Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

4 plusuri 0 minusuri
1.9k vizualizari
Exista vreo baza anatomico-psihologica pe care este fundamentata legea atunci cand o persoana devine cetatean cu drepturi depline incepand cu implinirea varstei de 18 ani ?
O alta formulare a intrebarii ar fi: De ce 18 ? De ce nu 20 ? De ce nu 33 ? Sau de ce nu 16 ? Toate aceste varste sunt sau au fost considerate la un moment dat, sau in diverse culturi, varste la care individul se transforma din copil in adult, cu toate implicatiile de rigoare care decurg din aceasta reglementare (e.g. vot, permis de conducere, accesul la vicii precum fumatul si bautura, dreptul de a intemeia o familie, etc).
Junior (717 puncte) in categoria Diverse
0 0
privind la americani, poti conduce de la 16, vota de la 18 si bea alcool de la 21. la fel si maritatul fetelor cu acordul parintilor de la 16 ani.
Aceste cifre difera de la tara la tara, dar in principiu 18 ani e varsta legala. cu toate ca pt raspundere penala ar trebui bagata varsta de 14 ani fara probleme.
0 0
Multumesc pentru completare, dar interesul meu nu este sa compilez o enciclopedie a varstelor de majorat. Eu doresc doar sa aflu motivul.
0 0
Varsta este irelevanta intrucat nu cantitatea ci calitatea vietii conteaza...
Astfel maturizarea psihica nu vine neaparat cu maturizarea fizica ori politica.
Ceea ce mi se pare mai interesant este ca la 18 ani in state te poti inrola in armata dar nu poti consuma(legal) o bere... nu spun ca alcolul este sanatos dar o arma cu atat mai putin.
0 0
:)))))
Interesanta comparatie :)

Dar totusi, de ce 18 ?

1 Raspuns

1 plus 0 minusuri
Din câte cunosc eu, vârsta de 18 ani este considerată a fi o limita, adică începând de la această vârstă un om poate fi considerat în deplină capacitate mentală de a lua decizii în interes propriu, este capabilă să fie responsabilă pe deplin asupra acţiunilor pe care le întreprinde, are acel controversat liber arbitru (o iluzie după părerea mea).

Sigur că sunt aspecte subiective care pot să schimbe limitarea spre alte valori, sau să suspende complet această limită, dar acelea sunt excepţii. Îmi place întrebarea ta, este foarte bună în ideea de a scoate în evidenţă că lucrurile acestea sunt relative, se pot schimba în funcţie de contextul social, cultural etc.
Experimentat (3.1k puncte)
0 0
Ok, deci presupun ca exista niste studii psihologice in spatele acestei varste limita. Sau ... ?
0 0
Ceva de genul ăsta, însă îmi pare rău că nu mai ştiu ceva detalii suplimentare.
...