Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

3 plusuri 0 minusuri
1.4k vizualizari
Experimentat (3.3k puncte) in categoria Cultura Generala

2 Raspunsuri

2 plusuri 0 minusuri
 
Cel mai bun raspuns

Pe langa absortia dioxidului de carbon din straturile atmosferice, si oxigenul pe care-l produce, doresc sa mai adaug cateva contributii ce joaca un rol extrem de important in procesul fundamental de viata al Terrei, si a dezvoltarii societatii omenesti.

   De multa vreme se considera ca padurile indeplinesc un dublu rol. fizico - geografic si antropo - geografic, dintre care am sa amintesc pe cele mai importante

  1.Infuenta geomorfologica - Rolul padurilor asupra formarii si modelarii scoartei terestre. Pe langa rolul pe care l-au jucat in acumularea marilor depozite de carbuni din subsol, padurile intarzie producerea eroziunilor si a alunecarilor de teren in partile ridicate ale reliefului, si favorizeaza in acelasi timp depunerile in depresiuni.

  2.Influenta climatica - Rolul padurilor asupra climei. In sensul acesta, s-a constatat ca padurile indulcesc extremele de temperatura din timpul iernii, si al verii, exercitand o influenta similara cu cea a oceanelor

       - sporeste umiditatea absoluta si relativa a aerului, putand sa actioneze favorabil asupra precipitatilor

       - inlesneste depunerea zapezilor, si reduc viteza vantului

       - impiedica evaporarea apei din sol si transpiratia execisava a plantelor

  3.Influenta padurilor asupra solului, care se manifesta prin

       - contributia arborilor, datorita sistemului radicelar, la dezagregarea rocilor si sporirea profunzimii solului, precum si la intretinerea umiditaii, afanarii si bunei structuri a acestuia.

       - fixarea si punerea in valoarea a dunelor de nisip si a nisipurilor zburatoare,

       - imbogatirea solului in elemente asimiabile, datorita litieriei bogate in descompunere

   4.Rolul hidrologic. - Absorbtia apelor de suprafata si regularizarea debitelor lichide,care devin mai constante, si mai ridicate impiedicandu-se astfel producerea inundatiilor.

        - Drenarea biologica, la care constituie toate etajele de vegetatie din padure, fapt datorat transpiratiei puternice a masei foliare.

 La aparatia fiintei umane pe Terra, padurile constituiau principala sursa de hrana si adapost, cat si prima sursa de energie. Ulterior, urmau sa fie pretuite profund de oamenii vanatori, crescatori de animale, datorita produselor vegetale ale acestora. Inca din epoca fierului, lemnul s-a impus ca principalul produs al padurii, acesta reprezentand cel mai important combustibil si material de constructie in cele mai diverse zone ale Terrei.

 

Junior (1.4k puncte)
0 0
Asa da, fain raspuns ! :)
Telefonul tau ti-a mai facut figuri la punctuatie (virgula nu se pune inainte si dupa "si", inainte de enumeratii se pune":", intre enumeratii ";".
0 0
numai eu stiu cat ma chinuiesc ! )
1 plus 0 minusuri
Pai e foarte simplu, absoarbe dioxidul de carbon din atmosfera si produce oxigen, ceea ce inseamna mai putine gaze de sera, de unde rezulta o temperatura mai scazuta.
Experimentat (3.5k puncte)
...