Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.7k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

3 plusuri 0 minusuri
4.5k vizualizari
Experimentat (1.6k puncte) in categoria Corpul uman
0 0
Inteligenta e naturala, educatia din pacate tinde sa subtieze multe calitati trecute cu vederea in favoarea celor considerate etalon.

3 Raspunsuri

3 plusuri 0 minusuri
 
Cel mai bun raspuns
Depinde de care inteligenta vorbim. Exista inteligenta nativa, cea pe care o masoara (atat cat pot) testele IQ. Nu toti oamenii sunt la fel de inteligenti, asta e clar, oricat i-ai educa. Inteligenta nativa poate sa creasca usor in timp si prin educare, spre exemplu inveti tipuri de exercitii care ti se dau la testele IQ si le poti rezolva mai repede, insa niciodata diferenta nu va fi spectaculoasa.

Exista si inteligenta emotionala, care inseamna capacitatea de a comunica, de a te adapta la mediul social, de a face ceva cu inteligenta nativa. Aceasta tine mai mult de educatie (dar nu doar de educatie). Cei ce sunt mai inteligenti ca media de multe ori ajung sa se educe si singuri, mai ales cand si-au ales un drum pe care sa mearga. Dar exista si oameni cu IQ foarte mare care nu-si folosesc inteligenta nativa aproape deloc.

Exista si copii genii care termina facultati la 10 ani si invata sa vorbeasca de la 3-4 luni. Este clar aici ca nu educatia este implicata, ci are un fond genetic care a determinat asta.

Si ca o parere personala, educatia data copiilor ar trebui si sa aiba o latura pentru a determina ce capacitati au copiii respectivi si cum sa-i ajuti sa si le puna in valoare. Sunt copii inteligenti care raman la sapa si copii care abia citesc dar ajung sa faca facultati si sa aiba o diploma degeaba care nu reflecta nici pe departe cunostintele.
Experimentat (2.6k puncte)
0 0
Inteligenţa este capacitatea de a conştientiza, abstractiza, sistematiza şi rezolva probleme. Aceasta este o aptitudine dezvoltată îndeosebi la Homo Sapiens (sunt şi alte animale inteligente dar nu chiar la acest nivel) ca oportunitate şi soluţie de supravieţuire a speciei. Altfel spus indivizii mai inteligenţi în mediul în care trăiesc au capacitatea mai mare de a transmite această aptitudine decât cei mai puţin inteligenţi (au şanse mai mari de a avea urmaşi viabili). Din acest motiv, atunci când în istoria devenirii noastre ca specie a avut loc un accident genetic prin duplicarea genei SRGAP2 (genă responsabilă de producerea de elemente specifice creierului) această mutaţie a fost favorizată, la ora actuală toţi indivizii umani avînd această "eroare de copiere" (cimpanzeii, cele mai apropiate rude ale noastre, nu au acest "defect genetic"). Acest lucru duce la un creier mai mare, cu un potenţial de inteligenţă mai bun.
Deci, DA, inteligenţa depinde de zestrea ereditară.

Sunt şi copii umani ce au avut neşansa de a trăi într-un mediu ce nu le stimula capacitatea nativă de a deveni inteligenţi (unii crescuţi de animale - cazurile "copiilor lup") care nu au mai putut dezvolta un nivel nici măcar mediu de inteligenţă. Avem şi cazuri de oameni excelent antrenaţi ce au dat dovada unor niveluri de inteligenţă peste medie, deşi zestrea genetică era aproape identică cu a celor "fără noroc".
Deci, DA, inteligenţa depinde de educaţie.

Putem privi inteligenţa şi din punct de vedere al teoriei inteligenţelor multiple în sensul delimitării tipurilor de probleme supuse investigării cu ajutorul inteligenţei. Mai multe aici:
http://profudereligie.blogspot.ro/2012/06/inteligenta-spirituala.html
1 plus 0 minusuri

 

cred ca intr-o proportie mai mare tine de educatie.
Unul care mosteneste genetic inteligenta ii va fi mia usor sa o inteleaga fata de unul care nu o mosteneste, dar doar prin educatie pot ajunge la performantele dorite.
(ex: o pers cu caracter ereditar poate invata o pagina in 10 min, iar alta fara caracter ereditar intr-o ora) Eu consider ca oricine poate fi inteligent indiferent de timpul acordat studierii dar fara perseverenta si educatie nu poate face nimic.
Senior (6.9k puncte)
0 0
Cred ca confunzi inteligenta cu cultura...inteligenta se refera strict la viteza conexiunilor,viteza memoriei,etc...tu vorbesti despre cultura unui om,care nu reprezinta inteligenta acestuia.:)
1 plus 0 minusuri
Cu inteligenţă ne naştem cu toţii, este o proprietate a creierului, chiar dacă încă este imatură la început. Însă ce face ca această trăsătură să se dezvolte mai mult sau mai puţin, este educaţia şi mediul în care creşte şi evoluează acea inteligenţă.

Cel mai apropiata analogie cu inteligenţa mi se pare muşchiul. Făcând paralele, inteligenţa neantrenată prin educaţie şi printr-un mediu de manifestare propice, nu se pierde dar se menţine la un nivel redus de manifestare, nu produce efecte remarcabile, rămâne undeva nefolosită, atrofiată. Educaţia vine cu informaţie şi cu metodă de analiză, aduce foarte multe principii şi crează sistemul de valori. Mediul este locul unde această proprietate remarcabilă se antrenează şi îşi menţine tonusul, foloseşte bagajul de informaţii adus de educaţie, în moduri din ce în ce mai complexe, dă cale liberă creativităţii (foarte legată de inteligenţă), infuzează cu experienţe exterioare, produce experienţă proprie, crează manifestare proprie.

Pot fi oameni inteligenţi dar fără o educaţie corespunzătoare, numai că în cazul ăsta ea nu are o şansă pe măsură, se manifestă cum poate, unde poate. La astfel de oameni cred că obiznuim să le spunem înţelepţi.

Sunt multe feluri de inteligenţă, eu aici făceam referire la o sumă a tuturor acestora, o corelare între toate aceste tipuri.
Experimentat (3.1k puncte)
...