Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.7k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

1 plus 0 minusuri
1.2k vizualizari

Întrebarea a fost formulată de Calderon în vechea secţiune QA...

(25 puncte) in categoria Biologie

2 Raspunsuri

1 plus 0 minusuri

Salut prieteni !

Nimic nu este intamplator in fiintele vii, iar culorile joaca rolul lor:

- Pentru culoarea  verde este clar - este "vina" clorofilei, pigmentul care absoarbe cel mai mult domeniile albastru si rosu, reflectand mare parte din domeniul verde al spectrului vizibil. Toamna, la latidunile mai mari, intensitatea luminii scade iar plantele se pregatesc de ciclul de viata de iarna. In aceste conditii, productia de clorofila scade progresiv pana la disparitie - lasand vizibila o alta grupa de pigmenti existenti in frunze - CAROTENOIZI si XANTOFILE (aceeasi care dau culoarea galbena si portocalie diverselor legume).

- Se pare ca nuantele de rosu au alta origine: productia "pe ultima suta" a pigmentilor din grupa ANTOCIANINI. Acestia ar avea rolul de a favoriza productia zaharurilor si transportarea substantelor hranitoare din frunze in tulpina, inainte ca acestea sa cada. O alta teorie afirma ca aceasta culoare este o protectie impotriva insectelor care urmaresc sa se cuibareasca/inmulteasca toamna, deoarece acestea nu vad/evita culoarea rosu.

- Nuantele diferite ale frunzelor de toamna chiar si in cadrul aceleiasi specii, sunt legate si de bogatia subsolului, respectiv starea de sanatate a plantei.

Senior (8.7k puncte)
0 plusuri 0 minusuri

   Frunzele verzi, implicate in procesul de fotosinteza, actioneaza in natura ca niste ,,fabricute,, de nutrienti pentru arborii care ii imbraca, insa pe masura ce zilele din perioada anotimpului devin mai scurte, cantitatea de lumina devine insuficienta, temperatura scade, s.a.m.d. La realizarea procesului de fotosinteza contribuie si o substanta chimica numita clorofila. Aceasta este cea care ofera frunzelor culoarea verde.

   In anotimpul rece apa si lumina sunt insuficiente pentru facilitarea acestui proces, determinand planetele sa recurga temporar la un compromis. Acestea isi creeza provizii si inchid ,,fabricutele,, dupa care hiberneaza pana la primavara.  In acest timp clorofila coloreaza frunzele treptat in diferite culori, iar dupa disparitia acesteia, frunzele capata  culoarea ruginie specifica toamnei.

 

Junior (1.4k puncte)
...