Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

2 plusuri 2 minusuri
50.8k vizualizari
Putem transforma metri cubi in metri liniari?
Junior (373 puncte) in categoria Matematica
0 0
... un metru cub conţine un metru liniar de pătrate cu latura de un metru liniar...

Ar fi interesant să ne spui de unde ţi-a venit ţie să întrebi aşa ceve, la ce ai tu nevoie de asta. Hm?
0 0
O dimensiune este formata dintr-o infinitate de subdimensiuni. EX: intr-un cub incap o infinitate de patrate oricum le-ai lua deci transformarea este imposibila din punctul nostru de vedere.

4 Raspunsuri

2 plusuri 0 minusuri
Salut Mishu,

in mod sigur nu se poate asa ceva. Nu te lasa indus in eroare de faptul ca ambele masuri au denumiri asemanatoare, si anume metrul. Ele masoara cu totul si cu totul altceva. Singurul lucru pe care il au in comun este ca amandoua sunt legate de spatiu. In rest, este ca si cum ai incerca sa transformi secunde in grame.

 

Daca totusi doresti un artificiu, un abuz ideatic, poti considera un spatiu tridimensional R^9 in care fiecare dintre dimensiunile "liniare" este de fapt un spatiu R^3. :-)

O zi buna !
Junior (717 puncte)
2 plusuri 0 minusuri
Putem converti metri cubi în metri liniari, dar conversia diferă de la o situație la alta.

De exemplu, putem calcula cîți metri liniari de sîrmă se pot obține dintr-un metru cub de oțel topit. Dar pentru asta trebuie știut diametrul sîrmei, iar în funcție de diametru rezultatul poate diferi foarte mult. Dacă diametrul e de 1 mm, rezultă că ies 1273 km de sîrmă, dar dacă diametrul e dublu, lungimea iese numai pe sfert.

Într-un asemenea caz conversia nu e o conversie propriu-zisă, cum se convertesc de exemplu milele în kilometri, ci mai degrabă un calcul specific situației respective.
Expert (12.9k puncte)
0 0
Salut si multumesc mult pt raspunsuri!
Da AdiJapan,asa este,cum ai spus tu!
0 0
Salutare,
ceea ce ai exemplificat tu mai sus nu este o transformare din metri cubi in metri liniari, ci o o transformare a unor volume mai mari in volume mai mici.

@Mishu: Daca intr-adevar un astfel de raspuns asteptai ar fi trebuit sa formulezi altfel intrebarea. :-)

O zi buna va urez !
0 0
Care volume mari transformate în volume mici? N-am schimbat deloc volumul, ci doar i-am dat o formă (de cilindru).
0 0
Ok. Am citit eu pe fuga si am avut impresia ca vorbesti de mai multe bucati de sarma.
In fine, problema ridicata de mine ramane aceeasi. Tu nu transformi metri cubi in metri liniari. Tu doar schimbi o forma cu un volum dat intr-o alta cu acelasi volum. In final sunt tot metri cubi. Asta incercam sa subliniez mai sus.
Pe de alta parte, de ce 1273km de sarma cu diametrul de 1mm?
0 0
Da, sînt tot metri cubi, dar pe muncitorul de la turnătorie îl interesează cîți metri de sîrmă ies. Deci are nevoie să facă o „conversie” din metri cubi în metri liniari.

Chiar, oare de ce nu-mi ies fix 1000 km de sîrmă?... Am greșit la calcule și mi-a dat cu virgulă?...
0 0
Nu cred ca e cazul sa ma persiflezi. Ai putea incerca mai intai sa imi raspunzi la intrebare pt ca eu spre diferenta de tine am adresat-o ca sa invat si eu un lucru nu ca sa te iau peste picior.

P.S. Eu nu aveam de unde sa stiu ca Mishu este un muncitor la turnatorie. Ba chiar m-am hazardat presupunand ca un astfel de personaj nu prea are apetenta pentru site-uri precum scientia.ro
0 0
Scuze, am crezut că o să-mi luați gluma drept glumă și că o să vă străduiți să vă dați singur seama. Indiciu: dacă sîrma avea secțiunea pătrată cu latura de 1 mm ieșeau 1000 km de sîrmă.

Eu nu v-am persiflat. Am fost glumeț. Dar dumneavoastră îi persiflați pe toți muncitorii de turnătorie, avînd impresia că sînt prea proști ca să participe la o discuție fără pretenții ca asta.
0 0
Ok. Eu ma voi opri aici cu discutia asta care nu duce nicaieri.
Intrebarea ti-o adresasem din cu totul alte considerente nu pentru ca presupusesem ca discuti despre o sectiune patrata cu diametrul (!?) de 1 mm. Dar am gresit dandu-ti posibilitatea sa divaghezi.

O zi buna !
0 0
Of, bine, vă răspund la întrebare. Iat-o din nou: „de ce 1273km de sarma cu diametrul de 1mm?” (Voi presupune că „sarma” nu se referă la sarmale, ci la fire de metal.)

Sîrma cu diametrul de 1 mm are suprafața secțiunii S = pi * R² = 0,785 mm². Ca urmare, lungimea sîrmei care are volumul V = 1 m³ este:

L = V / S = 1 m³ / 0,785 mm² = 1273 km

Sînt sigur că puteați rezolva și singur problema. Nu-mi dau seama de ce n-a funcționat comunicarea dintre noi.
0 plusuri 1 minus
Pai se poate, cind un cawboy o intrat intr-un bar si o cerut barmanului 2 metri de whisky, o fost frumos servit intinzind pe tejgheaua barului cei 2  metri de whisky, dupa care cawboyu' extrem de surprins, i-o cerut sa i-l impacheteze !!! (scuze, e un banc...)
Novice (192 puncte)
0 plusuri 1 minus
Mishu-le, cred ca poti transforma metrii cubi in metri liniari doar daca ii... turtesti cu un compresor... altfel nu vad cum poti transforma o unitate de volum in unitate de lungime... cel putin, dupa cum se invata in scoala pe care am facut-o eu...

Ca si Luke, si eu te-as intreba: de unde ti-a venit ideea sa pui asemenea intrebare? Mai exact: care este scopul ei? La ce iti foloseste? Te gandesti la vreo aplicatie practica sau, pur si simplu, ai vrut sa vezi ce se poate raspunde la o astfel de intrebare?
Junior (950 puncte)
Kilometrii patrati se pot transforma in km normali?
...