Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.7k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

1 plus 0 minusuri
10.2k vizualizari
In general electrocasnicile ca au clasa energetica A sau A+, etc specifica si consumul redus, dar altele cum sunt aspiratoare, cuptoare electrice si altele dau doar puterea de 1400w, 2000w, etc....

Aceasta puterea specificata este consumul aparatului sau puterea scoasa de acesta ?
Senior (6.9k puncte) in categoria Fizica

2 Raspunsuri

1 plus 0 minusuri
 
Cel mai bun raspuns

Puterea este una, consumul este alta.

Puterea electrică se măsoară în Watt şi este o mărime dependentă de tensiunea de alimentare şi curentul absorbit, iar consumul se referă la energia electrică consumată, adică la puterea absorbită de un consumator în unitatea de timp, dar unitatea uzuală de măsură este kWh. Dacă puterea unui aparat este de 2 kW (2000W), într-o ora acesta va avea un consum de 2kWh.

Clasa energetică se referă eficienţa energetică a unui aparat, adică un fel de randament al energiei absorbite, este impartită pe simboluri în funcţie de tipul aparaturii, însă nu toate aparatele sunt clasificate aşa. Aici aveţi mai multe detalii despre aceste simboluri.

Experimentat (3.1k puncte)
0 0
Ar mai fi o precizare de facut.... raspunsul dat de Luke se refera la consumatori rezistivi gen boiler sau radiator. In cazul consumatorilor inductivi, gen motoare electrice mai intervine si factorul de putere, astfel incat exista trei puteri, puterea activa, puterea reactiva si puterea aparenta. Puterea activa este cea care se transforma in alte forme de energie (mecanica de exemplu), puterea reactiva este energia care circula intre generator si receptor fara a se transforma in alte forme de energiesi este inmagazinata sub forma de camp electric condensatoare sau camp electromagnetic in cazul bobinelor, iar puterea aparenta este produsul dintre valoarea eficace a tensiunii si a curentului de la consumator. Pe motoarele electrice sau pe transformatoare apare o tablita pe care este inscrisa valoarea cos fi. Cu cat valoarea este mai apropiata de 1 (cazul ideal) cu atat consumatorul respectiv are un factor de putere mai bun iar puterea activa este mai apropiata de puterea aparenta. Oricum, incarcarea retelei electrice este data de puterea aparenta care de regula este mai mare decat puterea activa - P(puterea activa) = U(tensiunea) x I(intensitatea) x cos fi iar S(puterea aparenta) = U(tensiunea) x I(intensitatea). La consumatorii pur rezistivi cos fi este egal cu 1 asa ca acolo, cel putin in principiu, puterea aparenta este egala cu puterea activa. In realitate si acolo exista o oarecare diferente pentru ca in reteaua electrica de la noi din tara cos fi este 0,92. Am incercat sa fiu cat mai putin tehnic cu putinta si sper ca m-am facut inteles.
2 plusuri 0 minusuri
Este consumul aparatului, dar aparatul prin diferite forme de energie (termica, mecanica, sunet, etc) elibereaza aceasta energie in proportie de 100%. Alta este ca noi, vrem ca aspiratorul sa dezvolte doar energie mecanica, zgomotul , caldura, campuri electromagnetice, le consideram pierderi. Cele de consum mic, A, limiteaza aceste pierderi, care la un aparat de tehnologie veche sunt cosiderabile.

 

Alta observatie desi nu este in intrebare,  factura energetica pe cap de locuitor transformata in W este mult mai mare decat cea electrica.  In ro. consumul energetic este in jurul a 2000 W pe cap de locuitor, in vest 7-8 miiW iar in USA 12 miiW.

Flota de camioane, tractore, avioane, autobuze etc, consuma destul de mult, la fel si industria, in special consumul de carbune din siderurgie.

Spun asta pt. cei care trag speranta ca in termen mediu vom avea energie din placi solare, investitia este enorma, ca sa produci cateva mii de W pe cap de locuitor, apoi sa ai prierderi cand transformi aceasta energie electrica in hidrogen ca s-o poti folosi in transport. In plus placile fotovoltaice nu produc noaptea, sau f. putin intr-o zi cu nori.
Experimentat (3.3k puncte)
...