Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.7k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

2 plusuri 0 minusuri
980 vizualizari
Novice (245 puncte) in categoria Fizica

3 Raspunsuri

2 plusuri 1 minus

Nu sunt sigur la ce anume te referi prin "plan drept" (plan vertical oare?) dar unda de soc in cazul acelor explozii apare pentru ca incarcatura e detonata la o oarecare distanta (destul de mica) deasupra suprafetei Pamantului, pentru a-i maximiza expansiunea bileide foc si a blast wave-ului. Pentru ca explozia are loc deasupra, si nu pe suprafata, se genereaza o unda transversala (in raport cu suprafata terestra) care circula pe suprafata terestra (o foloseste ca medium de propagare). Daca ai avea o detonare la foarte mica adancime in surpafata terestra, ai putea genera atata o unda transversala cat si una longitudinala (petnru ca fronturile de unda sunt sferice, si le-ai putea descompune in aceste doua componente).

E important de notat totusi ca masa de aer se deplaseaza si in plan vertical, creand asa-zisa ciuperca atomica (desi nu e necesar sa fie o explozie nucleara pentru a o obtine), in care de la locul exploziei o masa de aer foarte cald se ridica in sus pana ajunge la o densitate a aerului aproximativ egala cu a ei, unde se opreste in urcare si se extinde orizontal. 

Mai multe detalii despre cele 2 fenomene aici : http://en.wikipedia.org/wiki/Mushroom_cloud si aici : http://en.wikipedia.org/wiki/Blast_wave

Junior (647 puncte)
0 plusuri 0 minusuri
Pana la nivel atomic, toata materia este cucerita de gravitatie
Novice (119 puncte)
0 plusuri 0 minusuri
Unda (energia produsa) se propaga intr-un  mediu. ex. valul din ocean se probaga in lichidul lui, nu in scoarta terestra si nici in atmosfera, interferetele cu cele doua (atmosfera, scoarta) sunt minime.

Daca, provoci o unda de soc in apa din calorifer, unda se va propaga urmand cursul fluidului, nu in linie dreapta.

O bomba nucleara in general este facuta sa explodeze deasupa solului, de aici tragem concluzia ca o parte din energia undei de soc poate trece in prima faza din atmosfera in scoarta pamantului, dar este vorba de unde de soc de inalta intensitate. In mod normal vantul, nu creaza unde in scoarta terestra.

In cazul unei bombe nucleare, probabil ca undele de soc sunt mai complexe, sigur exista si unde de soc care merg prin scoarta pamantului, si care respecta propagarea lor in acest mediu, (in simularile seismice poti vedea ca nu se propaga uniform, ci in functie de densitatea si compozitia scoartei pamantului ).
Experimentat (3.3k puncte)
...