Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

3 plusuri 0 minusuri
4.2k vizualizari
Pentru a fierbe o oala de sarmale, consumul de gaz poate fi redus la 50% sau si mai mult. Cum?
Experimentat (3.3k puncte) in categoria Fizica
0 0
Iarăși o întrebare la care întrebătorul pare să știe deja răspunsul.
0 0
In folosul economiei nationale si al domniilor voastre, dar, mai ales pentru reducerea CO2 din atmosfera planetei; ma simt obligat sa va dau un sfat: Flacara cit mai mica si acoperiti oala cu 3-4 ziare sau coli de hirtie, astfel incit hirtia sa coboare pina aproape de suportul pe care e asezata oala. Atentie sa nu ajunga hirtia la flacara.  In acest mod, oala o sa fiarba linistit, iar in bucatarie  mai confortabil veti sta.
0 0
Ați măsurat o reducere de 50% a consumului? 50% față de ce?
0 0
Fata de consumul  de gaz necesar in modul obisnuit. Hirtia are rolul de a reduce pierderile de caldura de pe suprafata oalei, este un izolator. Daca se foloseste, in loc de hirtie, un material termoizolant de calitate superioara; consumul de gaz poate sa scada la 20%
0 0
Cine a măsurat cele 50 de procente? Dar pe cele 20?
0 0
Nelule, cred (nu am incercat metoda propusa de tine dar asa cred ca se va intampla) ca este posibil ca hartia sa emane niste mirosuri nu prea "culinare", impregnand mancarea... Dar, daca tu spui ca deja ai incercat si ai fost multumit... eu prefer - totusi - varianta cu capacul, la foc minim... ;)
0 0
bravo dna pirosca  asta da raspuns
 asa as fi dat si eu

3 Raspunsuri

7 plusuri 0 minusuri
Oala sub presiune, sau faci sarmale numai la Craciun, nu si de Paste.
0 0
:)) da, mi-a placut asta
0 0
:)) maxim :))
5 plusuri 0 minusuri
Pot să spun cum procedez eu, fără oală cu presiune.

În primul rînd există un optim al mărimii flăcării, pentru ca o porțiune cît mai mare din căldura produsă să ajungă la sarmale, și nu la aerul înconjurător. Dacă flacăra e prea mică, vasul se încălzește greu, încît pierderile de căldură de la vas la mediu fac să fie nevoie de mult timp (și gaz) pentru ca vasul să ajungă la temperatura de fierbere. Dacă flacăra e prea mare atunci o parte din căldură se pierde în aerul din jurul vasului, fără să intre în vas. Optimul este aproximativ atunci cînd flacăra este ceva mai mică decît fundul vasului.

Iarna, mai ales dacă încălzirea casei se face prin termostatare, optimizarea asta nu e foarte importantă, pentru că oricum contribuția gazului ars la încălzirea aerului din încăpere face să scadă consumul de energie pentru încălzirea casei. În schimb vara, și mai ales dacă folosim instalația de aer condiționat, pierderea de căldură de la flacăra aragazului se traduce printr-un consum și mai mare de energie pentru răcirea casei.

După ce sarmalele încep să fiarbă pun capacul la oală și fac focul foarte mic, atît cît să se mențină clocotul. Este nevoie de o flacără foarte mică, deci un consum pe măsură. Cine a încercat să încălzească ceva la numai 80–90°C pentru o perioadă mai lungă (de exemplu cînd faci pui afumat) știe că flacăra necesară e atît de mică încît chiar riscă să se stingă dacă sînt curenți de aer. Cam la fel e și pentru 100°C. Lumea în general face focul mic, dar nu foarte mic, ceea ce reprezintă o pierdere.

Un alt mod de a reduce consumul de gaze e să pui oala clocotindă la cuptor, tot la foc foarte mic (sau la cuptor electric, care permite o termostatare foarte bună). Izolația termică a cuptorului este mult mai bună decît la flacăra deschisă a aragazului. Asta înseamnă că poți să ții sarmalele în clocot timp de o oră (sau cum îți cere rețeta) cu un consum foarte mic de gaz și cu încălzirea practic insesizabilă a camerei (important vara).

Tot pentru a reduce consumul, poți fierbe sarmalele mai puțin, de exemplu numai 30 de minute, după care le lași să se răcească lent, în cuptor sau pe aragaz, timp în care procesul de gătire continuă. De-asta e bine de fapt să faci sarmalele cu o zi înainte de a le mînca (sînt și mai gustoase a doua zi).

Pentru sarmalele puse în frigider se mai consumă curent pentru răcire și apoi din nou gaz sau curent pentru reîncălzire. Dar pentru sarmalele care urmează să fie mîncate în 1–2 zile nu e nevoie de refrigerare, pentru că microorganismele nu au timp să se înmulțească și oricum sînt distruse prin fierbere. Atunci sarmalele pot fi lăsate la temperatura camerei, deci se face economie de curent și gaz.
Expert (12.9k puncte)
0 0
Doua raspunsuri nesatisfacatoare. Astept si alte raspunsuri.
0 0
AdiJapan, se pare ca te pricepi atat la gatit, cat si la facut economii... Bravo!... ;)
0 plusuri 0 minusuri
poti pune la minim posibil  sau introduci o sarma lisa in duza

asa vei avea un consum mai mic
Junior (575 puncte)
...