Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

4 plusuri 1 minus
576 vizualizari
Dacă îmi amintesc bine, dacă atomul ar fi de dimensiunea unui teren de fotbal, nucleul ar fi de dimensiunea unui nasture. Restul - spaţiu gol. Dar dacă cea mai mare parte a atomului este spaţiu gol, de ce nu putem vedea, de exemplu, prin perete?
Senior (11.9k puncte) in categoria Fizica
0 0
Quark, pai vedem prin anumite "lucruri" - iar prin altele nu ! Explicatia sta in cel putin doua cauze:

1. Fotonii au anumite interactiuni cu materia, rezultand atat efecte optice cat si cuantice; In consecinta, fotonii venind din spatele obiectului vor ajunge la retina noastra sau nu !

2. Materia nu este constituita din atomi individuali, ci din colectii de atomi (recte molecule, cristale, etc) organizate in modalitati particulare. Pur si simplu fotonii din spatele unor obiecte nu reusesc sa ajunga pe traiectorii nemodificate spre retina noastra.

2 Raspunsuri

3 plusuri 1 minus
 
Cel mai bun raspuns
Atomii au spectre de absorbtie/emisie discrete, cand ii organizezi in materiale apar benzi de absorbtie/emisie si prin urmare sunt trasnsparente la anumite lungimi de unda si opace la altele De exemplu, germaniul este transparent in infrarosu, dar opac in vizibil.

Termenul de "gol" este ceva vag cand vorbim de interactiuni elementare, termenul consacrat este de "sectiune eficace (cross section)". Colac peste pupaza, particule elementare ca electronul sau fotonul sunt punctiforme. Poti avea un electron care se invarte pe un cerc si care interactioneaza cu un foton ce trece prin centrul cercului. Sectiunea eficace este un fel de probabilitate de interactiune cu o alta particula si care depinde de tipul interactiunii (electromagnetica, slaba, nucleara), energia particulelor, eventual orientarea relativa a spinului...
1 plus 1 minus
Salut Quark,

eu cred ca nu am putea vedea prin atomi indiferent de fenomenul care ar impiedica lucrul acesta.

Variantele ar fi:

-ori materia este organizata cum este ea organizata acum, deci nu poti vedea prin ea.

-ori materia este organizata ca in cadrul intrebarii tale si atunci nici macar receptorii oculari nu ar putea retine fotonii pentru a-ti crea imaginea la nivel cerebral. Deci iarasi nu ai putea vedea prin materiale :)

O zi buna !
Junior (717 puncte)
...