Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

4 plusuri 2 minusuri
1.3k vizualizari
Ştim că artişti / scriitori consideraţi geniali au trecut prin perioade de nebunie: van Gogh, Virginia Woolf, filozoful german Nietzsche, Edgar Poe -  pentru a menţiona doar câţiva.

Dar există o conexiune fermă între genialitate şi nebunie ori este vorba de conincidenţe?
Senior (11.9k puncte) in categoria Psihologie - Filozofie
0 0
Nu exista coincidente. E doar o scuza ieftina precum destinul.
Cele 2 se leaga in viziunea multora datorita confuziei si limitarii in gandire.
Oamenii ce nu inteleg tind sa catalogheze si sa treaca mai departe pentru a nu se pune ei in pozitia de necunoscatori. Dar asta e doar ultima moda(nebunia), pana acum ceva vreme erai vrajitor daca te jucai putin cu chimia, eretic daca practicai alchimia, si toate astea din frica de necunoscut. Cert e ca mintea umana exagereaza iar propaganda functioneaza cand vine vorba de defaimare.
Astfel functioneaza aroganta si ipocrizia egoista cultivata de societatea umana.
Eu spun ca toti suntem nebuni si genii in felul nostru, limita dintre cele 2 fiind inexistenta pe plan individual dar o adevarata prapastie in cazul social
1 0
eu cred ca genialitatea este asociata cu nebunia fiindca normalitatea este definita de majoritate.

5 Raspunsuri

2 plusuri 0 minusuri
 
Cel mai bun raspuns

Exista niste studii care ar cam sustine aceasta idee, cel putin intr-un anume sens (includ link-urile necesare la sfarsit). Intre "nebunie" si "genialitate, mai putin, dar intre "genialitate" si diverse tulburari mentale (sindrom manico-depresiv, depresie clinica, etc.) sunt o pleiada de lucrari care sustin o legatura intre cele doua. Valoarea de adevar a frazei populara "epilespsia e boala geniilor" e totusi foarte discutabila.

Aici surse pentru diverse lucruri pe acest subiect :

1) http://www.psychologytoday.com/articles/200705/genius-and-madness

2) http://www.themedguru.com/20100204/newsfeature/genius-and-maniac-depression-intertwined-study-86132158.html

3) http://www.sengifted.org/archives/articles/existential-depression-in-gifted-individual

4) http://www.sengifted.org/archives/articles/adolescence-and-gifted-addressing-existential-dread

5) http://psychcentral.com/lib/2010/intelligence-linked-to-bipolar-disorder/

Junior (647 puncte)
1 plus 0 minusuri
Dacă se descoperea acestă legătură, sunt convins că omenirea nu ar mai fi avut parte de conducătorii pe care îi are acum, că ar fi fost "operaţi" să devină genii. Cel mai bun matematician cu care am stat faţă în faţă, a fost acum 30 de ani, dar era nebun declarat şi fişat. Dormea pe stradă, cerşea, iar elevii când dădeau de el, îl puneau să le rezolve problemele mai dificile la matematică. Dar sunt foarte curios să aflu şi eu dacă există această conexiune demonstrată ştiinţific, că practic este o conexiune observabilă.
Novice (146 puncte)
1 plus 0 minusuri
Pe curba lui Gauss, la poli opusi stau retardatii si geniile. Desigur amandoua "grupuri" au 4% pe curba,  si privind clinic amandoua grupuri sunt iesite din normal ceea ce ii declara nebuni.
Novice (117 puncte)
0 plusuri 0 minusuri
Nebunia este un concept larg,  majoritatea nebunilor nu au nimic in comun cu genialitatea.

O parte din explicatie tine de mecanica cerebrala pe care nu o cunoastem, dar putem sa speculam in alte zone.

Probabil uni indivizi cu probleme emotionale mai mari sau mai mici se pot obseda cu o anumita tema, dominand acel camp foarte bine.

O parte dintre "nebuni" au si o cauza genetica, asta inseamna ca indivizi dintre stramaosii lui au suferit ceva asemanator sau identic,  scazandule probabilitatile de supravietuire, totusi, o parte dintre nebuni au supravietuit avand calitati compensatorii, rezultand in ziua de azi ca asfel de "cadouri" ale naturii vin la pachet cu anumite calitati.

 

Se intampla asfel de situatii, negrii din USA sunt  diferiti decat negrii din africa, datorita selectiei dure la care au fost supusi, in sclavie.

Putem gasi la :gay, stangaci, dislexici, usoare calitati peste medie, folosim aceiasi logica, strabunii lor au avut anumite probleme de supravietuire, daca totusi au supravietuit, inseamna ca au avut ceva compensatoriu.

Epilepticii nu sunt nebuni, dar au de fond un creier sensibil, excitat, accelerat, cea ce ii ajuta la gandire. Mai mult ca sigur indivizii epileptici au avut mai putine sanse de spravietuire si sa lase urmasi, dar daca un epileptic avea calitati dosebite, nu avea probleme sa castige resurse si sa fie bine vazut in comunitate, implicit sa isi gaseasca partenera si sa lase urmasi.

 

Se stie ca procentul de sinucidere si depresie intre scriitori este mai mare decat media populatiei. La fel si teroristii au ca meserie dominanta cea de  inginer, probabil mintea lor tehnica este mai inclinata spre extreme, rigiditate si fanatism, mai lipsita de empatie, fara prea multa inteligenta emotionala sau sociala.
Experimentat (3.3k puncte)
2 plusuri 0 minusuri
Kant spunea ca" Inteligenta unui individ se masoara in cantitatea de incertitudini pe care e capabil sa le suporte."Un om inteligent le suporta,un geniu le descifreaza,iar nebunia este inevitabila.
Novice (157 puncte)
...