Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

0 plusuri 2 minusuri
1.1k vizualizari
Aţi observat că în natură găsim mult verde (copacii), roşu, galben (florile), dar prea puţin albastru. Cu toate acestea ori poate tocmai de aceea, omul apreaciază culoarea albastră.

Dar care-i misterul? De ce e aşa puţin albastru în natură?
Senior (11.9k puncte) in categoria Biologie
0 0
Cum puţin?? Păi planetei ăsteia nu cumva îi zice "planeta albastră"?
0 0
Si speciile planetei din filmul Avatar sunt tot albastre.
@Quark:albastrul este aşa de puţin prezent în natură-GRESIT.Poate pe Terra da dar in univers e posibil sa fie planete pe care domina albastrul.

4 Raspunsuri

3 plusuri 1 minus
Spectrul radiatiei solare e centrat undeva in jurul lungimii de unda 550nm (verde-galbui). Cu albastru se moare de foame.
0 0
Poţi fi o idee mai explicit, te rog? Din ce spui tu eu înteleg, probabil greşit, că vieţuitoarele (plante ori animale) sunt avantajate dacă absorb verdele şi galbenul. Dar ceea ce noi percepem ca fiind culoarea este acea componentă a spectrului vizibil reflectată de o plantă ori de pielea unui animal...Deci, la ce faci referire, mai exact?
2 plusuri 0 minusuri
Salut Quark,

eu cred ca tu pornesti de la doua premise gresite, sau cel putin potential gresite:

- Nu cred ca exista o preocupare serioasa, un studiu temeinic, cu privire la distributia culorilor in natura, astfel incat sa se poata concluziona ca albastrul e mai putin intalnit in natura decat celelalte culori.

- De asemenea nu cred ca exista un studiu cu privire la preferintele cromatice ale oamenilor.

Asadar intrebarea nefiind fundamentata admite ca raspunsuri numai speculatii. Exceptie facand situatia in care chiar exista niste studii in ambele privinte discutate anterior.

 

O seara buna !
Junior (717 puncte)
1 plus 0 minusuri
Cerul e albastru pe aproape tot parcursul zilei, reflectia lui in apa precum si foarte multe pasari si flori sunt albastre. Cam in orice poza facuta in natura ai sa vezi albastru.
Novice (108 puncte)
0 plusuri 0 minusuri

Este doar o observaţie empirică. Nu am citit niciun studiu pe subiectul ăsta. Dar are cineva o altă opinie?

Aşa cum observa Gugov,  albastrul trebuie să fie o lungime de undă utilă florei, de vreme ce o absorb şi nu o reflectă. Dar nu cred că asta e explicaţia.

Valentin, nu era vorba de cer, ci de floră, aşa cum speram să se înţeleagă din exemplele date de mine.

Senior (11.9k puncte)
0 0
Flora e verde ca are clorofila ca sa faca fotosinteza. Florile sunt de obicei de culoare complementara sau contrastanta fata de verde ca sa fie mai usor vazute de insecte pentru polenizare. Multe din ele sunt albastre sau rosii, putine flori sunt verzi.
0 0
fiintele de kr au nevoie plantele pt diferitele lor activitati tre sa le observe usor. albastru nu e o culoare kr sa le avantajeze. in schimb, plantele cu clorofila verde, contin 2 pigmenti clorofilici de baza, albastru si rosu. deci culoarea albastra, chiar dk ochiul uman nu o percepe intotdeauna, nu e asa rara in natura
...