Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

1 plus 0 minusuri
2.1k vizualizari

Întrebarea a fost formulată de Calderon în vechea secţiune QA...

(25 puncte) in categoria Corpul uman
0 0
Răspunsurile par satisfăcătoare pentru mine, de ce nu se alege unul din ele?

2 Raspunsuri

1 plus 0 minusuri
Acest tip de vertij este cauzat de urechea interna. Exista acolo canale umplute cu un lichid gelatinos si cu peri fini pe pereti. Acesti peri inregistreaza orice modificare si miscare a lichidului, transmitand semnale catre creier. Aceste semnale sunt traduse iar creierul este capabil sa ne mentina echilibrul.

Cand ne rotim, lichidul respectiv se roteste, ca orice lichid, mai mult decat trebuie, spunand creierului ca am fi inca in rotatie, desi noi ne-am oprit. Astfel apare senzatia de invartire a camerei si obiectelor din jur, ca si pierderea echilibrului.

Pentru mai multe detalii despre echilibrul nostru in general si in diverse situatii, aici este un link interesant: http://www.scritube.com/tehnica-mecanica/Auzul-si-echilibrul141320211.php
Experimentat (2.6k puncte)
2 plusuri 0 minusuri

Salut !

Ameteala este generata de inconsecventa dintre semnalele transmise de sistemul vestibular (mai exact canalele semicirculare) si sistemul vizual ! Aceasta pentru ca exista reflexul vestibulo-ocular, cel care ne corecteaza miscarile ochilor in conditiile in care capul (sau corpul cu totul) se misca !

Dovada ca lucrurile stau asa este tehnica folosita de dansatori pentru a evita ameteala dupa piruete - spotting: la fiecare rotire de 360 grade fixeaza cu privirea acelasi obiect aflat la o departare cat mai mare, cele doua sisteme (de fapt 3) implicate in echilibru avand timp sa se puna de acord.
 

Mai pe larg vorbind, simtul echilibrului este realizat de 3 sisteme : vestibular (pt rotatii, translatii, etc), vizual (pt. corectarea miscarilor oculare) si muscular (kinestezia - responsabila pentru pozitia in spatiu).

Dupa cum ziceam, natura s-a straduit din greu miliarde de ani sa faca treaba buna, dar tot trebuie sa mai corectam pe ici pe acolo prin partile esentiale- ati auzit de vreun robot sa ameteasca ? smiley

Senior (8.7k puncte)
...