintroduce. Chestiunea este: doreste societatea acest lucru? Considera majoritatea cetatenilor europeni ca pedofili, criminali, violatori etc, care au comis, cu sange rece si in deplin discernamant, fapte abominabile, trebuie sa continue traiasca, in conditiile decente ale sistemelor penitenciare moderne, pe cheltuiala contribuabililor? Mai sperie pe un raufacator perspeciva de a sta pana la sfarsitul zilelor intr-o inchisoare cu TV, sala de sport, biblioteca, apa curenta si hrana decenta, mai ales ca multi vin de la periferia societatii, unde conditiile in care tratesc sunt sub standardul minim al traiului in lumea moderna?
0 0
Nu prea mai crede nimeni in pedeapsa cu moartea,nici eu de altfel...Oricum,stiai ca peste 400 milioane de persoane au probleme psihice?Deci,nu sunt chiar o minoritate astefel de persoane.Deci,pe moment nu avem ce le face. :)
2 plusuri 0 minusuri

Salut Puiu !

Eu am o opinie reductionista - criminalii cu intentie (adica toti aia care utilizeaza vreun obiect sau vreo metoda aducatoare de moarte non-accidentala) trebuie eliminati din societate, nu numai din colectivitate ! Nu numai ca ne consuma inutil din resurse, dar sunt si o permanenta amenintare latenta ! Daca evadeaza ? Daca iese anticipat  dupa vreo 10 ani si repeta fapta ? Si nu ma intereseaza absolut deloc ca a avut o copilarie grea !

Exista multe cazuri ridicole in care criminalii traiesc mult mai bine la puscarie decat cei corecti si normali afara !

Mi se pare firesc ca intr-o populatie sa apara indivizi devianti/criminali, si nu vad de ce ne ascundem in spatele preceptelor religioase, moralei curente, etc ! Stiti ce se raspunde la intrebarea "De ce nu este permisa pedeapsa cu moartea in Europa ?" "-Pentru ca noi suntem crestini !" Si noi astia de pe Scientia stim bine ca asta nu este un argument care sa se sustina.

Actuala morala proclama asta in Europa, dar nu uitati ca morala este foarte schimbatoare de-a lungul epocilor ! Si se poate schimba doar, de pilda, din cauza unei penurii de resurse.

Si apoi, ganditi-va la marea civilizatie care a fost si este China: familia condamnatului plateste glontul ! Si ganditi-va si la (inca) liderul mondial care este SUA  - tara foarte crestina: in cele mai multe state exista pedeapsa cu moarte, aplicata in forme foarte creative.

Dupa mine, criminalii cu intentie sunt un lest al civilizatiei, un rebut social. Dar nu cred intr-o ridicare a problemei pe tapet, fortele contrare sunt muuuult mai influente...

PS: Se mai spune despre criminali ca "sunt bolnavi, trebuie tratati, avem raspundere fata de conditia lor " etc. Pai poate noi suntem aia bolnavi, anormali - pentru ca ne supunem legii si moralei si ne reprimam impulsurile animalice ! Pe noi cine ne ajuta ?

Senior (8.7k puncte)
0 0
Salve Truth! Aici e chestiunea! Vor europenii reintroducerea pedepsei cu moartea? Ca daca vor, nu mai e nevoie decat de organizarea actiunilor de lobby la adresa guvernelor. Si tot asa cum, pentru a raspunde cerintelor alegatorilor, dreapta olandeza se opune intrarii Romaniei in Shengen, fortele politice pot lua in dezbatere reintroducerea pedepsei cu moartea. Argumentul cu Europa crestina este de tot rasul. Occidentul este intr-un amplu proces de descrestinare, nu de secularizare, care inseamna imbratisarea unui corp eclectic de idei religioase adunate de prin toate religiile, totul asezat sub semnul pseudostiintei (de, traim vremuri moderne !). Chiar cred ca sofisticata Europa ar fi sensibila la ideea aplicarii pedepsei capitale, cu conditia ca ea sa fie umanitara si ecologica, de exemplu ca asomare prin utilizarea de otravuri naturiste cu actiune soporifica nedureroasa :))
0 0
se poate sa ai dreptate dar am auzit chiar ieri de un caz: o tanti cunoscuta(eu nu o cunosc prea bine deci i-am uitat numele) spunea ca a ajutat o fata din inchisoare sa invete pt bac etc. Fata era si cred ca este condamnata pentru uciderea mamei sale vitrege cu vreo zece lovituri de topor din cauza ca mama ei o agresa etc. Poate ca aceasta fata nu este un lest si nu are in continuare intentii criminale. Cel putin se poate justifica prin faptul ca "a pedepsit" pe cineva vinovat cu moartea?
 P.S. Fata a luat bacul si a lasat o impresie buna femeii; in niciun caz nu parea inraita sau agresiva sau incorigibila etc.
0 0
evident cel mai simplu pentru criminal e să dea vina pe victimă pentru crimă ... dacă mama vitregă o agresa n-avea decît să facă plîngere la poliție! sau să fugă de acasă! nu o ținea nimeni cu forța acolo decît nevoia de păpică și căldurică ( pe care, culmea, mama vitregă cea rea i le dădea )
0 plusuri 0 minusuri

"desfiintarea pedepsei cu moartea a fost una din conditiile puse Romaniei pentru admiterea in CE"

păi soluția e evidentă! ieșim din mUE! sau, mai bine, introducem pedeapsa capitală și n-au decît să ne dea ei afară!

ideea ca ucigașul să fie pedepsit în așa fel ca să sufere cît mai mult mi se pare inutilă și degrandantă ... cum au spus mai mulți de regulă mintea unui criminal nu mai functionează normal, ceea ce nouă ni se pare suferință lui i se poate părea fericirea paradisului ... suferința nu e un criteriu util în astfel de cazuri ...

mai rămîne valabilă doar ideea de a elimina pericolul social, și în direcția asta e valabilă pedeapsa cu moartea inclusiv bolnavilor mintali și problema costurilor, cu cît mai mici cu atît mai bine ...

de aceea felul cum e administrată pedeapsa cu moartea în SUA e pentru mine cel puțin ciudată ... pare la fel de patologică și fără sens ca și crima în sine ... scaunul electric toacă bani grămadă iar insistența de a administra injecția letală cît mai uman, fără a produce suferință e la fel de ridicolă și costisitoare ...

da, sunt pentru reintroducerea pedepsei cu moartea și folosirea mijloacelor clasice și ieftine pentru această pedeapsă! glonțul costă prea mult, o funie e suficientă!

primitivii de irakieni de exemplu au o pedeapsă capitală mult mai normală la cap decît majoritatea țărilor occidentale! e simplu! ștreangul după gît, scos scaunul de sub cremenal și gata! costuri minime, eficiență maximă! face spume la gură? mișcă încă 5 minute în ștreang? mai contează?

dacă nu îți place spectacolul morții care se bălăngăne în ștreang n-ai decît să nu te uiți!

Novice (119 puncte)
0 plusuri 0 minusuri
Pentru cei care savarsesc premeditat,merita din plin pedeapsa cu moartea,dar nu printr-un proces rapid,ci intr-unul de amortizarea a cursului de perceptie implementandu-le categoric drepturile de detinut...
Junior (1.4k puncte)
...