Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

3 plusuri 0 minusuri
679 vizualizari
Avem un pulverizator clasic, cu pompita (deci nu sub presiune) si il lasam mai mult timp in soare, la fereastra - sa zicem 3 ore. Functioneaza la fel ca daca ar fi fost tinut la temperatura camerei, la umbra, sau apar diferente? Presupunem ca forta cu care actionam pompita este constanta. Adresez intrebarea in special mai tinerilor utilizatori ai Q&A.
Senior (6.6k puncte) in categoria Fizica

1 Raspuns

0 plusuri 0 minusuri
Mă încadrez criteriului tău deci o să încerc să răspund deşi cunoştinţele mele de termodinamică tind către 0.

Deşi sunt mai multe variabile de care ar trebuii să ţinem cont (dacă pulverizarea după expunere se face la aceeaşi temperatură la care a fost expus sau într-un mediu cu temperatură mai joasă, compoziţia chimică a substanţei din recipient, etc) bănuiesc că răspunsul aşteptat este legat de următorul aspect:

Presupun că expunerea recipientului la soare va cauza o creştere în densitatea lichidului şi astfel o creştere de presiune în recipient. Astfel, diferenţa de presiune dintre recipient si mediul exterior va fi mai mare şi deci pulverizarea va fi mai puternică.
Junior (380 puncte)
0 0
Cresterea temperaturii duce la crestea densitatii, adica la micsorarea volumului? Atunci in sticla ar trebui sa se formeze o depresiune.
0 0
Îmi cer scuze, era vorba defapt de o scădere a densităţii (pentru apă de exemplu, dincolo de punctul de maximă densitate = 4°C, densitatea scade cu creşterea temperaturii) ceea ce duce la o creştere a volumului. Am dreptate?
0 0
Nu e nevoie de scuze. Imporant este ca discutam pe teme stiintifice si incercam sa intelegem mai bine cum se petrec niste fenomene fizice, in cazul de fata. Da, densitatea scade in cazul de fata si volumul creste. Dar ceea ce se intampla la pulverizare trebuie vazut si in termeni de mecanica fluidelor, nu doar termodinamici.
...