Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

3 plusuri 1 minus
15.6k vizualizari

Nota: intrebarea a fost adresata pe vechiul QA, aici, de catre goguv, dar nu a primit raspunsuri.

(25 puncte) in categoria Corpul uman

3 Raspunsuri

3 plusuri 0 minusuri
 
Cel mai bun raspuns

 

Exista mai multe teorii cu privire la motivul pentru care pielea ne mananca atunci cand o rana se vindeca.

Expertii in medicina sunt de acord ca pielea care se vindeca ne mananca atunci cand este eliberata histamina de catre celule ca raspuns la traumatismul fizic sau introducerea unui anumit tip de bacterii la acest nivel. Histamina este o substanta produsa de organism care poate produce un anumit tip de reactie alergica atunci cand este eliberata; aceasta eliberare explica pielea care ne mananca in timp ce rana se vindeca. In cazul unei rani, histamina este esentiala pentru procesul de vindecare. Organismul elibereaza histamina pentru a declansa mecanismul ce va ajuta la inchiderea ranii si formarea de tesut nou. Acest lucru are loc in faza a doua a procesului de vindecare.

Modul de declansare a acest proces proces este putin mai complicat. Cand terminatiile nervoase de la nivelul pielii sunt stimulate suficient pentru a produce senzatia de mancarime, stimulul este transmis  la nivelul fibrelor nervoase de tip C. Dar se pare ca o subclasa de fibre A sunt, de asemenea, necesare pentru a produce un raspuns complet.

Suntem tentati sa ne scarpinam ranile cand acestea incep sa se vindece, astfel incat suntem pusi in fata unei dileme cu privire la ce ar trebui sa facem atunci cand o rana ne mananca si cum sa fim siguri daca aceasta se vindeca intr-adevar. (apropo de suspiciunea ridicata de userul Nelu cu privire la o infectie). Cu trecerea timpului, rana trece de la o stare de „rana proaspata” la o stare de vindecare. In aceasta perioada, vom simti o senzatie de mancarime care poate fi atribuita (in majoritatea cazurilor) aparitiei unui nou tesut. Trebuie sa tinem minte ca o crusta (acea coaja care se formeaza) este uscata si aspra, iar cand este asociata cu dezvoltarea unui nou tesut tegumentar, pot aparea stimuli care provoaca senzatia de mancarime. In timpul procesului de vindecare a ranii, este eliberat colagen pentru producerea de piele noua, colagen care se intinde de-a lungul ranii. Aceasta piele noua va fi mult mai sensibila (asa cum a spus si domnul Ionesi Mircea)putand intensifica senzatiile de mancarime.

O alta teorie sustine ca ne scarpinam pentru a indeparta posibilii paraziti care ar putea infecta rana in curs de vindecare sau chiar pentru a elibera mai multa histamina din acea zona.

In concluzie, nu se stie cu certitudine de ce ne scarpinam atunci cand o rana se vindeca.  Exista mai multe teorii, "dar nu exista una unanim acceptata", afirma Prof. David Wynich de la Universitatea din Bristol.

Experimentat (2.4k puncte)
6 plusuri 0 minusuri
Se presupune ca senzatia de mancarime vine de la tesuturile nervoase nou formate in zona lezata. Terminatiile nervose nou formate sau in formare fiind "imature", trimit semnale contradictorii creierului, acesta interpretand ca senzatie de "mancarime"
Novice (292 puncte)
1 plus 1 minus
Daca simti mincarimi la o rana, inseamna ca acolo s-au cuibarit niste streptococi.
Experimentat (3.3k puncte)
...