Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

1 plus 0 minusuri
2.2k vizualizari
Buna ziua !

Vreau sa aflu ce se intampla la nivel atomic ,adica cum reuseste si de ce reuseste o substanta sa mareasca viteza unei reactii chimie.

Am citit intr-o carte ca de exemplu reactia dintre hidrogen si oxigen pt a forma apa ar dura mii de ani daca ar fi inchise intr-un recipient pana a forma o urma abia perceptibila de apa, si acum aprox 1000 ani un chimist a introdus o sarma de platina in acel amestec de hidrogen si oxigen si intr-o secunda reactia a avut loc.Deasemenea m-ar interesa si actiunea INHIBITORILOR.

Multumesc anticipat!:))
Junior (686 puncte) in categoria Fizica

3 Raspunsuri

4 plusuri 0 minusuri
 
Cel mai bun raspuns

Salut Athos !

La inceput, sa clarificam un lucru: este mai productiv sa vorbim de fenomenul de cataliza, decat de catalizatori ! Asta pentru ca exista nenumarati catalizori  - fiecare cu mecanisme diferite care provoaca cataliza ! La nivel micro, este vorba de fine balante energetice bazate pe legile termodinamicii, introducerea catalizatorului "pertuba" echilibrul electrodinamic initial dintre reactanti. Si de multe ori, reactia decurge in mai multe faze, viteza si eficacitatea ei depinzand de temperatura, presiune si raportul dintre reactanti.

Cataliza este un fenomen "banal", larg raspandit in natura. Pe de alta parte, se apreciaza ca in industrie, 90% din reactii sunt stimulate cu catalizatori pentru a avea viteza necesara . 

Diversi catalizatori pot actiona pe mai multe cai, de pilda:

- formeaza un suport fizic la care adera ambii reactanti - care altfel s-ar limita la rarele ciocnirii intre doua molecule (cum se intampla la reactiile dintre gaze, fie si H2 si O2);

- maresc mult suprafata de contact intre cei doi reactanti (catalizatori porosi)

- schimba electronegativitatea reactantilor, disociaza moleculele, "cara" electroni, etc;

- formeaza compusi intermediari mai reactivi decat reactantii initiali, ulterior acestia fiind redusi la catalizatorul initial - reactia continuand ciclic, etc.

Metalele rare ca paladiu, ruteniu, platina, rodiu, iridiu, vanadiu, aur sunt catalizatori cunoscuti. De pilda, in cazul formarii apei dintre Hidrogen si Oxigen, in prima faza oxigenul adera la suprafata platinei, apoi hidrogenul reduce oxidul format. 

Din cate am auzit eu, inhibitorii sunt o categorie si mai mare decat catalizatorii, fiind implicate mai multe metode de inhibitie a reactiei "firesti" dintre reactanti. Si am impresia ca nu se mai aplica regula de a se regasi in aceleasi cantitati  si stare la finalul reactiei - ca la catalizatori, cum de pilda se intampla la inhibitorii anticoroziune.

Senior (8.7k puncte)
0 0
multumesc!:D
cam asta speram sa aud...(de la tine).
1 plus 0 minusuri
Un catalizator este un intermediar la o reactie.

Acesta poate fi consumat sau la sfarsitul procesului poate fi regenerat pentru a intermedia din nou si din nou aceiasi reactie accelerandui procesul.

Nu cunosc foarte bine ce se intimpla la nivel atomic dar pot face o paralela economica:

Doua state sunt in embargo. Apare un intermediar care agreeat de ambele state. Acest intermediar cumpara marfa de la un stat si o vinde celuilalt. Cam asa actioneaza un catalizator.

Imi cer scuze pentru analogie si sper ca in timp sa apara un raspuns mai bun.
Junior (941 puncte)
1 plus 0 minusuri
Un catalizator activeaza energia reactiei chimice printr-un mecanism de potentare. In timpul reactiei, structura catalizatorului se schimba, el insa se reface in finalul reactiei chimice. Reactia are loc in doua etape dupa modelul:

K + A = KA

KA + B = K + AB

In natura se poate intalni frecvent fenomenul de cataliza (in biosinteza proteica a vietuitoarelor, in procesul de respiratie, in obtinerea energiei din hrana). In cca 80 %  dintre reactiile chimice industriale sunt folositi catalizatori deoarece, in absenta lor, anumite reactii chimice ar fi foarte lente sau nu ar avea loc.
Junior (950 puncte)
...