Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

3 plusuri 1 minus
83.6k vizualizari

Ma tot intreb asta cand trebuie sa scriu diverse referate pentru facultate.

Cand e corect sa scriu idem si cand e corect sa scriu ibidem?

Mai sunt si alte cuvinte din astea de folosit in subsolul paginilor?

Junior (546 puncte) in categoria Limba Romana
0 1
geniala intrebarea !
ai auzit de dexonline ?
maine o sa intrebi ce trenuri ai spre mare ???
1 0
Mai mult decat logic raspunsul.Bravo!

3 Raspunsuri

4 plusuri 2 minusuri
Salut,

Ibidem vine din latina si este un cuvant compus din ibi = acolo plus sufixul demonstrativ dem, insemnand " in acelasi loc ". Se foloseste pentru a indica faptul ca o anumita afirmatie este preluata din acelasi autor, manual, pagina etc, la fel ca una anterioara. Idem inseamna in latina " la fel, identic, acelasi ", format din id = acel  (acest) lucru plus sufixul dem. Se foloseste pentru a indica o similaritate, de exemplu : afirmatia X este o consecinta a ecuatiei lui Bernoulli, idem pentru afirmatiile Y, Z, ... .
Senior (6.6k puncte)
2 0
Te invit stimate participant sa-ti comentezi voturile negative ( date mie si lui Vlados). Ar fi o dovada de minima probitate. Altminteri, nu-mi ramane decat sa constat ca unele persoane nu se pot ridica deasupra nivelului de huiduiala anonima de la peluza, ceea ce ma face sa reflectez cu seriozitate asupra oportunitatii de a mai frecventa aceasta comunitate. Cu stima!
6 plusuri 0 minusuri

Idem se foloseşte atunci când menţionezi acelaşi autor, dar o lucrare diferită a acestuia, iar ibidem atunci când menţionezi acelaşi autor şi aceeaşi carte.

De exemplu: Friedrich Nietzsche, Cazul Wagner, ed., loc., an, p.;

Idem, Naşterea tragediei, ed., loc., an., p.;

Ibidem, p.

Bineînţeles că mai sunt şi alte cuvinte folosite la note: op. cit., apud, ed. cit. etc.; dar despre ele mai bine cauţi în cărţi de specialitate: Cum se scrie un text ştiiţific de Ilie Rad şi altele.

Junior (674 puncte)
1 0
Un raspuns mult mai corect tehnic si mai complet decat al meu, care se concentreaza mai mult pe semantica expresiilor. Un vot pozitiv.
1 plus 0 minusuri
- Op. cit. – se foloseşte pentru a cita o singură lucrare a unui autor; prima oară trimiterea se face în întregime, iar a doua oară se foloseşte Op. cit. [pagina/paginile]; autorul şi lucrarea au mai fost menţionate anterior, dar până la referinţa bibliografică de faţă au fost intercalate alte lucrări ale unuia sau mai multor autori, dar nici o altă lucrare a aceluiaşi autor

Loc. cit. – se foloseşte pentru a substitui datele de apariţie, atunci când lucrarea a mai fost citată, dar între cele 2 referinţe bibliografice sunt intercalate atât lucrări ale altor autori, cât şi 1 sau mai multe lucrări ale aceluiaşi autor

- Idem – se foloseşte în cazul în care autorul este acelaşi ca în nota precedentă, dar este citat cu altă lucrare; Idem substituie numele autorului: Idem, [numele lucrării], [pagina/paginile]

- Ibidem – se foloseşte atunci când există trimiteri succesive la acelaşi autor şi aceeaşi lucrare: Ibidem, [pagina/paginile]

 Apud – se foloseşte atunci când se citează un autor, deşi nu a fost studiat în mod direct şi s-a preluat o idee sau un citat din articolul respectiv, citind-o sau citindu-l în lucrarea altui autor. În această situaţie, lucrarea din poziţia 1 va fi cea a autorului la care s-a avut acces prin studierea lucrării care este menţionată după Apud = citat după sau prin intermediul... (ordinea cronologică)
Novice (107 puncte)
...