Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

1 plus 0 minusuri
455 vizualizari

Întrebare formulată de Cleopatra în vechea secţiune QA...

(25 puncte) in categoria Terra-Univers

1 Raspuns

2 plusuri 0 minusuri
Majoritatea picaturilor de ploaie se formeaza cand vaporii de apa sunt condesati in jurul unui nucleu de condensare. Ton Bergenon ( Procesul Bergennon) afirma ca picaturile de apa supraracite, impreuna cu cristalele de gheta dintr-un nor, interactioneaza si duc la cresterea rapida a cristalelor de gheata, care precipita din nor si se topesc in timp ce cad.

   Acest proces are loc de obicei in nori ai caror varfuri au o temperatura de - 15 grade C. In norii cu varfuri mai calde, procesul este de captare si coliziune, in care coliziunea picaturilor de apa care se ridica si coboara, genereaza picaturi din ce in ce mai mari, care sunt in final destul de grele pentru a cadea sub forma de ploaie pe pamant.

  In timp ce o picatura cade printre alte picaturi mai mici si o inconjoara, aceasta produce o ,,trezire,, ce atrage si alte picaturi mici in coliziuni, ajutand astfel raspandirea procesului.

  Aceasta este metoda de producere a picaturilor de ploaie in majoritatea norilor stratiforimi josi si in norii de tip Cumulus, care fac parte din categoria de nori sub forma de gramezi izolate, bine individualizate, cu sau fara contur precis.
Junior (1.4k puncte)
...