Pentru a vă înregistra, vă rugăm să trimiteți un email către administratorul site-ului.
Pune o întrebare

3.6k intrebari

6.8k raspunsuri

15.5k comentarii

2.5k utilizatori

2 plusuri 0 minusuri
3.0k vizualizari
Intrebarea lui Quark mi-a amintit de o mai veche nelamurire de a mea.

Sunt oameni care, atunci cand dorm, poti "sa tragi cu tunu' langa ei" si tot nu se trezesc. Dar mai sunt si oameni (ca mine :| ) care sunt foarte sensibili la zgomot, pot fi treziti foarte usor, chiar si de sunetul unei usi trantite putin mai tare ca de obicei. Care este cauza? Poate fi cumva "remediat" acest defect?
Experimentat (3.5k puncte) in categoria Corpul uman
0 0
Nu stiu sa raspund exact la intrebare, insa as putea adauga ca am observat ca persoanele care dorm greu si nu le trezeste nimic au si alte insusiri: cand se trezesc au nevoie de ceva timp sa devina complet constienti, daca ii scoli brusc in miez de noapte e posibil sa nu-si aduca aminte de asta chiar daca ai vbit cu ei, acest fel de persoane vbesc mai des in somn, si de multe ori nu-si aduc aminte ce au visat. La persoanele cu somnul mai usor nu se intampla aceste lucruri decat rar.
0 0
eu sunt curios de alt aspect. Cum invatam creierul la ce sunete sa ne trezeasca. Eu folosesc aceasi alarma la telefon de vreo 10 ani, chiar daca am schimbat 10 telefoane. Am incercat sa pun alta alarma si nu m-a trezit. Intr-un fel e un lucru bun, cand suna alarma prietenei eu nu o aud, ci doar a mea.
0 0
Esti un caz special. Eu aud orice fel de alarma. Dar, evolutiv, suntem setati sa reactionam (fie ca dormim sau nu) la anumite frecvente de sunet. Evident ca sunt si exceptii, dar majoritatea oamenilor au un anume interval de frecvente sonore care ii fac atenti in mod special. Probabil ca pe vremea cand traiam in padure erau acele sunete care ne faceau atenti de pericol, insa le folosim si acum, caci pericole inca exista.
0 0
nush daca sunt un caz special, pot spune ca noaptea pot dormi in orice fel de circumstante, la fel si ziua daca imi e somn. Problema e ca te scoli mai obosit daca nu dormi in liniste. Invatand organismul sa ma trezesc la 7 orice sunet pana in ora aia nu ma deranjeaza si poate ca-l ignor involuntar. Tot ce trece dupa ora 7 ma trezeste si pe mine.
0 0
Vezi, nu e neaparat valabila chestia ca te scoli mai obosit daca dormi in zgomot. Eu dorm mult mai bine vara, cand las geamul deschis si am zgomot de fond (stau la strada, de fapt ditamai bulevardul) decat iarna cand e mai liniste. Dorm foarte bine si la tara, unde e liniste, in schimb dorm extrem de prost cand ma duc la bunica-mea intr-un oras mai mic, unde nu e nici liniste completa dar nici zgomot de fond, ci mai degraba zgomote intamplatoare. Cred ca conteaza in special sunetele disparate, cel putin la mine, pentru ca altii pot dormi doar in liniste deplina.
0 0
Faptul ca nu te trezesti la orice zgomot e un mod de protectie al scoartei cerebrale(nu stiu care parte) pentru a te ajuta sa-ti continui somnul daca stimulul cheie nu actioneaza. La fel mamele obosite se trezesc usor cand plange copilul in rest zgomotele pot fi ignorate.

1 Raspuns

3 plusuri 0 minusuri
 
Cel mai bun raspuns

          Corpul nostru are nevoie de o "reimprospatare" zilnic. In timpul somnului intra in actiune glanda pineala (o glanda mica localizata la baza creierului) care produce hormonul melatonina. Cu cat corpul nostru produce mai multa melatonina cu atat vom dormii mai adanc, adica reactionam mai putin la stimulii exteriori.

          Cum nu producem toti aceeasi cantitate de hormoni, unii dorm mai adanc, altii nu.

          Iar din punct de vedere evolutionist, a te trezii de la orice sunet nu este un defect ci o calitate, pentru ca poti fugii mai repede de orice pericol.

Junior (394 puncte)
Există vreo modalitate prin care ne putem mări producţia de melatonină?
...